Podgorski žlinkrofi na kulutrnem bazarju18. mar 18.3.2015 se je na Kulturnem bazarju, pod naslovom Prehrana in kultura in v okviru promocije lokalne hrane Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavila skupina tekmovalcev projekta obujanja kulinarične dediščine Kuhna pa to, z OŠ Toma Brejca Kamnik, pod vodstvom mentorice Urške Dolgan, ki so z žlinkrofi s kajžerco in trničem uprizorili delček kulturne dediščine Kamnika z okolico.
Kajžerca, polobarjena klobasa, katere temelj je družinsko izročilo kamniškega mesarja Podgorška in seveda receptura, ki je sedaj v lasti tamkajšnje mesne industrije ter trnič, skrbno oblikovan in izrezljan sir planšarjev, stisnjen v lesene modelčke in posledično oblike ženskih prsi, ki so jih izdelovali na Veliki planini in z njimi hodili v vas očarati dekleta, so elementi, ki so zaznamovali del kulture bivanja tamkajšnjega prebivalstva in so danes ponovno vpeti v skrbno zasnovano gastronomsko strategijo Kamnika.
Dodatni povezavi:
|