Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Seminar v Mlekarni Celeia

5.11.2014
Tam, kjer "mlini meljejo" vsak dan, kjer se iz mleka, ki ga pri okoliških kmetih pobirajo cisterne vsak drugi dan, dela smetana, jogurt, siri, skuta in še ostalih 100 izdelkov blagovne znamke Zelene doline.

Za lasten odvoz mleka, mora kmetija zbrati 300 l mleka, sicer ga zbirajo združeno, v zato prirejenih zbiralnikih. Tako rekoč lastniki podjetja, kmetije in zadruge, so vključeni v projekt "mlečna cesta", kjer je vsak uporabnik lahko informiran o izvoru mleka, ki ga uživa. "Pri nas šteje kvaliteta", pravijo v en glas in ob pokušini nekaj izdelkov, se o tem takoj prepričamo. "Pomembna je vsaka podrobnost, stalno stremimo za izboljšavami, sledimo svetovnim trendom okusov, konsistence in videza - tudi na embalaži! Pogumno zremo proti datumu prihodnje leto, ko se bodo sprostile kvote, predpis, koliko česa se lahko proizvede na posameznem področju. Zavedamo se, da je hrana, pridobljena iz bližine, zdrava, zagotavlja razvoj podeželja in delovnih mest ter ne-nazadnje veliko bolj okusna, kot tista, ki prepotuje veliko število kilometrov".

 

"Paradni konj" je jogurt LCA, vendar noben izdelek ne zaostaja v kvaliteti, kjer je potrebno poudariti, da so izdelki označeni z znakom: "brez GSO", kar pomeni, da so tudi vse sestavine narejene brez gensko pridelanih sestavin, kar je predvsem na kmetijah podvrženo strogemu nadzoru. Naslednja zanimivost odlikuje sire: ki ne vsebujejo konzervansa za alergike na mlečne izdelke.
Postrežejo nam še z zanimivimi informacijami o razliki med homogeniziranim in nehomogeniziranim mlekom, zakaj je trajno mleko skoraj "mrtvo", da maslo odlikuje stopnja maščobe v njem, da se tudi kisla smetana razlikuje med seboj in še čem.