top of page

Tradicionalne sezonske jedi slovenskih regij in pokrajin

Obudili, pripravili in pojedli slovenski osnovnošolci

Jedi, ki smo jih pripravili na delavnici o divji hrani

Letošnji izobraževalni seminar za mentorje bodočih kuharjev in šoslke kuharje smo izvedli v obliki delavnice na prostem, ki jo je o divji hrani in njeni uporabi v kuhinji, vodila biologinja in priznana nabiralka dr. Katja Rebolj. Več tukaj.

Odlične izdelke za pripravo jedi, ki jih nismo nabrali in ki so nujni sestavni del slovenskih tradicionalnih jedi, so prispevali v Spar Slovenija. 

Podajamo vam nekaj opisov jedi, ki smo jih pripravili na delavnici, da bi morda spodbudile tudi vas k nabiranju sezonskih plodov narave in uporabo tradicionalnih izdelkov v domačih jedeh, ki nam nudijo neomejene možnosti kreativne priprave zdravih obrokov.

Več o divji hrani najdete tukaj.

vahči.jpg

Vahči

500 g pšenične moke tip 500, 7 g suhega kvasa, 15 g soli, 4 žlice olja, 25 g sladkorja, 170 ml mlačnega mleka, 150 ml mlačne vode
50 g masla sobne temperature

Premaz: 1 jajce, 5 žlic mleka

  1. Vse naštete sestavine razen masla stresemo v posodo in zmešamo.

  2. Dodamo mehko maslo in gnetemo čimdlje. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj 1 uro..

  3. Oblikujemo kroglice in jih pustimo ponovno vzhajati vsaj pol ure.

  4. Premažemo jih s stepenim jajcem z mlekom in pečemo v pečici 25 minut. 

Potičke...kot nekoč

Testo:

500 g moke

20 g kvasa, čajna žlička sladkorja, 2 rumenjaka in celo jajce, 2 dl mleka, velika žlica kisle smetane, 2 veliki žlici masla

Nadev: 
velika pest suhih hrušk (krhljev)
velika pest suhih jabolk (krhljev)
velika pest suhih sliv, pest v žganju namočenih rozin
pest suhih fig, 5 žlic mletih mandljev
limonina lupinica, sok pol limone, 1 vanili sladkor
2,5 dl sladke smetane, 2 žlici kisle smetane
3 žlice masla, 2 jajci, žlička soli

1. Zamesimo testo za potico in ga pustimo vzhajati 1,5 ure. 

2. Medtem grobo zmeljemo suho sadje in ga zmešamo s smetano - pustimo namočiti.

3. Po 40 minutah vmešamo jajci in ostale sestavine ter omehčano maslo.

4. Dobro premešamo in pustimo stati še vsaj pol ure.

5. Testo razvaljamo na tanko in ga premažemo z nadevom na debelo.

6. Zavijemo v pekaču primerne zvitke in pustimo ponovno vzhajati 30 minut.

7. Pečemo v pečici na 170 stopinj. Čas je odvisen od velikosti potičk.

potičke (3).jpg

Poprtnik s ptički

1 kg moke

1 dl toplega mleka, 1 žlička sladkorja, 1 kocka kvasa za kvasec

2 veliki žlici sladkorja

2 čajni žlički soli

7 žlic stopljenega masla – svetujemo prečiščeno maslo

1 žlica kisle smetane

4 rumenjaki

5 dl mlačnega mleka

1,5 dl ruma

1 jajce in sladka smetana za premaz

 

  1. Pripravimo kvasec.

  2. V večji posodi stepemo rumenjake s sladkorjem in maslom v penasto maso.

  3. Vmešamo vse ostale sestavine in vzhajan kvasec ter zamesimo testo.

  4. Hlebec pustimo vzhajati vsaj 1 uro.

  5. Nato odtrgamo kos testa za izdelavo okrasja, ostalo oblikujemo v kepo in pustimo vzhajati še 40 minut.

  6. Medtem oblikujemo okrasje, primerno za določen praznik ali priložnost.

  7. Pritrdimo ga na osnoven hlebec in vse skupaj premažemo z zmesjo jajca in smetane.

  8. Pečemo v prej ogreti pečici približno eno uro na 170 stopinjah.

poprtnik (6).jpg
orehove potičke v vinu (6).jpg

Potičke v kuhanem vinu

Testo: glej testo za potico

Nadev: 35 dag mletih orehov, 2 žlici medu, 1,5 dl mleka, 1dl ruma

1 rumenjak

limonina lupina

pest namočenih rozin (v rumu ali podobnem žganju) – le po okusu

 

Vino: 2 dl suhega belega vina, 1 dl vode, 1 žlička sladkorja, 1 limona, cimet v palčki, vejica mete ali melise

 

  1. Pripravimo testo.

  2. V večjo posodo vsujemo orehe, jih prelijemo z vročim mlekom in dodamo vse ostale sestavine za nadev. Limonino lupinico naribamo, rozine po želji odcedimo.

