Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Svetovni dan hrane

16. okt

Danes, 16. oktobra že štiridesetič obeležujemo Svetovni dan hrane! S tem namenom je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano organiziralo svečano strokovno konferenco z naslovom: Naša dejanja so naša prihodnost in Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote, ki se je odvila na Zdravstveni fakulteti v Ljubljani. Z otroki, vključenimi v projekt Kuhnapato, smo pripravili pogostitev v skladu s prazničnim obeležjem, predvsem pa ponovno dokazali strokovni javnosti iz sveta kmetijstva, zdravstva, prehrane in povezanih področij, da z lastnim poslanstvom že devet let sledimo omenjenima naslovoma ter dokazujemo, da se s sestavinami iz bližnje okolice, pogojenimi z letnim časom ali drugimi (prazničnimi) zakonitostmi, pripravljenimi z ljubeznijo v preprostioh jedeh, izvzetih iz lastne tradicije, prilagojenih današnjim potrebam telesa, nikakor ne da biti lačen, vsekakor pa se ostane ali postane zdrav. Današnji mladi ustvarjalci z OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Dobje in OŠ Grad so pripravili vsak svoje regijsko značilne specialitete kot npr.: zidano potico, ki je sorodnica nam bolj znane kozjanske kruhove, pa ajdov kolač, sorodnik bolj znanega bizeljskega, le da je naš vseboval še pehtran, prekmursko gibanico so naredili po svoje in postregli v kozarčkih, spekli zeljne retaše, polento so oplemenitili s praženimi orehi in jabolčno čežano, spekli bleke in jih napolnili z oljčno pasto in kozjim sirom.. Okusi so navdušili vso javnost, otroke pa je ob pokušini pohvalila tudi ministrica Aleksandra Pivec.