Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Doživeli ameriške sanje!

Navdušenje je bilo (in je še vedno) obojestransko! Projekt obujanja slovenske prehranske kulturne dediščine z blagovno znamko Kuhna pa to, katerega osrednji del so tekmovanja v pripravi avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti, smo predstavili v ZDA, konkretno v »svetovni prestolnici« Washingtonu, kar si štejemo v izjemno čast ter spodbudo za nadaljnje delo. Toliko in tako intenzivno se nam je dogajalo, da bo težko strniti vtise na papir, pa vendar imamo nekaj, kar nam ne more vzeti nihče: neprecenljive izkušnje!

Skupina tekmovalcev projekta Kuhna pa to (Dominik Moro, Brina in Nina Samardžija, Beni in Sara Kohl) z mentorico Keli Jerman, iz OŠ Danile Kumar, mednarodnega oddelka, je na podlagi iniciative ge. Sylvie Onušič, predstavnice WPAF in predsednice omenjene fundacije v ZDA, ge. Sally Fallon, z enakim poslanstvom, kot je naše: spodbujati koriščenje lokalne hrane iz lastne okolice, vabila Slovenske ambasade v Washingtonu in organizacije ge. Nuške Zakrajšek ter ambasadorja g. Boža Cerarja, s podporo staršev ter Turizma Ljubljana, v tednu od 5.5. do 9.5.2015, predstavljala tradicionalne ljubljanske jedi iz gastronomske strategije, ki jo je zasnoval prof. dr. Janez Bogataj, pod naslovom Okusi Ljubljane, združene v knjigo Od nekdaj jedi so ljubljanske slovele.

 

Goveji jezik, na način, kot ga pripravlja Chef Janez Bratovž, oz. skoraj tako, ljubljanske skutne palačinke s pehtranom in kuhan jabolčni štrudelj v obliki krapcev ali žlinkrofov z namenom prepustiti otrokom malce domišljije in delo s testom in jabolki časovno zavleči v smislu prezentacije dela ter manjše enote ponuditi širni javnosti strokovnjakov, ki kreirajo svetovno kulinarično diplomacijo, takih, ki kuhajo svetovnim voditeljem ali zvezdam, tistim, ki v rokah držijo razvoj zdrave hrane po svetu, vrstnikom – šolarjem in njihovim vzgojiteljem, Slovencem, živečim v ZDA in vsem navdušencem nad Slovenijo in njeno kulinariko!

5.5.2015 – prisostvovanje na Simpoziju o diplomaciji v kulinariki z naslovom »Peace kitchen« - »Make food not War« na Univerzi New York, Washington

Na razpravi: kako vlade, korporacije, organizacije in posamezniki delujejo na področju povezovanja kultur na podlagi hrane; kako na novih razumnih temeljih ustvariti orodja v diplomaciji in s pomočjo kulinarike vplivati na reševanje konfliktov; kako s hrano ali gastro - diplomacijo povezovati posameznike, vplivati na sobivanje meščanov ali državljanov; kako lahko posamezniki pripomorejo k razvoju vedno bolj razvijajočega se področja – kulinarike, so svoja mnenja in poglede na omenjene teme prispevali: Lauren Bernstein, Director of the Diplomatic Culinaty Partnership, U.S. Department of State, Ambassador Capricia Penavic Marshall, Former Chief of Protocol of the United States, Ambassador-in Residence, Adrienne Arsht Latin Amerika Center, Atlantic Councill, Todd Gray, Chef, Owner and Head Chef, Equinox Restaurant, Pati Jinich, Chef Cookbook Author and Political Analyst.

Naš nastop, kot uvod na razpravo, je s predstavitvijo načina dela z otroki starosti osnovne šole, vzrokov in pričakovanih posledic uporabe lokalne hrane, vpletene v tradicionalne jedi, želje, da jedi obtičijo na krožnikih nas vseh in da postanejo razlog za obisk dežele in posamezne regije, z izjemno sposobnostjo komunikacije otrok o svojem delu o ljubljanski kulinarični tradiciji, prikazom ročnosti in – seveda okusnimi posledicami dela, razgrel čustva, povzročil veliko navdušenja in želje po dodatnih pojasnilih. Čestitke ob okušanju kuhanega jabolčnega štrudlja v manjših oblikah, so bile iskrene in priznanja ter komentarji, so nam dali vedeti, da je projekt edinstven in koristen za vso mlado generacijo.
Delegation of European Union to the United States
New York University


7.5.2015 – Druženje z otroki Hearst Elementary School iz Embassy Adoption Program

