Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Na inovativnem pikniku v gostilni Krištof

Sklepna faza kulinarične dogodivščine po Gorenjski se je odvila pri inovatorju na kulinaričnem področju širšega smisla, ki za marsikoga pre-napredene ideje stresa iz rokava in jih nesebično podarja morebitnim ustvarjalcem njegovih zamisli, se skriva za veliko odmevnimi dogodki, načini prehranjevanja, živi pravljico, v katero še vedno verjame in temu ni videti konca..Tomažu Bolki, v gostilni Krištof. Na prvi pogled trendovski piknik, a takoj zatem nam je bilo jasno, da je segel globoko v dediščino ali enostavnost – praktičnost, trajnostnost, kar zagovarja sam, saj je to včasih najtežje. Slikovito opremljena Nežkina hiška, ki tiči tik ob Gostilni za dva, kot je poimenoval leseni bungalov z gugalnico ob vratih, opremljena v stilu babičine kuhinje – brez napak, polna starodavnih pripomočkov, ki vsak od njih s seboj nosi zgodbo, nam je nudila vzpodbudno ustvarjalno okolje za lokalno – gorenjsko kosilo. Kako se zakuri pravi ogenj za peko tega in onega, zakaj Kranjska klobasa ne sme biti prekuhana, zakaj ne smemo peči pre-sveže ribe, kako ustvariti obrok v papirju in povezati še tako nežne okuse, skrivnosti pozdrava iz kuhinje ali njegov namen, kako pripraviti božansko okusen bezgov sirup brez sladkorja ali zakaj je enostavno nujno uživati lokalno po zakonitostih letnega časa. Popolnoma se je posvetil otrokom ob popolnem razvajanju zahtevnih obiskovalcev gostilne in nam pričaral nepozaben dan, z okusom, ki si ga bomo zapomnili.


Tako je nekaj mladih ustvarjalcev in njihovih mentorjev iz Ajdovščine, Bizeljskega in Kranja, vsrkalo življenjsko potrebne informacije. Nekaj tistih, ki že vrsto let v sklopu projekta KuhnaPaTo strokovnjake s kulinarično – etnološkega področja puščajo odprtih ust, ki z veseljem in entuziazmom posegajo po lastnih lokalnih specialitetah in raziskujejo kuhinjo svojih prednikov tudi s kulturnega stališča, takih, ki znajo slovenski javnosti podati vzroke za poseganje po lokalni hrani, predstavljajo vzor lastni generaciji in generacijam za njimi, takih, ki jim je zdravje samoumevna posledica, za katerim tiči uspeh na vseh življenjskih področjih.


S tem se zaključuje letošnja epizoda presežkov, kjer se je predstavilo skupaj 99 skupin slovenskih osnovnih šol in smo z velikim veseljem gostili skupine slovenskih dvojezičnih šol Hrvaške in Italije, na 12 regijskih tekmovanjih in sklepnem, velikem finalu. Obudili smo preko 250 jedi prednikov, da ne bi odšle v pozabo in se jih naučili predstaviti v sodobnih različicah, z željo, da bi se nekoč znašle na jedilnikih vseh nas, predvsem pa slovenskih gostiln, kjer si večina tudi zasluži biti in tako pritegnili slovenske ali tuje turiste k raziskovanju in razlikovanju posebnosti posamezne od slovenskih gastronomskih pokrajin.