  3. Testo razvaljamo pol cm na debelo in ga premažemo z nadevom.

  4. Zavijemo v štruco, ki jo pokrito s prtom ponovno pustimo vzhajati 40 minut.

  5. Položimo jo na pomaščen pekač pečemo v prej ogreti pečici na 170 stopinj približno 45 minut.

  6. Med tem skuhamo vino z vodo.

  7. Že na začetku dodamo sladkor, olupke limone v kosih in cimet v palčki.

  8. Na koncu dodamo meto in malo limoninega soka.

  9. V tekočino namakamo kose potice ali postrežemo že namočene.

Zeljševka

Testo: 1 kg moke

kocka kvasa, 1 žlička sladkorja, 1 dl toplega mleka za kvasec

6 dl vode, 1 žlička soli, 3 žlice stopljene svinjske masti

 

Nadev: velik šop drobnjaka ali vsaj 15 dag, zelena stebla mladih čebulic ali divjega pora vsaj 10 kom, večja pest svežih metinih listov

2 dl kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici rozin po okusu

 

Opcija: 3 – 4 vejice luštreka po okusu (ki nas spominja na še eno gastronomsko znamenitost Idrijsko – Cerkljanskega območja: luštrkajco)

 

  1. Testo naredimo po zgornjem postopku.

  2. Zelenje drobno narežemo.

  3. Jajce razžvrkljamo in vanj vmešamo smetano ter to namažemo preko razvaljanega testa.

  4. Čez na debelo posujemo drobnjak, nato še meto in čebulna stebla.

  5. Po okusu posujemo še rozine, ni pa nujno in zavijemo.

  6. Zavito pustimo vzhajati še 30-40 minut.

  7. Pečemo v pečici na 200 stopinj 50 minut.

  8. Če testo pred pečenjem razrežemo na kolobarje, pečemo na 180 stopinj približno 30 minut.

zeljševka (3).jpg

500 g skute

10 žlic pšeničnega zdroba

2 jajci

2 večji pesti čemaža

100 g masla

file dimljene postrvi

voda

sol

 

  1. V skledi zmešamo skuto in jajci.

  2. Čemaž poparimo in ga zmeljemo s paličnim mešalnikom. 1 žlico tega dodamo skutni masi.

  3. Vse to pretlačimo z vilicami, nato pa postopoma dodajamo pšenični zdrob. Dodamo ga toliko, da bo masa kompaktna.

  4. Dobro premešamo, nato maso postavimo v hladilnik. Masa naj počiva vsaj pol ure, da se sestavine med seboj povežejo in se pšenični zdrob prepoji s tekočino.

  5. Oblikujemo žličnike in jih počasi kuhamo v slanem kropu približno 8 minut.

  6. Žličnike oblikujemo tako, da z eno žlico zajamemo maso, nato jo prelagamo z žlice na žlico, dokler ne dobimo prave oblike. Ali pa oblikujemo kroglice.

  7. V večji ponvi segrejemo maslo in dodamo čemažev pire. V tem na hitro opečemo žličnike in na koncu dodamo na drobne koščke natrgano ribo.

skutno zdrobovi žličniki s čemažem (3).jpg

Skutni cmoki s čemažem in ribo

čemaževa juha z divjimi travami (1).jpg

Zeliščna juha s koprivnimi palačinkami

2 čebuli

50 dag krompirja

30 dag čemaža

šop mladih kopriv s cvetovi

oljčno olje

sol, poper, muškatni orešček

travniško jedilno cvetje (sezonsko)

 

  1. Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da porjavi, prilijemo 1 dl vode in pretlačimo s paličnim mešalnikom.

  2. Krompir olupimo, narežemo na drobne kocke in dodamo k čebuli.

  3. Dolijemo mrzlo vodo, začinimo in kuhamo krompir 20 minut.

  4. Nato še enkrat na grobo pretlačimo, da se juha malce zgosti.

  5. Čemaž nasekljamo na trakove, koprive narežemo na drobno in oboje dodamo juhi tik pred koncem kuhanja.

