Tradicionalne sezonske jedi slovenskih regij in pokrajin
Obudili, pripravili in pojedli slovenski osnovnošolci
Vahči
500 g pšenične moke tip 500, 7 g suhega kvasa, 15 g soli, 4 žlice olja, 25 g sladkorja, 170 ml mlačnega mleka, 150 ml mlačne vode
50 g masla sobne temperature
Premaz: 1 jajce, 5 žlic mleka
-
Vse naštete sestavine razen masla stresemo v posodo in zmešamo.
-
Dodamo mehko maslo in gnetemo čimdlje. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj 1 uro..
-
Oblikujemo kroglice in jih pustimo ponovno vzhajati vsaj pol ure.
-
Premažemo jih s stepenim jajcem z mlekom in pečemo v pečici 25 minut.
Potičke...kot nekoč
Testo:
500 g moke
20 g kvasa, čajna žlička sladkorja, 2 rumenjaka in celo jajce, 2 dl mleka, velika žlica kisle smetane, 2 veliki žlici masla
Nadev:
velika pest suhih hrušk (krhljev)
velika pest suhih jabolk (krhljev)
velika pest suhih sliv, pest v žganju namočenih rozin
pest suhih fig, 5 žlic mletih mandljev
limonina lupinica, sok pol limone, 1 vanili sladkor
2,5 dl sladke smetane, 2 žlici kisle smetane
3 žlice masla, 2 jajci, žlička soli
1. Zamesimo testo za potico in ga pustimo vzhajati 1,5 ure.
2. Medtem grobo zmeljemo suho sadje in ga zmešamo s smetano - pustimo namočiti.
3. Po 40 minutah vmešamo jajci in ostale sestavine ter omehčano maslo.
4. Dobro premešamo in pustimo stati še vsaj pol ure.
5. Testo razvaljamo na tanko in ga premažemo z nadevom na debelo.
6. Zavijemo v pekaču primerne zvitke in pustimo ponovno vzhajati 30 minut.
7. Pečemo v pečici na 170 stopinj. Čas je odvisen od velikosti potičk.
Poprtnik s ptički
1 kg moke
1 dl toplega mleka, 1 žlička sladkorja, 1 kocka kvasa za kvasec
2 veliki žlici sladkorja
2 čajni žlički soli
7 žlic stopljenega masla – svetujemo prečiščeno maslo
1 žlica kisle smetane
4 rumenjaki
5 dl mlačnega mleka
1,5 dl ruma
1 jajce in sladka smetana za premaz
-
Pripravimo kvasec.
-
V večji posodi stepemo rumenjake s sladkorjem in maslom v penasto maso.
-
Vmešamo vse ostale sestavine in vzhajan kvasec ter zamesimo testo.
-
Hlebec pustimo vzhajati vsaj 1 uro.
-
Nato odtrgamo kos testa za izdelavo okrasja, ostalo oblikujemo v kepo in pustimo vzhajati še 40 minut.
-
Medtem oblikujemo okrasje, primerno za določen praznik ali priložnost.
-
Pritrdimo ga na osnoven hlebec in vse skupaj premažemo z zmesjo jajca in smetane.
-
Pečemo v prej ogreti pečici približno eno uro na 170 stopinjah.
Potičke v kuhanem vinu
Testo: glej testo za potico
Nadev: 35 dag mletih orehov, 2 žlici medu, 1,5 dl mleka, 1dl ruma
1 rumenjak
limonina lupina
pest namočenih rozin (v rumu ali podobnem žganju) – le po okusu
Vino: 2 dl suhega belega vina, 1 dl vode, 1 žlička sladkorja, 1 limona, cimet v palčki, vejica mete ali melise
-
Pripravimo testo.
-
V večjo posodo vsujemo orehe, jih prelijemo z vročim mlekom in dodamo vse ostale sestavine za nadev. Limonino lupinico naribamo, rozine po želji odcedimo.
-
Testo razvaljamo pol cm na debelo in ga premažemo z nadevom.
-
Zavijemo v štruco, ki jo pokrito s prtom ponovno pustimo vzhajati 40 minut.
-
Položimo jo na pomaščen pekač pečemo v prej ogreti pečici na 170 stopinj približno 45 minut.
-
Med tem skuhamo vino z vodo.
-
Že na začetku dodamo sladkor, olupke limone v kosih in cimet v palčki.
-
Na koncu dodamo meto in malo limoninega soka.
-
V tekočino namakamo kose potice ali postrežemo že namočene.