V sklopu programa Embassy Adoption Program, kjer posamezne ambasade dodatno izobražujejo otroke 5. in 6. razredov Public School in jim približajo kulturo svoje lastne države, njene kulturne in kulinarične posebnosti, smo v prostorih ambasade z osnovnošolci Danile Kumar, po tem, ko so nam v prostorih Slovenske ambasade v Washingtonu, zapeli slovensko himno, se predstavili v slovenskem jeziku, naučili jih kuhati žlinkrofe z jabolčnim polnilom. Izmenjali smo veliko zanimivih informacij in na koncu skupaj zaplesali. Kot, da bi nadaljevali poslanstvo, ki so ga širili govorci dva dni pred tem na Univerzi New York, ali pa njihove besede spravili v prakso. Hrana vendar združuje in povezuje še tako različne kulture, jezike, navade in prepričanja ter – ne nazadnje okuse. Pozdravil nas je tudi namestnik ambasadorja, g. Kolmanič. Žlinkrofi so teknili vsem! Neprecenljivo doživetje!

9.5.2015 – dan odprtih vrat EU Ambasad v Washingtonu; predstavitev jedi pod okriljem Okusi Ljubljane

V okviru Evropskega meseca kulture v Washingtonu, vsako leto na dan EU, vrata odpre vseh 28 veleposlaništev EU, ki želi tako obiskovalcem približati del svoje kulture ter kulinaričnih posebnosti. Prav slovensko veleposlaništvo slovi, kot bolj obiskano ali gostoljubno, saj so vendar slovenske jedi okusne, glasba poznana po vsem svetu in zanimanje za obisk različnih destinacij narašča. Slovensko veleposlaništvo je pod vodstvom veleposlanika Boža Cerarja in organizatorke Nuške Zakrajšek pripravilo obsežen in raznolik program. 3500 obiskovalcev se je zvrstilo med dnevom in z okusom po Sloveniji ter obilnimi informacijami iz vseh strani, navdušenih obljubilo, da bo obiskalo našo deželo.
Že priprave dan prej so dale slutiti, da bo to nekaj velikega ali veličastnega, še posebej za nas, predstavnike projekta Kuhna pa to, ki smo se dogodka udeležili prvič. Gora palačink, ogromne količine govejega jezika, katerega posledica kuhanja je bila okusna juha, ki nam je po nekaj dneh bivanja v ZDA teknila kot le kaj ter vzbudila domotožje tistim, ki že nekaj časa bivajo tam. Promocija našega glavnega mesta z njegovo tradicionalno kulinariko je bila atrakcija, še zlasti zaradi izjemno lojalnih, motiviranih, energije polnih otrok, OŠ Danile Kumar, ki so ob stalni razlagi: kaj se ponuja, za kaj, od kod izvira, opisa gastronomske strategije Ljubljane in različnosti kulinaričnih regij po Sloveniji poželi veliko zanimanja ali potrpežljivosti ljudi, ki so čakali v vrsti pred našo mizo. Vrsta pred ambasado in takoj za tem pred našo mizo, je bila namreč skoraj nepregledna. Sledila so pojasnila: kako je pripravljen goveji jezik, zakaj je v palačinkah pehtran, podajanje receptov, brskanje po katalogih - Okusih Ljubljane in čakanje na kuhane jabolčne žlinkrofe, ki so pošli skoraj takoj, ko so se znašli na pladnju. Načrtovanega počitka mladih mojstrov ni bilo, saj so se mu spretno izmikali. Želeli so vsrkati vsak trenutek, ne-izpustiti prav ničesar, tudi ne pozdravnega govora ambasadorja, pa pesmi, ki je sledila za tem, polki in Golici, prikazu peke potice in štrudlja, občudovali smo natančno izdelano Prekmursko gibanico in Blejske kremšnite, Kranjsko klobaso in bučno olje.. Ponudili so tudi vino Goriških Brd in slovensko vodko! Druženje in poslušanje zgodb slovenskih priseljencev, združenih v različne organizacije, kot npr.: Slovenske narodno podporne jednote iz Pittsburgha, bila je podpredsednica The Slovenian Union of America iz Chicaga, pa Ameriški člani Združenja pobratenih mest Bethlehema in Murske Sobote, prišli so iz Clevelanda pa Minnesote. Dan smo zaključili s prisrčnim sprejemom ambasadorja v rezidenci, potem smo se družili ob zakuski in spletli poznanstva, prijateljstva, delili mnenja in podoživljali izjemne trenutke za nas vse!

 

Počaščeni, hvaležni za izjemne priložnosti in polni izjemnih izkušenj iz prelepega in izjemno prijaznega mesta, se podajamo novih dogodivščinam naproti.