  6. Kuhamo še 5 minut, okrasimo z divjim cvetjem in ponudimo.

Ribana pašta s kremo divjih rastlin

Pašta:

23 dag moke

2 jajci

sol

 

Krema:

20 dag šetraja

20 dag kopriv

10 dag divjih špargljev

2 žlici masla

sol, poper, oljčno olje

 

  1. Moko vsujemo v večjo posodo, dodamo jajci, sol in zamesimo trdo testo.

  2. Stresemo na delovno površino in še enkrat dobro pregnetemo.

  3. Po potrebi dodamo moko, da se testo ne prijema več na roke in delovno površino.

  4. Hlebček postavimo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut.

  5. Testo naribamo na oster ribež in pustimo vsaj pol ure, da se malce posuši.

  6. Pripravljeno pašto kuhamo v slanem kropu nekaj minut (da se dvigne na vrh).

  7. Kuhano na zob položimo v posodo s hladno vodo.

  8. Umijemo zelenjavo ali divje trave in narežemo na kose.

  9. Šparglje lomimo s prsti, dokler so voljni, iz trdih pecljev skuhamo jušno osnovo.

  10. Na oljčnem olju za nekaj sekund opražimo zelenje, ga zalijemo z 1 – 2 dl vode in solimo.

  11. Počakamo, da zavre, dodatno začinimo po potrebi in spasiramo.

  12. Na koncu vmešamo maslo in prelijemo po pašti.

ribana pašta s kremo divjih rastlin (7).JPG
čemaževe pogačice.jpg

Čemaževe pogačice z ajdovim namazom

Pogačice: 330 g moke, 200 g čemaža, 150 g skute, 125 g masla, 2 žlički soli

 

Premaz:, 1 jajce, pest bučnih semen

 

  1. Čemaž narežemo in ga blanširamo v slanem kropu, zmiksamo in damo v večjo skledo.

  2. Nanj naribamo maslo, dodamo skuto in sol ter zmešamo.

  3. Umesimo čvrsto testo, ga oblikujemo v kroglo in zavijemo v folijo. Počiva vsaj 3 ure na hladnem.

  4. Testo razvaljamo 2 cm na debelo, z  modelom izrežemo kroge in damo v ogreto pečico.

  5. Med tem razžvrkljamo jajce in z njim premažemo pogačice ter posujemo z na grobo narezanimi bučnicami.

  6. Pečemo na 200 stopinj približno 15 minut. 

Namaz: 200 g ajdove kaše, 100 ml kisle smetane, 80 ml bučnega olja, 200 g čemaža ali peteršilja, sol, poper

 

  1. Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu do mehkega. Odcedimo in stresemo v skledo.

  2. Čemaž nasekljamo in dodamo kaši.

  3. Vmešamo ostale sestavine in spasiramo.

Repinka: ješprenka s tropinko

60 dag kisle repe, shranjene v tropinah

10 dag kuhanega fižola

10 dag korenčka, hranjenega v kraški prsti

8 dag ječmena

četrt gomolja zelene

3 debelejše rezine pršuta

oljčno olje

2 stroka česna, sveži peteršilj, šetraj, sol, lovorjev list, zrna popra

 

  1. Ješpren namočimo v vodi za 1 – 2 uri, da se malce zmehča.

  2. Zelenjavo olupimo in jo narežemo na majhne koščke.

  3. V večji posodi pogrejemo oljčno olje in na hitro opečemo zelenjavo ter dodamo ješpren in zalijemo z vodo.

  4. Solimo in kuhamo na nizki temperaturi približno 20 minut.

  5. Repo olupimo in jo naribamo.

  6. V drugi posodi kuhamo repo, začinjeno z lovorjem, poprom in soljo.

  7. Ko je repa kuhana »na zob«, jo primešamo osnovni mineštri.

  8. V višji ponvi na oljčnem olju popražimo na drobno narezan pršut in nasekljan česen.

  9. K temu dodamo fižol in nekaj vode, v kateri se je kuhal ter vse skupaj vmešamo v osnovno mineštro. Začinimo.

  10. Zelo počasi kuhamo še 5 – 7 minut in za tem še nekaj časa pustimo stati, da se okusi povežejo.

ješprenka s tropinko (5).JPG
regratova juha in cmoki (6).jpg

Regratova juha s cmoki

Juha:

200 g regrata, 3 krompirji, 1 dl mleka, 2 šalotki, 2 stroka česna, 3 žlice oljčnega olja

muškatni orešček, sol, poper, 1 žlica sladke smetane

 

  1. Regrat poparimo z vodo. Pustimo stati 1 – 2 minuti. Odcedimo.

  2. Krompir narežemo na kocke in ga skuhamo v slanem kropu.

  3. Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen in regrat.

