Tradicionalne sezonske jedi slovenskih regij in pokrajin
Obudili, pripravili in pojedli slovenski osnovnošolci
Jedi, ki smo jih pripravili na delavnici o divji hrani
Letošnji izobraževalni seminar za mentorje bodočih kuharjev in šoslke kuharje smo izvedli v obliki delavnice na prostem, ki jo je o divji hrani in njeni uporabi v kuhinji, vodila biologinja in priznana nabiralka dr. Katja Rebolj. Več tukaj.
Odlične izdelke za pripravo jedi, ki jih nismo nabrali in ki so nujni sestavni del slovenskih tradicionalnih jedi, so prispevali v Spar Slovenija.
Podajamo vam nekaj opisov jedi, ki smo jih pripravili na delavnici, da bi morda spodbudile tudi vas k nabiranju sezonskih plodov narave in uporabo tradicionalnih izdelkov v domačih jedeh, ki nam nudijo neomejene možnosti kreativne priprave zdravih obrokov.
Vahči
500 g pšenične moke tip 500, 7 g suhega kvasa, 15 g soli, 4 žlice olja, 25 g sladkorja, 170 ml mlačnega mleka, 150 ml mlačne vode
50 g masla sobne temperature
Premaz: 1 jajce, 5 žlic mleka
-
Vse naštete sestavine razen masla stresemo v posodo in zmešamo.
-
Dodamo mehko maslo in gnetemo čimdlje. Testo oblikujemo v kepo, pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj 1 uro..
-
Oblikujemo kroglice in jih pustimo ponovno vzhajati vsaj pol ure.
-
Premažemo jih s stepenim jajcem z mlekom in pečemo v pečici 25 minut.
Potičke...kot nekoč
Testo:
500 g moke
20 g kvasa, čajna žlička sladkorja, 2 rumenjaka in celo jajce, 2 dl mleka, velika žlica kisle smetane, 2 veliki žlici masla
Nadev:
velika pest suhih hrušk (krhljev)
velika pest suhih jabolk (krhljev)
velika pest suhih sliv, pest v žganju namočenih rozin
pest suhih fig, 5 žlic mletih mandljev
limonina lupinica, sok pol limone, 1 vanili sladkor
2,5 dl sladke smetane, 2 žlici kisle smetane
3 žlice masla, 2 jajci, žlička soli
1. Zamesimo testo za potico in ga pustimo vzhajati 1,5 ure.
2. Medtem grobo zmeljemo suho sadje in ga zmešamo s smetano - pustimo namočiti.
3. Po 40 minutah vmešamo jajci in ostale sestavine ter omehčano maslo.
4. Dobro premešamo in pustimo stati še vsaj pol ure.
5. Testo razvaljamo na tanko in ga premažemo z nadevom na debelo.
6. Zavijemo v pekaču primerne zvitke in pustimo ponovno vzhajati 30 minut.
7. Pečemo v pečici na 170 stopinj. Čas je odvisen od velikosti potičk.
Poprtnik s ptički
1 kg moke
1 dl toplega mleka, 1 žlička sladkorja, 1 kocka kvasa za kvasec
2 veliki žlici sladkorja
2 čajni žlički soli
7 žlic stopljenega masla – svetujemo prečiščeno maslo
1 žlica kisle smetane
4 rumenjaki
5 dl mlačnega mleka
1,5 dl ruma
1 jajce in sladka smetana za premaz
-
Pripravimo kvasec.
-
V večji posodi stepemo rumenjake s sladkorjem in maslom v penasto maso.
-
Vmešamo vse ostale sestavine in vzhajan kvasec ter zamesimo testo.
-
Hlebec pustimo vzhajati vsaj 1 uro.
-
Nato odtrgamo kos testa za izdelavo okrasja, ostalo oblikujemo v kepo in pustimo vzhajati še 40 minut.
-
Medtem oblikujemo okrasje, primerno za določen praznik ali priložnost.
-
Pritrdimo ga na osnoven hlebec in vse skupaj premažemo z zmesjo jajca in smetane.
-
Pečemo v prej ogreti pečici približno eno uro na 170 stopinjah.
