Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zgodbe iz šolskih kuhinj

16. jan

Navdušenje ali navdih številnih osnovnošolcev po vsej Sloveniji sta plod
želje po ustvarjanju že dvanajst let v projektu Kuhnapato! Nudita rast
zavesti, zdravje, srečo na »pladnju« – ali na krožnikih ob pripravi
tradicionalnih zdravih jedi, ki med slovenskimi osnovnošolci postajajo nujni
del vsakdana. Posledično in vzajemno osrečujejo (tudi) številne učitelje,
mentorje, ki s srčnostjo predajajo znanje mladim, v ponos dobrotam lastnega
kraja, regije, v nauk znati vzeti iz narave, v spodbudo uporabiti sezonske
sestavine iz okolice in vse skupaj z užitkom pojesti ter k temu motivirati
lastno generacijo, mlajše in starejše so obiskovalce šol, svojo okolico,
starše, sorodnike, prijatelje. Cenimo delo v enotah CŠOD, kjer otroci v
relativno manj formalnem okolju srkajo zdrave informacije.

Soočamo se z dejstvom o kuharskih začetkih: kdaj je pravi čas? Ko komaj
sežem na pult in narežem korenček, tudi če vmes stopim na prste? Morda ko
zmorem stisniti krompir za cmoke ali seči v lonec? In ko znam, želim ali
zmorem slediti navodilom učiteljice? Vse to..., a pravi čas je predvsem
takrat, ko v kuhinji neznansko uživam, delim izkušnje in naloge s
prijatelji, z njimi in z zahtevno, včasih tudi strokovno publiko, s ponosom
in samozavestjo, da delam prav, delim mizo ob kosilu. Na mednarodnem oddelku
OŠ Danile Kumar brez zadrege v aktivnost vključujejo tudi take, ki dejansko
komaj sežejo na pult, pa vendar ni zaznati odstopanj v kvaliteti izvedbe, še
manj v kvaliteti jedi, da o veselju in vseh koristnih informacijah, ki jih
otroci z užitkom posrkajo, ne govorimo.

V ponos in samohvalo si v projektu obujanja prehranske dediščine,
spodbujanja otrok k zdravemu in odgovornemu načinu življenja štejemo akcije,
ko se v šolskih loncih znajdejo tradicionalne jedi, značilne za zaselek,
vas, mesto ali regijo, prilagojene današnjim potrebam telesa, ki jih morda v
12ih letih dela še nismo okusili; tudi jedi, ki na omenjeni osnovi, s
kombinacijami okusov dosegajo tiste, izpod prstov slavnih kuharskih
mojstrov. V ponos in dosego ciljev pa nedvomno (ali še bolj) sodijo akcije,
ko se v loncih šolske kuhinje znajde tradicija v obliki krajevno značilne
zelenjavne enolončnice z npr. žitno pogačo in jabolki ali podobno regijsko
značilno prilogo in s še večjim ponosom opazujemo šolske kuharice, ki z
nasmeškom in zaupanjem iz ozadja opazujejo mlade kuharje, ki s popolno
predanostjo, veseljem do dela in seveda znanjem, hitijo pripravljati kosilo
za svojih 400, 500 ali več sošolcev. To-vrstne aktivnosti bi lahko pripisali
marsikateri od šol, a tokrat smo pokukali v OŠ Staneta Žagarja, Lipnica.

To srečo si že vrsto let želimo deliti z vsemi vami, nami, v navdih ali
navdušenje (tudi) kuhati doma!

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje, pokrovitelj projekta je Spar
Slovenija.