  4. Dodamo krompir s krompirjevko in še malo vode, začinimo in spasiramo.

  5. Na koncu lahko dodamo malo sladke smetane ali masla.

 

Cmočki:

pol štruce starega kruha, 100 ml mleka, 1 jajce, šopek peteršilja, šopek regrata, 1 čebula, 100 g pancete ali pršuta, sol, poper, oljčno olje

 

  1. Kruh nadrobimo in popražimo v ponvi na malo oljčnega olja.

  2. Prelijemo z mlekom in dodamo jajce. Zmešamo in dodamo nasekljana zelišča.

  3. Čebulo in panceto nasekljamo, popražimo v posebni ponvi na olju in vmešamo v maso.

  4. Začinimo in pregnetemo ter oblikujemo cmočke.

  5. Kuhamo jih v slanem kropu počasi približno 10 minut. Postrežemo v juhi.

sladka repa v lekih z regratovim pestom (4).jpg

Sladka repa v blekih in repni pesto

Polnilo:                                                                             Testo:

1 velika repa                                                                     300 g moke

2 žlici sladkorja                                                                 4 jajca

1 žlica krušnih drobtin                                                      2 žlici oljčnega olja

1 žlica oljčnega olja, sol                                                   sol

1 žlica limoninega soka                                                   

 

Pesto:

šopek mladih repinih listov

1 krompir, sladka smetana

sol, 1,5 dl vode ali jušna osnove

 

1. Za polnilo repo olupimo in narežemo na male kocke.

2. Sladkor karameliziramo in dodamo olje.

3. Vmešamo koščke repe in približno 10 minut dušimo (toliko da repa spremeni barvo).

4. Na koncu dodamo še žlico drobtin, solimo in zalijemo z vodo ali juho.

5. Kuhamo na zmerni toploti, da tekočina popolnoma izpari, repa pa se zmehča.

6. Za kiselkast okus dolijemo limonin sok ter nekaj minut pustimo na toplem, da se masa dodobra izsuši.

7. Pripravimo testo (lahko že preden smo kuhali repo, da odleži).

8. Razvaljamo ga 1 mm na tanko in razrežemo na kvadrate cca 5 x 5 cm.

9. Na sredino kvadrata damo žličko prej pripravljene sladke repe in testo na vrhu stisnemo - zlepimo.

10. Pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut.

11. Postrežemo k pireju, ki ga pripravimo iz mladih repinih listov.

Polentina prežganka z grahovimi cimami

10 dag koruznega zdroba

3 žlice oljčnega olja

1,5 l bistre rahle zelenjavne juhe – osnove ali vode

10 dag mladega graha

1 žlica masla

2 – 3 vejice mladega graha

2 – 3 vejice divjega koromača

sol

debelejša rezina pancete

  1. V večjem loncu na oljčnem olju prepražimo koruzni zdrob.

  2. Ko zadiši, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ali vodo, solimo po potrebi in kuhamo, da se zdrob zmehča.

  3. Ko nastane gladka gostljata juha, jo odstavimo.

  4. Grah nekaj minut dušimo na maslu ter dodamo na drobno nasekljan koromač.

  5. Dušimo še 5 minut.

  6. Vsujemo na prežganko in okrasimo z vejicami graha.

  7. Panceto narežemo na drobno in jo prepečemo na plošči ali v ponvi brez maščobe ter posujemo preko polente.

polentina prežganka z grahom (5)fin.JPG

Puhaste frtalje s pesinim namazom

Frtalje:

6 jajc

300 ml mleka

250 g pšenične gladke moke

1 žlička pecilnega praška

2 žlici nasekljanega drobnjaka, peteršilja in ostalih zelišč, ki jih najdemo v okolici

1 žlička soli

maslo za peko

 

Namaz rdeče pese:

4 gomolji rdeče pese

3 stroki česna

vejica rožmarina

3 žlice olivnega olja

pest orehovih jedrc

žlički balzamičnega kisa

120 g kozjega sira

sol, poper

 

  1. V skledi razžvrkjamo rumenjake, dodamo mleko, moko, v katero vmešamo pecilni prašek, sol in dobro zmešamo.

  2. Beljake stepemo v sneg.

  3. Zelišča nasekljamo in jih vmešamo v rumenjakovo maso.

  4. Na koncu vmešamo sneg.

  5. Frtalje pečemo na maslu v ponvi na zelo nizki temperaturi, saj so debelejše in pazimo, da se prepečejo. Ko porjavijo na en strani, jih obrnemo.