Potičke v kuhanem vinu
Testo: glej testo za potico
Nadev: 35 dag mletih orehov, 2 žlici medu, 1,5 dl mleka, 1dl ruma
1 rumenjak
limonina lupina
pest namočenih rozin (v rumu ali podobnem žganju) – le po okusu
Vino: 2 dl suhega belega vina, 1 dl vode, 1 žlička sladkorja, 1 limona, cimet v palčki, vejica mete ali melise
-
Pripravimo testo.
-
V večjo posodo vsujemo orehe, jih prelijemo z vročim mlekom in dodamo vse ostale sestavine za nadev. Limonino lupinico naribamo, rozine po želji odcedimo.
-
Testo razvaljamo pol cm na debelo in ga premažemo z nadevom.
-
Zavijemo v štruco, ki jo pokrito s prtom ponovno pustimo vzhajati 40 minut.
-
Položimo jo na pomaščen pekač pečemo v prej ogreti pečici na 170 stopinj približno 45 minut.
-
Med tem skuhamo vino z vodo.
-
Že na začetku dodamo sladkor, olupke limone v kosih in cimet v palčki.
-
Na koncu dodamo meto in malo limoninega soka.
-
V tekočino namakamo kose potice ali postrežemo že namočene.
Zeljševka
Testo: 1 kg moke
kocka kvasa, 1 žlička sladkorja, 1 dl toplega mleka za kvasec
6 dl vode, 1 žlička soli, 3 žlice stopljene svinjske masti
Nadev: velik šop drobnjaka ali vsaj 15 dag, zelena stebla mladih čebulic ali divjega pora vsaj 10 kom, večja pest svežih metinih listov
2 dl kisle smetane, 1 jajce, 2 žlici rozin po okusu
Opcija: 3 – 4 vejice luštreka po okusu (ki nas spominja na še eno gastronomsko znamenitost Idrijsko – Cerkljanskega območja: luštrkajco)
-
Testo naredimo po zgornjem postopku.
-
Zelenje drobno narežemo.
-
Jajce razžvrkljamo in vanj vmešamo smetano ter to namažemo preko razvaljanega testa.
-
Čez na debelo posujemo drobnjak, nato še meto in čebulna stebla.
-
Po okusu posujemo še rozine, ni pa nujno in zavijemo.
-
Zavito pustimo vzhajati še 30-40 minut.
-
Pečemo v pečici na 200 stopinj 50 minut.
-
Če testo pred pečenjem razrežemo na kolobarje, pečemo na 180 stopinj približno 30 minut.
500 g skute
10 žlic pšeničnega zdroba
2 jajci
2 večji pesti čemaža
100 g masla
file dimljene postrvi
voda
sol
-
V skledi zmešamo skuto in jajci.
-
Čemaž poparimo in ga zmeljemo s paličnim mešalnikom. 1 žlico tega dodamo skutni masi.
-
Vse to pretlačimo z vilicami, nato pa postopoma dodajamo pšenični zdrob. Dodamo ga toliko, da bo masa kompaktna.
-
Dobro premešamo, nato maso postavimo v hladilnik. Masa naj počiva vsaj pol ure, da se sestavine med seboj povežejo in se pšenični zdrob prepoji s tekočino.
-
Oblikujemo žličnike in jih počasi kuhamo v slanem kropu približno 8 minut.
-
Žličnike oblikujemo tako, da z eno žlico zajamemo maso, nato jo prelagamo z žlice na žlico, dokler ne dobimo prave oblike. Ali pa oblikujemo kroglice.
-
V večji ponvi segrejemo maslo in dodamo čemažev pire. V tem na hitro opečemo žličnike in na koncu dodamo na drobne koščke natrgano ribo.
Skutni cmoki s čemažem in ribo
Zeliščna juha s koprivnimi palačinkami
2 čebuli
50 dag krompirja
30 dag čemaža
šop mladih kopriv s cvetovi
oljčno olje
sol, poper, muškatni orešček
travniško jedilno cvetje (sezonsko)
-
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, da porjavi, prilijemo 1 dl vode in pretlačimo s paličnim mešalnikom.
-
Krompir olupimo, narežemo na drobne kocke in dodamo k čebuli.
-
Dolijemo mrzlo vodo, začinimo in kuhamo krompir 20 minut.
-
Nato še enkrat na grobo pretlačimo, da se juha malce zgosti.
-
Čemaž nasekljamo na trakove, koprive narežemo na drobno in oboje dodamo juhi tik pred koncem kuhanja.