Zeljševka
Testo: 1 kg moke
kocka kvasa, 1 žlička sladkorja, 1 dl toplega mleka za kvasec
6 dl vode, 1 žlička soli, 3 žlice stopljene svinjske masti
Nadev: velik šop drobnjaka ali vsaj 15 dag, zelena stebla mladih čebulic ali divjega pora vsaj 10 kom, večja pest svežih metinih listov
2 dl kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici rozin po okusu
Opcija: 3 – 4 vejice luštreka po okusu (ki nas spominja na še eno gastronomsko znamenitost Idrijsko – Cerkljanskega območja: luštrkajco)
-
Testo naredimo po zgornjem postopku.
-
Zelenje drobno narežemo.
-
Jajce razžvrkljamo in vanj vmešamo smetano ter to namažemo preko razvaljanega testa.
-
Čez na debelo posujemo drobnjak, nato še meto in čebulna stebla.
-
Po okusu posujemo še rozine, ni pa nujno in zavijemo.
-
Zavito pustimo vzhajati še 30-40 minut.
-
Pečemo v pečici na 200 stopinj 50 minut.
-
Če testo pred pečenjem razrežemo na kolobarje, pečemo na 180 stopinj približno 30 minut.
500 g skute
10 žlic pšeničnega zdroba
2 jajci
2 večji pesti čemaža
100 g masla
file dimljene postrvi
voda
sol
-
V skledi zmešamo skuto in jajci.
-
Čemaž poparimo in ga zmeljemo s paličnim mešalnikom. 1 žlico tega dodamo skutni masi.
-
Vse to pretlačimo z vilicami, nato pa postopoma dodajamo pšenični zdrob. Dodamo ga toliko, da bo masa kompaktna.
-
Dobro premešamo, nato maso postavimo v hladilnik. Masa naj počiva vsaj pol ure, da se sestavine med seboj povežejo in se pšenični zdrob prepoji s tekočino.
-
Oblikujemo žličnike in jih počasi kuhamo v slanem kropu približno 8 minut.
-
Žličnike oblikujemo tako, da z eno žlico zajamemo maso, nato jo prelagamo z žlice na žlico, dokler ne dobimo prave oblike. Ali pa oblikujemo kroglice.
-
V večji ponvi segrejemo maslo in dodamo čemažev pire. V tem na hitro opečemo žličnike in na koncu dodamo na drobne koščke natrgano ribo.
Skutni cmoki s čemažem in ribo
Zeliščna juha s koprivnimi palačinkami
2 čebuli
50 dag krompirja
30 dag čemaža
šop mladih kopriv s cvetovi
oljčno olje
sol, poper, muškatni orešček
travniško jedilno cvetje (sezonsko)
-
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da porjavi, prilijemo 1 dl vode in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
-
Krompir olupimo, narežemo na drobne kocke in dodamo k čebuli.
-
Dolijemo mrzlo vodo, začinimo in kuhamo krompir 20 minut.
-
Nato še enkrat na grobo pretlačimo, da se juha malce zgosti.
-
Čemaž nasekljamo na trakove, koprive narežemo na drobno in oboje dodamo juhi tik pred koncem kuhanja.
-
Kuhamo še 5 minut, okrasimo z divjim cvetjem in ponudimo.
Ribana pašta s kremo divjih rastlin
Pašta:
23 dag moke
2 jajci
sol
Krema:
20 dag šetraja
20 dag kopriv
10 dag divjih špargljev
2 žlici masla
sol, poper, oljčno olje
-
Moko vsujemo v večjo posodo, dodamo jajci, sol in zamesimo trdo testo.
-
Stresemo na delovno površino in še enkrat dobro pregnetemo.
-
Po potrebi dodamo moko, da se testo ne prijema več na roke in delovno površino.
-
Hlebček postavimo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut.
-
Testo naribamo na oster ribež in pustimo vsaj pol ure, da se malce posuši.
-
Pripravljeno pašto kuhamo v slanem kropu nekaj minut (da se dvigne na vrh).
-
Kuhano na zob položimo v posodo s hladno vodo.
-
Umijemo zelenjavo ali divje trave in narežemo na kose.
-
Šparglje lomimo s prsti, dokler so voljni, iz trdih pecljev skuhamo jušno osnovo.
-
Na oljčnem olju za nekaj sekund opražimo zelenje, ga zalijemo z 1 – 2 dl vode in solimo.
-
Počakamo, da zavre, dodatno začinimo po potrebi in spasiramo.
-
Na koncu vmešamo maslo in prelijemo po pašti.