  6. Gomolje pese umijemo in jih s česnovimi stroki, rožmarinom in pokapljane z olivnim oljem pečemo v pečici do 50 minut, da se zmehčajo.

  7. Ohladimo, olupimo in narežemo na koščke.

  8. Dodamo sol, poper, kis, orehe in sir ter zmiksamo.

  9. Ponudimo k frtaljam.

puhaste frtalje s pesinim namazom (1).JPG

Pastinakova prežganka

2 korena pastinaka

1 koren peteršilja

pol gomolja zelene

1 žlica masla

1 žlica pšeničnega zdroba

šopek svežega peteršilja ali drobnjaka

1 – 2 jajci

kumina v prahu, poper, sol, muškatni orešček, majaron

 

  1. Zelenjavo olupimo ali ostrgamo in narežemo na kose.

  2. Na vročem maslu popražimo zdrob.

  3. Po 2 minutah dodamo zelenjavo in začinimo.

  4. Premešamo in zalijemo z vodo ter kuhamo 25 minut.

  5. Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom in ponovno pristavimo na ogenj.

  6. Jajci razžvrkljamo in vmešamo ter odstavimo juho.

  7. Zeleni del peteršilja nasekljamo in dodamo juhi na koncu.

pastinakova prežganka (2).jpg
govnač !!.jpg

Govnač

1 glava zelja

3 krompirji

2 stroka česna

3 žlice zaseke

2 žlici moke

sol, poper

 

  1. Zelje narežemo na rezance in ga kuhamo v slanem kropu 20 minut.

  2. Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga skuhamo posebej v slanem kropu.

  3. Kuhan krompir odcedimo (vodo prihranimo), ga pretlačimo in primešamo zelju z malo krompirjevke.

  4. Dodamo nasekljan česen in začinimo po potrebi.

  5. Na zaseki prepražimo moko in prežganje primešamo zeljni mešanici.

  6. Ponudimo z domačim rženim kruhom.

Karavade s kruhovim cmokom

Juha:

1 kg rumenih karavad (kolerabe)

30 dag krompirja

10 dag korenčka

1 manjši gomolj zelene

10 dag dimljenih svinjskih reber

3 stroki česna

1 velika čebula

2 žlici sladke smetane

oljčno olje, sol, poper

 

  1. Na vročem oljčnem olju prepražimo česen in čebulo, da posteklenita.

  2. Kolerabo in gomolj zelene olupimo, narežemo na koščke in skupaj s prekajenimi svinjskimi rebri damo v lonec, začinimo ter zalijemo z vodo.

  3. Po 10 minutah, dodamo še na koščke narezan krompir in korenček.

  4. Kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča.

  5. Meso odstranimo iz juhe, ostalo pa spasiramo s paličnim mešalnikom.

  6. Na koncu dodamo smetano in natrgano meso po želji.

Cmok:

8 starejših žemelj ali enaka količina starega kruha

1 večja čebula

100 g  kraške pancete

1-2 žlici masla

3 jajca

skodelica mleka

2 žlici kisle smetane

5 – 7 vejic peteršilja

sol

 

  1. Na maščobi zlatorjavo popečemo nasekljano čebulo ter na majhne rezine narezano kraško panceto.

  2. Dodamo na kocke zrezan kruh in še malo popečemo.

  3. Preložimo v drugo posodo, ohladimo in prelijemo z mlačnim mlekom, razžvrkljanimi jajci in kislo smetano.

  4. Dodamo nasekljan peteršilj,  po potrebi dosolimo, rahlo premešamo in pustimo, da se tekočina vpije.

  5. Z rokami oblikujemo cmoke velikosti teniške žoge ali valje, ki jih zavijemo v folijo in kuhamo v slanem kropu 10 minut.

  6. Postrežemo jih z juho.

juha rumene karavade s cmokom (7).JPG
cvetačna juha z ajdovo kašo in krapom (3)MOREBITNA NASLOVKA.jpg

Cvetačna juha z ajdovo kašo in krapom v bučnem olju

Juha:                                                                                                   Dodatek:

1 šalotka                                                                                             100 g ajdove kaše

1 večja glava cvetače                                                                         50 ml bučnega olja

košček gomolja zelene                                                                      pest bučnic, sol

1 žlica masti

10 dag rahlo sušene skute

sol, zelenjavna jušna osnova ali voda

  1. Čebulo nasekljamo na drobno in jo popečemo na vroči masti.

