Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zgodba o potici za osnovnošolce v svet

4. feb

Kaj je to potica? Kako jo narediti in predvsem zakaj ali ob kateri priložnosti?

 

Znanje o slovenski prehranski dediščini so otroci OŠ Dornberk delili s svojimi gosti iz Poljske, Romunije, Turčije in Makedonije, ki so jih obiskali preko projekta Erasmus.


Delovno soboto so obarvali še bolj praznično in jo izkoristili za predstavitev nekaterih simbolov slovenske kulture. Seveda je priprava potice požela največ zanimanja, saj je iz gospodinjske učilnice dišalo že na vse zgodaj, predvsem privlačno je bilo delo s testom, da o sklepni fazi – degustaciji sploh ne govorimo. Slednja je bila dokaj obilna, saj so vsi imeli priložnost izdelati si svojo - potičko. None (kar nekaj jih je bilo) iz Dornberka so priskočile na pomoč pri pripravi testa in vmesnih fazah, kot je pravilno zavijanje, vzhajanje ipd..in ves čas gledale pod prste otrokom, »saj narediti popolnoma pravilno znajo le one«. No, pa je uspelo in s tem so se strinjale tudi one.


Ob pojasnilih glavnega vzroka priprave: prihajajočega velikega družinskega praznika, so si osnovnošolci izmenjali informacije in recepte jedi, ki v posameznih državah krasijo praznične mize ali predstavljajo tradicijo določenih regij. Tako so razširili znanje o kulturnih običajih sosednjih dežel in razumevanje vzrokov za drugačnost. Morda pa tudi glasni predstavnici slovenske prehranske tradicije utrli pot na praznične mize po svetu.