-
Kuhamo še 5 minut, okrasimo z divjim cvetjem in ponudimo.
Ribana pašta s kremo divjih rastlin
Pašta:
23 dag moke
2 jajci
sol
Krema:
20 dag šetraja
20 dag kopriv
10 dag divjih špargljev
2 žlici masla
sol, poper, oljčno olje
-
Moko vsujemo v večjo posodo, dodamo jajci, sol in zamesimo trdo testo.
-
Stresemo na delovno površino in še enkrat dobro pregnetemo.
-
Po potrebi dodamo moko, da se testo ne prijema več na roke in delovno površino.
-
Hlebček postavimo v posodo, pokrijemo s prozorno folijo in pustimo počivati 30 minut.
-
Testo naribamo na oster ribež in pustimo vsaj pol ure, da se malce posuši.
-
Pripravljeno pašto kuhamo v slanem kropu nekaj minut (da se dvigne na vrh).
-
Kuhano na zob položimo v posodo s hladno vodo.
-
Umijemo zelenjavo ali divje trave in narežemo na kose.
-
Šparglje lomimo s prsti, dokler so voljni, iz trdih pecljev skuhamo jušno osnovo.
-
Na oljčnem olju za nekaj sekund opražimo zelenje, ga zalijemo z 1 – 2 dl vode in solimo.
-
Počakamo, da zavre, dodatno začinimo po potrebi in spasiramo.
-
Na koncu vmešamo maslo in prelijemo po pašti.
Čemaževe pogačice z ajdovim namazom
Pogačice: 330 g moke, 200 g čemaža, 150 g skute, 125 g masla, 2 žlički soli
Premaz:, 1 jajce, pest bučnih semen
-
Čemaž narežemo in ga blanširamo v slanem kropu, zmiksamo in damo v večjo skledo.
-
Nanj naribamo maslo, dodamo skuto in sol ter zmešamo.
-
Umesimo čvrsto testo, ga oblikujemo v kroglo in zavijemo v folijo. Počiva vsaj 3 ure na hladnem.
-
Testo razvaljamo 2 cm na debelo, z modelom izrežemo kroge in damo v ogreto pečico.
-
Med tem razžvrkljamo jajce in z njim premažemo pogačice ter posujemo z na grobo narezanimi bučnicami.
-
Pečemo na 200 stopinj približno 15 minut.
Namaz: 200 g ajdove kaše, 100 ml kisle smetane, 80 ml bučnega olja, 200 g čemaža ali peteršilja, sol, poper
-
Ajdovo kašo skuhamo v slanem kropu do mehkega. Odcedimo in stresemo v skledo.
-
Čemaž nasekljamo in dodamo kaši.
-
Vmešamo ostale sestavine in spasiramo.
Repinka: ješprenka s tropinko
60 dag kisle repe, shranjene v tropinah
10 dag kuhanega fižola
10 dag korenčka, hranjenega v kraški prsti
8 dag ječmena
četrt gomolja zelene
3 debelejše rezine pršuta
oljčno olje
2 stroka česna, sveži peteršilj, šetraj, sol, lovorjev list, zrna popra
-
Ješpren namočimo v vodi za 1 – 2 uri, da se malce zmehča.
-
Zelenjavo olupimo in jo narežemo na majhne koščke.
-
V večji posodi pogrejemo oljčno olje in na hitro opečemo zelenjavo ter dodamo ješpren in zalijemo z vodo.
-
Solimo in kuhamo na nizki temperaturi približno 20 minut.
-
Repo olupimo in jo naribamo.
-
V drugi posodi kuhamo repo, začinjeno z lovorjem, poprom in soljo.
-
Ko je repa kuhana »na zob«, jo primešamo osnovni mineštri.
-
V višji ponvi na oljčnem olju popražimo na drobno narezan pršut in nasekljan česen.
-
K temu dodamo fižol in nekaj vode, v kateri se je kuhal ter vse skupaj vmešamo v osnovno mineštro. Začinimo.
-
Zelo počasi kuhamo še 5 – 7 minut in za tem še nekaj časa pustimo stati, da se okusi povežejo.