  2. Cvetačo raztrgamo po cvetovih ali razrežemo na koščke in dodamo po nekaj minutah.

  3. Zeleno olupimo in narežemo na drobno ter dodamo v lonec.

  4. Solimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo.

  5. Kuhamo 15 minut na zmerni temperaturi, nato dodamo skuto.

  6. Kuhamo še 5 – 7 minut.

  7. Pretlačimo s paličnim mešalnikom.

  8. Ajdovo kašo kuhamo v slanem kropu 5 minut.

  9. Odsedimo jo in osušimo ter spečemo na vroči masti, da postane hrustljava.

  10. Bučnice popečemo v isti ponvi.

  11. Juho ponudimo s pečeno ajdovo kašo, bučnicami in pokapljamo z bučnim oljem.

 

2 manjša ali 1 večji krap, šalotka

4 žlice grobe koruzne moke ali zdroba

200 ml bučnega olja

  1. Po želji ribo razrežemo na kose, posolimo in pomočimo v koruzno mešanico z zelišči.

  2. Bučno olje segrejemo v ponvi in na njem spečemo ribe.

Proseni krapec

Testo:

500 g mehke moka

1 dl jogurta

1 dl mleka, 1 žlička sladkorja, 3 dag kvasa, 1 žlička moke za kvasec

100 g masla

lmonina lupina

toplo mleko po potrebi

 

Nadev:

100 g prosene kaše

1 l mleka

100 g masla

1 vanilij sladkor

2 žlici sladkorja

300 g skute

2 jajci

1 dl kisle smetane

limonina lupina

 

1 dl kisle smetane

pest mletih ali nadrobljenih orehov

 

  1. V veliko skledo stresemo moko, jogurt in sol.

  2. V posodici pripravimo kvasec in ga pustimo vzhajati. Dodamo moki.

  3. Zgnetemo v prožno, gladko testo.

  4. Dodamo na koščke narezano zmehčano maslo in gnetemo še 5 minut.

  5. Testo pustimo vzhajati približno 1 uro.

  6. Proseno kašo skuhamo v mleku, ki smo mu dodali sol, sladkor in maslo, do mehkega.

  7. Odstavimo in pustimo, da se zmes popolnoma ohladi nato pa k masi primešamo jajca.

  8. Če je masa preredka, precedimo.

  9. Vzhajano testo razvaljamo v večji krog, položimo na namaščen pekač tako, da so robovi malce obrnjeni navzgor.

  10. Do roba enakomerno razporedimo zmes s proseno kašo.

  11. Pečico segrejemo na 190 stopinj in krapec pečemo 40 minut.

  12. Po tem krapec premažemo s kislo smetano ali posipamo z orehi ter pustimo v topli pečici še 5 minut.

proseni krapec.JPG

Tovorna potica

Testo:

25 dag pšenične moke

ščepec soli

25 ml olja

150 ml mlačne vode

1 žlica kisa

 

Nadev:

500 g kislega zelja

1 velika čebula

500 g slanine

3 stroki česena

1 žlica masti

sol, poper, kumina, lovor

 

  1. Sestavine za testo zmešamo v večji skledi in zamesimo.

  2. Mešamo vsaj 20 minut, nato testo pustimo počivati še vsaj pol ure.

  3. Med tem pripravimo nadev. Na masti popražimo nasekljano čebulo.

  4. Dodamo nasekljano meso in zelje ter začinimo. Dušimo vsaj 20 minut.

  5. Ko se rahlo ohladi, napolnimo na tanko razvlečeno testo, zavijemo in položimo na pekač.

  6. Pečemo na 180 stopinj približno 35 minut.

tovorna potica.JPG
grahova juha z ješprenom (13).jpg

Grahova juha z ješprenom in ribo

350 g graha

1 velik krompir

1 čebula
3 stroki česna

2 žlici sladke smetane

700 ml zelenjavne jušne osnove ali vode

100 g ješprena

1 file dimljene ribe

oljčno olje

sol, poper, muškatni orešček, peteršilj

 

  1. Čebulo nasekljamo in jo v večjem loncu popražimo na oljčnem olju.

  2. Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga dodamo čebuli.

