Navdušenje ali navdih številnih osnovnošolcev po vsej Sloveniji sta plod
želje po ustvarjanju že dvanajst let v projektu Kuhnapato! Nudita rast
zavesti, zdravje, srečo na »pladnju« – ali na krožnikih ob pripravi
tradicionalnih zdravih jedi, ki med slovenskimi osnovnošolci postajajo nujni
del vsakdana. Posledično in vzajemno osrečujejo (tudi) številne učitelje,
mentorje, ki s srčnostjo predajajo znanje mladim, v ponos dobrotam lastnega
kraja, regije, v nauk znati vzeti iz narave, v spodbudo uporabiti sezonske
sestavine iz okolice in vse skupaj z užitkom pojesti ter k temu motivirati
lastno generacijo, mlajše in starejše so obiskovalce šol, svojo okolico,
starše, sorodnike, prijatelje. Cenimo delo v enotah CŠOD, kjer otroci v
relativno manj formalnem okolju srkajo zdrave informacije.
Soočamo se z dejstvom o kuharskih začetkih: kdaj je pravi čas? Ko komaj
sežem na pult in narežem korenček, tudi če vmes stopim na prste? Morda ko
zmorem stisniti krompir za cmoke ali seči v lonec? In ko znam, želim ali
zmorem slediti navodilom učiteljice? Vse to..., a pravi čas je predvsem
takrat, ko v kuhinji neznansko uživam, delim izkušnje in naloge s
prijatelji, z njimi in z zahtevno, včasih tudi strokovno publiko, s ponosom
in samozavestjo, da delam prav, delim mizo ob kosilu. Na mednarodnem oddelku
OŠ Danile Kumar brez zadrege v aktivnost vključujejo tudi take, ki dejansko
komaj sežejo na pult, pa vendar ni zaznati odstopanj v kvaliteti izvedbe, še
manj v kvaliteti jedi, da o veselju in vseh koristnih informacijah, ki jih
otroci z užitkom posrkajo, ne govorimo.
V ponos in samohvalo si v projektu obujanja prehranske dediščine,
spodbujanja otrok k zdravemu in odgovornemu načinu življenja štejemo akcije,
ko se v šolskih loncih znajdejo tradicionalne jedi, značilne za zaselek,
vas, mesto ali regijo, prilagojene današnjim potrebam telesa, ki jih morda v
12ih letih dela še nismo okusili; tudi jedi, ki na omenjeni osnovi, s
kombinacijami okusov dosegajo tiste, izpod prstov slavnih kuharskih
mojstrov. V ponos in dosego ciljev pa nedvomno (ali še bolj) sodijo akcije,
ko se v loncih šolske kuhinje znajde tradicija v obliki krajevno značilne
zelenjavne enolončnice z npr. žitno pogačo in jabolki ali podobno regijsko
značilno prilogo in s še večjim ponosom opazujemo šolske kuharice, ki z
nasmeškom in zaupanjem iz ozadja opazujejo mlade kuharje, ki s popolno
predanostjo, veseljem do dela in seveda znanjem, hitijo pripravljati kosilo
za svojih 400, 500 ali več sošolcev. To-vrstne aktivnosti bi lahko pripisali
marsikateri od šol, a tokrat smo pokukali v OŠ Staneta Žagarja, Lipnica.
To srečo si že vrsto let želimo deliti z vsemi vami, nami, v navdih ali
navdušenje (tudi) kuhati doma!
Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje, pokrovitelj projekta je Spar
Slovenija.