Regratova juha s cmoki
Juha:
200 g regrata, 3 krompirji, 1 dl mleka, 2 šalotki, 2 stroka česna, 3 žlice oljčnega olja
muškatni orešček, sol, poper, 1 žlica sladke smetane
-
Regrat poparimo z vodo. Pustimo stati 1 – 2 minuti. Odcedimo.
-
Krompir narežemo na kocke in ga skuhamo v slanem kropu.
-
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo, dodamo nasekljan česen in regrat.
-
Dodamo krompir s krompirjevko in še malo vode, začinimo in spasiramo.
-
Na koncu lahko dodamo malo sladke smetane ali masla.
Cmočki:
pol štruce starega kruha, 100 ml mleka, 1 jajce, šopek peteršilja, šopek regrata, 1 čebula, 100 g pancete ali pršuta, sol, poper, oljčno olje
-
Kruh nadrobimo in popražimo v ponvi na malo oljčnega olja.
-
Prelijemo z mlekom in dodamo jajce. Zmešamo in dodamo nasekljana zelišča.
-
Čebulo in panceto nasekljamo, popražimo v posebni ponvi na olju in vmešamo v maso.
-
Začinimo in pregnetemo ter oblikujemo cmočke.
-
Kuhamo jih v slanem kropu počasi približno 10 minut. Postrežemo v juhi.
Sladka repa v blekih in repni pesto
Polnilo: Testo:
1 velika repa 300 g moke
2 žlici sladkorja 4 jajca
1 žlica krušnih drobtin 2 žlici oljčnega olja
1 žlica oljčnega olja, sol sol
1 žlica limoninega soka
Pesto:
šopek mladih repinih listov
1 krompir, sladka smetana
sol, 1,5 dl vode ali jušna osnove
1. Za polnilo repo olupimo in narežemo na male kocke.
2. Sladkor karameliziramo in dodamo olje.
3. Vmešamo koščke repe in približno 10 minut dušimo (toliko da repa spremeni barvo).
4. Na koncu dodamo še žlico drobtin, solimo in zalijemo z vodo ali juho.
5. Kuhamo na zmerni toploti, da tekočina popolnoma izpari, repa pa se zmehča.
6. Za kiselkast okus dolijemo limonin sok ter nekaj minut pustimo na toplem, da se masa dodobra izsuši.
7. Pripravimo testo (lahko že preden smo kuhali repo, da odleži).
8. Razvaljamo ga 1 mm na tanko in razrežemo na kvadrate cca 5 x 5 cm.
9. Na sredino kvadrata damo žličko prej pripravljene sladke repe in testo na vrhu stisnemo - zlepimo.
10. Pečemo na 180 stopinjah približno 15 minut.
11. Postrežemo k pireju, ki ga pripravimo iz mladih repinih listov.
Polentina prežganka z grahovimi cimami
10 dag koruznega zdroba
3 žlice oljčnega olja
1,5 l bistre rahle zelenjavne juhe – osnove ali vode
10 dag mladega graha
1 žlica masla
2 – 3 vejice mladega graha
2 – 3 vejice divjega koromača
sol
debelejša rezina pancete
-
V večjem loncu na oljčnem olju prepražimo koruzni zdrob.
-
Ko zadiši, zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ali vodo, solimo po potrebi in kuhamo, da se zdrob zmehča.
-
Ko nastane gladka gostljata juha, jo odstavimo.
-
Grah nekaj minut dušimo na maslu ter dodamo na drobno nasekljan koromač.
-
Dušimo še 5 minut.
-
Vsujemo na prežganko in okrasimo z vejicami graha.
-
Panceto narežemo na drobno in jo prepečemo na plošči ali v ponvi brez maščobe ter posujemo preko polente.
Puhaste frtalje s pesinim namazom
Frtalje:
6 jajc
300 ml mleka
250 g pšenične gladke moke
1 žlička pecilnega praška
2 žlici nasekljanega drobnjaka, peteršilja in ostalih zelišč, ki jih najdemo v okolici
1 žlička soli
maslo za peko
Namaz rdeče pese:
4 gomolji rdeče pese
3 stroki česna
vejica rožmarina
3 žlice olivnega olja
pest orehovih jedrc
žlički balzamičnega kisa
120 g kozjega sira
sol, poper
-
V skledi razžvrkjamo rumenjake, dodamo mleko, moko, v katero vmešamo pecilni prašek, sol in dobro zmešamo.
-
Beljake stepemo v sneg.