  3. Vmešamo grah in 2 stroka nasekljanega česna.

  4. Začinimo in dušimo 2 – 3 minute.

  5. Zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Dodamo smetano.

  6. Kuhamo 15 – 20 minut, da grah in krompir postaneta mehka.

  7. Kuhano pretlačimo s paličnim mešalnikom.

  8. Ješpren skuhamo v slanem kropu »na zob«.

  9. V ponvi na malo oljčnega olja prepečemo natrgano ribo z 1 strokom česna.

  10. Vmešamo ješpren, dušimo nekaj minut, da se okusi povežejo in ponudimo k juhi.

Fancelj

3 jajca

3 žlice moke

1 dl mleka ali več po potrebi

pest medrjavke, rmana, divjega koromača

2 rezini šalama

olivno olje

sol

 

  1. V večji posodi razžvrkljamo jajca in jim dodamo moko in sol ter po potrebi dodamo malo mleka.

  2. Nasekljamo zelišča in jih vmešamo v oljčno olje.

  3. Jajčno maso opečemo na vročem olju in med pečenjem večkrat obrnemo, da se prepeče v notranjosti.

  4. Pečeno premažemo z zelišči v olju in zraven lahko ponudimo domačo salamo.

fancelj (2).JPG

Testo

500 g gladke pšenične moke

250 ml mleka

1 žlička sladkorja

30 g kvasa

3 žlice olja

125 g masla

2 žlici kisle smetane

1 žlička soli

 

Nadev

500 g skute

300 ml kisle smetane

1 jajce

2 žlici sladkorja

2 žlici masla

Sol

 

 

  1. V skodelici zmešamo kvas, sladkor in malo toplega mleka v kvasec ter počakamo, da vzhaja.

  2. V skledo vsujemo moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajani kvasec. Dodamo olje, maslo, smetano in sol, nato postopoma prilivamo toplo mleko.

  3. Zamesimo testo in ga pustimo ponovno vzhajati 30 minut.

  4. V posebni posodi zmešamo skuto, sladkor, 1 žlico smetane in sol.

  5. V drugi posodi zmešamo ostanek smetane z jajcem.

  6. Testo razvaljamo in ga obložimo s skutnim nadevom. Čezenj pa prelijemo smetano.

  7. Lahko ga potresemo še s kosmiči masla.

  8. Pečemo na 200 stopinj približno 35 minut.

prleška kvasenica (6).jpg

Prleška kvasenica

makunčevi kruhki s kavro (3).jpg

Makunčevi kruhki s kavro

Kruh:                                                                                                 Namaz:

500 g pšenične moke                                                                      2 rumeni kolerabi

300 g moke mokovca                                                                      pest kuhanega fižola

30 g kvasa                                                                                        kos muškatne buče

1 žlička sladkorja                                                                             1 čebula

2 žlici masla                                                                                     2 žlicim oljčnega olja

400 – 500 ml mleka                                                                         pest na grobo mletih orehov

ščep soli                                                                                           peteršilj, timijan, šetraj, sol

                                                                                                          sladka paprika v prahu

 

  1. V skledo damo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo razdrobimo kvas, 50 ml toplega mleka in žličko sladkorja.

  2. Ko kvasec narase, zamesimo gladko testo.

  3. Ponovno pustimo vzhajati približno 30 minut.

  4. Hlebec pečemo v pečici na 190 stopinj, približno 35 minut (odvisno od oblike hlebca).

  5. Za namaz olupimo in narežemo kolerabo na koščke.

  6. Čebulo nasekljamo, jo popražimo na oljčnem olju in dodamo kolerabo in na koščke narezano bučo.

  7. Začinimo in dušimo 10 minut.

  8. Dodamo nekaj žlic vode, da se zelenjava zmehča. Kuhamo, še vsaj 20 minut.

  9. Dodamo fižol in orehe ter na grobo pretlačimo.

  10. Vmešamo sveža zelišča in premešamo.

  11. Postrežemo s koščki kruha.

Vrzotne kroglice s svežim kefirjem

1 kg krompirja kuhanega v celem

500 g ohrovta

2 jajci

100 ml smetane

200 g sira Tolminca

krušne drobtine za obleko

sol, poper, šetraj, česen

100 ml oljčnega olja

200 ml kefirja

 

  1. Krompir olupimo in pretlačimo.

  2. Ohrovt narežemo na grobo in skuhamo v slanem kropu ter nasekljamo na drobno.

  3. Vse to zmešamo in dodamo nariban sir, jajci, smetano in začinimo.

  4. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v drobtinah.

