Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Pust veselih ust!


Od kar obstaja človek, obstaja šemljenje ali maska.

Samo pomisli na stare Egipčane, kako so se obarvali, obleki, ali pa npr. na afriška ali otoška plemena, ki se poslikajo vsak dan in to po celem telesu, še danes! Pa Indijanci, ali pa nogometni navijači? Se spomniš starih filmov in plesa v maskah, ki so ga prirejali na dvorih?

že od nekdaj ...

Cilj vsega tega kaosa je zabava in norčije, ki si jih privoščimo, še posebej, če nas ščiti maska. Kar pa ima globlji pomen. Pust ni kar tako konec zime. Maske namreč odganjajo slabo in kličejo po dobrem ali drugače: preganjajo zimo.
Človek je že v pradavnini verjel v določene nadnaravne sile, kot je zbujanje strahu, prerokovanje, klicanje po ljubezni, spreminjanje vremenskih pojavov,… in na ta način je priredil maske ali kostume, ki so se nekateri ohranili do danes.

Našemi se !
 

Šema ali poslikava ima svoj pomen ali namen. Ljudje očitno imamo v sebi željo po preobrazbi, ki smo jo v civilizaciji žal zatrli do golega »make up-a«. Škoda! Ali pa še ena omejitev… Danes se našemijo ljudstva ali pa ljudje, ki so ali želijo biti sproščeni.


 

Maska namreč daje določeno varnost. Že kot otroci sanjamo o pravljičnih bitjih, smo princese...ali zmaji tolovaji...Morda imamo svojega vzornika in bi vsaj enkrat na leto radi stopili v njegovo kožo. Morda bi radi poleteli na luno in si zato nadenemo skafander...ali pa bi se radi počutili kot naša najljubša žival...oz. pravljična čarovnica, ki bo spremenila svet...

  

To bistveno lažje izvedemo (no, nekateri), če nas pod masko vsaj nekaj časa ne spoznajo.

slovenske šege

Na slovenskem se lahko pohvalimo z nekaj pristnimi maskami in z njimi povezanimi zabavami, ki jim internacionalno rečemo karnevali.

Najbolj opevana slovenska maska je Kurent, katerega osnovno poslanstvo je preganjanje slabega..in to na kar grob način! Doma je s Ptuja, kjer se pustno rajanje ne oklepa le sobote in torka.

Cerknica nad Cerkniškim jezerom je kraj, kamor zahajajo čarovnice, ki s svojo čarobno paličico vsako leto pričarajo boljši svet in kar se da hitro odletijo na svoji metli, če se čarovnija slučajno ponesreči.

Med pristnimi slovenskimi maskami naj omenim še cerkljanske laufarje, drežniške maske, brkinske škoromate ali banjške pustarje.

Omembe vredni so vsaj trije karnevali, ki pritegnejo širše svetovne množice radovednih turistov: 
Karneval sambe in rumbe v Riu, ko znamenite plesne šole pokažejo celoletno delo od napredka v plesu do izvirnosti celotne skulpture.
Beneški karneval s tipičnimi beneškimi maskami, ki postopajo po skrivnostnih beneških ulicah še dolgo v pomlad. 
Koelnski karneval, kjer se vidi najrazličnejše maske in prireja najglasnejše zabave.