-
Zelišča nasekljamo in jih vmešamo v rumenjakovo maso.
-
Na koncu vmešamo sneg.
-
Frtalje pečemo na maslu v ponvi na zelo nizki temperaturi, saj so debelejše in pazimo, da se prepečejo. Ko porjavijo na en strani, jih obrnemo.
-
Gomolje pese umijemo in jih s česnovimi stroki, rožmarinom in pokapljane z olivnim oljem pečemo v pečici do 50 minut, da se zmehčajo.
-
Ohladimo, olupimo in narežemo na koščke.
-
Dodamo sol, poper, kis, orehe in sir ter zmiksamo.
-
Ponudimo k frtaljam.
Pastinakova prežganka
2 korena pastinaka
1 koren peteršilja
pol gomolja zelene
1 žlica masla
1 žlica pšeničnega zdroba
šopek svežega peteršilja ali drobnjaka
1 – 2 jajci
kumina v prahu, poper, sol, muškatni orešček, majaron
-
Zelenjavo olupimo ali ostrgamo in narežemo na kose.
-
Na vročem maslu popražimo zdrob.
-
Po 2 minutah dodamo zelenjavo in začinimo.
-
Premešamo in zalijemo z vodo ter kuhamo 25 minut.
-
Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom in ponovno pristavimo na ogenj.
-
Jajci razžvrkljamo in vmešamo ter odstavimo juho.
-
Zeleni del peteršilja nasekljamo in dodamo juhi na koncu.
Govnač
1 glava zelja
3 krompirji
2 stroka česna
3 žlice zaseke
2 žlici moke
sol, poper
-
Zelje narežemo na rezance in ga kuhamo v slanem kropu 20 minut.
-
Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga skuhamo posebej v slanem kropu.
-
Kuhan krompir odcedimo (vodo prihranimo), ga pretlačimo in primešamo zelju z malo krompirjevke.
-
Dodamo nasekljan česen in začinimo po potrebi.
-
Na zaseki prepražimo moko in prežganje primešamo zeljni mešanici.
-
Ponudimo z domačim rženim kruhom.
Karavade s kruhovim cmokom
Juha:
1 kg rumenih karavad (kolerabe)
30 dag krompirja
10 dag korenčka
1 manjši gomolj zelene
10 dag dimljenih svinjskih reber
3 stroki česna
1 velika čebula
2 žlici sladke smetane
oljčno olje, sol, poper
-
Na vročem oljčnem olju prepražimo česen in čebulo, da posteklenita.
-
Kolerabo in gomolj zelene olupimo, narežemo na koščke in skupaj s prekajenimi svinjskimi rebri damo v lonec, začinimo ter zalijemo z vodo.
-
Po 10 minutah, dodamo še na koščke narezan krompir in korenček.
-
Kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča.
-
Meso odstranimo iz juhe, ostalo pa spasiramo s paličnim mešalnikom.
-
Na koncu dodamo smetano in natrgano meso po želji.
Cmok:
8 starejših žemelj ali enaka količina starega kruha
1 večja čebula
100 g kraške pancete
1-2 žlici masla
3 jajca
skodelica mleka
2 žlici kisle smetane
5 – 7 vejic peteršilja
sol
-
Na maščobi zlatorjavo popečemo nasekljano čebulo ter na majhne rezine narezano kraško panceto.
-
Dodamo na kocke zrezan kruh in še malo popečemo.
-
Preložimo v drugo posodo, ohladimo in prelijemo z mlačnim mlekom, razžvrkljanimi jajci in kislo smetano.
-
Dodamo nasekljan peteršilj, po potrebi dosolimo, rahlo premešamo in pustimo, da se tekočina vpije.
-
Z rokami oblikujemo cmoke velikosti teniške žoge ali valje, ki jih zavijemo v folijo in kuhamo v slanem kropu 10 minut.
-
Postrežemo jih z juho.
Cvetačna juha z ajdovo kašo in krapom v bučnem olju
Juha: Dodatek:
1 šalotka 100 g ajdove kaše
1 večja glava cvetače 50 ml bučnega olja
košček gomolja zelene pest bučnic, sol
1 žlica masti
10 dag rahlo sušene skute
sol, zelenjavna jušna osnova ali voda
-
Čebulo nasekljamo na drobno in jo popečemo na vroči masti.