  5. Položimo jih na pekač in pokapljamo z oljčnim oljem.

  6. Pečemo na 180 stopinj približno 15 minut, oz. dokler ne porjavijo.

  7. Postrežemo s kefirjem, kamor smo vmešali nasekljan šetraj.

vrzotne kroglice (1).jpg
vinjevrška pogača (2).jpg

Vinjevrška pogača

150 g ajdove moke

350 g pšenične moke

30 g masti

30 g kvasa

100 g grobo nasekljanih orehov

1 jajce

groba sol

250 ml soljenega kropa

  1. V posodo vsujemo ajdovo moko in prelijemo s kropom. Premešamo in pustimo malce ohladiti.

  2. Dodamo pšenično moko, kvas in maščobo. Pustimo vzhajati približno 40 minut.

  3. Razvaljamo v okroglo obliko, premera približno 28 cm in 2 cm na debelo.

  4. Pogačo s prsti oblikujemo tako, da je na sredini višja (3 cm) in na robovih nižja (1 cm).

  5. Zarežemo kvadrate 4 x 4 cm in testo premažemo s stepenim jajcem.

  6. Preko posujemo sol in orehe.

  7. Pečemo v prej ogreti pečici na 220 stopinj približno 25 minut.

  8. Pogače ne režemo, ampak lomimo z rokami.

Idrijski žlikrofi z zelenjavno bakalco.jpg

Idrijski žlikrofi z zelenjavno bakalco

Testo:

300 g moke
2 jajci
olje, voda

 

Nadev:

500 g krompirja
2 – 3 žlice zaseke ali masti z ocvirki

1 večja čebula

šop svežega drobnjaka, majaron, poper, sol

 

Bakalca:

zelenjava, ki je ostala od juhe: kuhano korenje, koleraba, zelena, paprika, por..

1 večja čebula

malo oljčnega olja, sol

 

  1. Iz sestavin za testo zamesimo maso, ki naj bo mehkejša kot za rezance.

  2. Testo gnetemo dalj časa, da postane zelo prožno. Oblikujemo hlebček in ga pustimo počivati vsaj 40 minut.

  3. Nato testo razvaljamo 1 - 2 mm na debelo.

  4. Krompir skuhamo v celem, olupimo in pretlačimo.

  5. Še toplemu dodamo zelišča in zaseko ter premešamo.

  6. Čebulo nasekljamo, prepečemo v ponvi in dodamo masi.

  7. Maso pregnetemo, da se sprime. Po potrebi dodamo malce maščobe, da postane voljna.

  8. Oblikujemo manjše kroglice, ki jih v razdalji »en prst vmes«, polagamo na testo.

  9. Testo vzvihamo in med kroglicami stisnemo, da se sprime in dobimo ušesca. Zgoraj, v vsakega, vtisnemo vdolbinico, tako, da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino – višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji. 

  10. Idrijske žlikrofe kuhamo v slanem kropu, pokrite. Ko splavajo na površje, so kuhani.

  11. Za preliv nasekljamo čebulo in jo prepečemo na olju.

  12. Dodamo kuhano zelenjavo in spasiramo. Po potrebi dodamo malo juhe.

  13. S tem prelijemo žlikrofe.

Oljov pocuk

Testo:

 

250 g gladke pšenične moke

4 rumenjaki

40 g masla

4 žlice jogurta

sol

20 g kvasa

 

Nadev:

100 ml bučnega olja

pest grobo mletih lešnikov (opcijsko)

 

  1. V večji skledi zmešamo rumenjake, maslo, jogurt, sol in zdrobljen kvas, nato dodamo moko.

  2. Zamesimo gladko testo.

  3. Pustimo vzhajati 20 minut, nato ga razvaljamo in razvlečemo na zelo tanko.

  4. Namažemo ga z bučnim oljem in po želji potresemo z lešniki.

  5. Zavijemo v kolobar in oblikujemo v krog, kar je tradicionalna oblika.

  6. Položimo v namaščen pekač in pečemo v pečici 20 min na 190 stopinjah.

oljov pocuk (3).jpg
svinjski golaž s kislim zeljem.JPG

Segedin golaž

500 g kislega zelja v glavi

500 g svinjskega stegna

2 čebuli

2 stroka česna

200 g rdečega fižola

2 žlici ocvirkov

2 žlici masti

sol, poper, lovorjev list, paprika v prahu, timijian, majaron

 

  1. Zeljno glavo splahnemo in naribamo na trakove.

  2. Meso narežemo na manjše kocke.

  3. Čebulo nasekljamo in jo na masti in ocvirkih popražimo v večji posodi.

  4. Dodamo meso in pražimo približno 20 minut, da se dodobra prepeče.

  5. Dodamo zelje in česen, začinimo in zalijemo z vodo.

  6. Dušimo približno 60 minut, da voda skoraj izhlapi. Če je je premalo, pa jo dodamo.

  7. Če ocenimo, da je je preveč, pa dodamo žlico moke in premešamo ter dušimo še 20 minut.

bottom of page