-
Cvetačo raztrgamo po cvetovih ali razrežemo na koščke in dodamo po nekaj minutah.
-
Zeleno olupimo in narežemo na drobno ter dodamo v lonec.
-
Solimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo.
-
Kuhamo 15 minut na zmerni temperaturi, nato dodamo skuto.
-
Kuhamo še 5 – 7 minut.
-
Pretlačimo s paličnim mešalnikom.
-
Ajdovo kašo kuhamo v slanem kropu 5 minut.
-
Odsedimo jo in osušimo ter spečemo na vroči masti, da postane hrustljava.
-
Bučnice popečemo v isti ponvi.
-
Juho ponudimo s pečeno ajdovo kašo, bučnicami in pokapljamo z bučnim oljem.
2 manjša ali 1 večji krap, šalotka
4 žlice grobe koruzne moke ali zdroba
200 ml bučnega olja
-
Po želji ribo razrežemo na kose, posolimo in pomočimo v koruzno mešanico z zelišči.
-
Bučno olje segrejemo v ponvi in na njem spečemo ribe.
Proseni krapec
Testo:
500 g mehke moka
1 dl jogurta
1 dl mleka, 1 žlička sladkorja, 3 dag kvasa, 1 žlička moke za kvasec
100 g masla
lmonina lupina
toplo mleko po potrebi
Nadev:
100 g prosene kaše
1 l mleka
100 g masla
1 vanilij sladkor
2 žlici sladkorja
300 g skute
2 jajci
1 dl kisle smetane
limonina lupina
1 dl kisle smetane
pest mletih ali nadrobljenih orehov
-
V veliko skledo stresemo moko, jogurt in sol.
-
V posodici pripravimo kvasec in ga pustimo vzhajati. Dodamo moki.
-
Zgnetemo v prožno, gladko testo.
-
Dodamo na koščke narezano zmehčano maslo in gnetemo še 5 minut.
-
Testo pustimo vzhajati približno 1 uro.
-
Proseno kašo skuhamo v mleku, ki smo mu dodali sol, sladkor in maslo, do mehkega.
-
Odstavimo in pustimo, da se zmes popolnoma ohladi nato pa k masi primešamo jajca.
-
Če je masa preredka, precedimo.
-
Vzhajano testo razvaljamo v večji krog, položimo na namaščen pekač tako, da so robovi malce obrnjeni navzgor.
-
Do roba enakomerno razporedimo zmes s proseno kašo.
-
Pečico segrejemo na 190 stopinj in krapec pečemo 40 minut.
-
Po tem krapec premažemo s kislo smetano ali posipamo z orehi ter pustimo v topli pečici še 5 minut.
Tovorna potica
Testo:
25 dag pšenične moke
ščepec soli
25 ml olja
150 ml mlačne vode
1 žlica kisa
Nadev:
500 g kislega zelja
1 velika čebula
500 g slanine
3 stroki česena
1 žlica masti
sol, poper, kumina, lovor
-
Sestavine za testo zmešamo v večji skledi in zamesimo.
-
Mešamo vsaj 20 minut, nato testo pustimo počivati še vsaj pol ure.
-
Med tem pripravimo nadev. Na masti popražimo nasekljano čebulo.
-
Dodamo nasekljano meso in zelje ter začinimo. Dušimo vsaj 20 minut.
-
Ko se rahlo ohladi, napolnimo na tanko razvlečeno testo, zavijemo in položimo na pekač.
-
Pečemo na 180 stopinj približno 35 minut.
Grahova juha z ješprenom in ribo
350 g graha
1 velik krompir
1 čebula
3 stroki česna
2 žlici sladke smetane
700 ml zelenjavne jušne osnove ali vode
100 g ješprena
1 file dimljene ribe
oljčno olje
sol, poper, muškatni orešček, peteršilj
-
Čebulo nasekljamo in jo v večjem loncu popražimo na oljčnem olju.
-
Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga dodamo čebuli.
-
Vmešamo grah in 2 stroka nasekljanega česna.
-
Začinimo in dušimo 2 – 3 minute.
-
Zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Dodamo smetano.
-
Kuhamo 15 – 20 minut, da grah in krompir postaneta mehka.
-
Kuhano pretlačimo s paličnim mešalnikom.
-
Ješpren skuhamo v slanem kropu »na zob«.
-
V ponvi na malo oljčnega olja prepečemo natrgano ribo z 1 strokom česna.
-
Vmešamo ješpren, dušimo nekaj minut, da se okusi povežejo in ponudimo k juhi.
Fancelj
3 jajca
3 žlice moke
1 dl mleka ali več po potrebi
pest medrjavke, rmana, divjega koromača
2 rezini šalama
olivno olje
sol
-
V večji posodi razžvrkljamo jajca in jim dodamo moko in sol ter po potrebi dodamo malo mleka.
-
Nasekljamo zelišča in jih vmešamo v oljčno olje.
-
Jajčno maso opečemo na vročem olju in med pečenjem večkrat obrnemo, da se prepeče v notranjosti.
-
Pečeno premažemo z zelišči v olju in zraven lahko ponudimo domačo salamo.
Testo
500 g gladke pšenične moke
250 ml mleka
1 žlička sladkorja
30 g kvasa
3 žlice olja
125 g masla
2 žlici kisle smetane
1 žlička soli
Nadev
500 g skute
300 ml kisle smetane
1 jajce
2 žlici sladkorja
2 žlici masla
Sol
-
V skodelici zmešamo kvas, sladkor in malo toplega mleka v kvasec ter počakamo, da vzhaja.
-
V skledo vsujemo moko, naredimo jamico in vanjo vlijemo vzhajani kvasec. Dodamo olje, maslo, smetano in sol, nato postopoma prilivamo toplo mleko.
-
Zamesimo testo in ga pustimo ponovno vzhajati 30 minut.
-
V posebni posodi zmešamo skuto, sladkor, 1 žlico smetane in sol.
-
V drugi posodi zmešamo ostanek smetane z jajcem.
-
Testo razvaljamo in ga obložimo s skutnim nadevom. Čezenj pa prelijemo smetano.
-
Lahko ga potresemo še s kosmiči masla.
-
Pečemo na 200 stopinj približno 35 minut.
Prleška kvasenica
Makunčevi kruhki s kavro
Kruh: Namaz:
500 g pšenične moke 2 rumeni kolerabi
300 g moke mokovca pest kuhanega fižola
30 g kvasa kos muškatne buče
1 žlička sladkorja 1 čebula
2 žlici masla 2 žlicim oljčnega olja
400 – 500 ml mleka pest na grobo mletih orehov
ščep soli peteršilj, timijan, šetraj, sol
sladka paprika v prahu
-
V skledo damo moko in na sredini naredimo jamico. Vanjo razdrobimo kvas, 50 ml toplega mleka in žličko sladkorja.
-
Ko kvasec narase, zamesimo gladko testo.
-
Ponovno pustimo vzhajati približno 30 minut.
-
Hlebec pečemo v pečici na 190 stopinj, približno 35 minut (odvisno od oblike hlebca).
-
Za namaz olupimo in narežemo kolerabo na koščke.
-
Čebulo nasekljamo, jo popražimo na oljčnem olju in dodamo kolerabo in na koščke narezano bučo.
-
Začinimo in dušimo 10 minut.
-
Dodamo nekaj žlic vode, da se zelenjava zmehča. Kuhamo, še vsaj 20 minut.
-
Dodamo fižol in orehe ter na grobo pretlačimo.
-
Vmešamo sveža zelišča in premešamo.
-
Postrežemo s koščki kruha.
Vrzotne kroglice s svežim kefirjem
1 kg krompirja kuhanega v celem
500 g ohrovta
2 jajci
100 ml smetane
200 g sira Tolminca
krušne drobtine za obleko
sol, poper, šetraj, česen
100 ml oljčnega olja
200 ml kefirja
-
Krompir olupimo in pretlačimo.
-
Ohrovt narežemo na grobo in skuhamo v slanem kropu ter nasekljamo na drobno.
-
Vse to zmešamo in dodamo nariban sir, jajci, smetano in začinimo.
-
Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v drobtinah.
-
Položimo jih na pekač in pokapljamo z oljčnim oljem.
-
Pečemo na 180 stopinj približno 15 minut, oz. dokler ne porjavijo.
-
Postrežemo s kefirjem, kamor smo vmešali nasekljan šetraj.
Vinjevrška pogača
150 g ajdove moke
350 g pšenične moke
30 g masti
30 g kvasa
100 g grobo nasekljanih orehov
1 jajce
groba sol
250 ml soljenega kropa
-
V posodo vsujemo ajdovo moko in prelijemo s kropom. Premešamo in pustimo malce ohladiti.
-
Dodamo pšenično moko, kvas in maščobo. Pustimo vzhajati približno 40 minut.
-
Razvaljamo v okroglo obliko, premera približno 28 cm in 2 cm na debelo.
-
Pogačo s prsti oblikujemo tako, da je na sredini višja (3 cm) in na robovih nižja (1 cm).
-
Zarežemo kvadrate 4 x 4 cm in testo premažemo s stepenim jajcem.
-
Preko posujemo sol in orehe.
-
Pečemo v prej ogreti pečici na 220 stopinj približno 25 minut.
-
Pogače ne režemo, ampak lomimo z rokami.
Idrijski žlikrofi z zelenjavno bakalco
Testo:
300 g moke
2 jajci
olje, voda
Nadev:
500 g krompirja
2 – 3 žlice zaseke ali masti z ocvirki
1 večja čebula
šop svežega drobnjaka, majaron, poper, sol
Bakalca:
zelenjava, ki je ostala od juhe: kuhano korenje, koleraba, zelena, paprika, por..
1 večja čebula
malo oljčnega olja, sol
-
Iz sestavin za testo zamesimo maso, ki naj bo mehkejša kot za rezance.
-
Testo gnetemo dalj časa, da postane zelo prožno. Oblikujemo hlebček in ga pustimo počivati vsaj 40 minut.
-
Nato testo razvaljamo 1 - 2 mm na debelo.
-
Krompir skuhamo v celem, olupimo in pretlačimo.
-
Še toplemu dodamo zelišča in zaseko ter premešamo.
-
Čebulo nasekljamo, prepečemo v ponvi in dodamo masi.
-
Maso pregnetemo, da se sprime. Po potrebi dodamo malce maščobe, da postane voljna.
-
Oblikujemo manjše kroglice, ki jih v razdalji »en prst vmes«, polagamo na testo.
-
Testo vzvihamo in med kroglicami stisnemo, da se sprime in dobimo ušesca. Zgoraj, v vsakega, vtisnemo vdolbinico, tako, da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino – višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji.
-
Idrijske žlikrofe kuhamo v slanem kropu, pokrite. Ko splavajo na površje, so kuhani.
-
Za preliv nasekljamo čebulo in jo prepečemo na olju.
-
Dodamo kuhano zelenjavo in spasiramo. Po potrebi dodamo malo juhe.
-
S tem prelijemo žlikrofe.
Oljov pocuk
Testo:
250 g gladke pšenične moke
4 rumenjaki
40 g masla
4 žlice jogurta
sol
20 g kvasa
Nadev:
100 ml bučnega olja
pest grobo mletih lešnikov (opcijsko)
-
V večji skledi zmešamo rumenjake, maslo, jogurt, sol in zdrobljen kvas, nato dodamo moko.
-
Zamesimo gladko testo.
-
Pustimo vzhajati 20 minut, nato ga razvaljamo in razvlečemo na zelo tanko.
-
Namažemo ga z bučnim oljem in po želji potresemo z lešniki.
-
Zavijemo v kolobar in oblikujemo v krog, kar je tradicionalna oblika.
-
Položimo v namaščen pekač in pečemo v pečici 20 min na 190 stopinjah.
Segedin golaž
500 g kislega zelja v glavi
500 g svinjskega stegna
2 čebuli
2 stroka česna
200 g rdečega fižola
2 žlici ocvirkov
2 žlici masti
sol, poper, lovorjev list, paprika v prahu, timijian, majaron
-
Zeljno glavo splahnemo in naribamo na trakove.
-
Meso narežemo na manjše kocke.
-
Čebulo nasekljamo in jo na masti in ocvirkih popražimo v večji posodi.
-
Dodamo meso in pražimo približno 20 minut, da se dodobra prepeče.
-
Dodamo zelje in česen, začinimo in zalijemo z vodo.
-
Dušimo približno 60 minut, da voda skoraj izhlapi. Če je je premalo, pa jo dodamo.
-
Če ocenimo, da je je preveč, pa dodamo žlico moke in premešamo ter dušimo še 20 minut.