Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Festival kulinarike 2014 GH Union

Ljubljanski osnovnošolci so na letošnjem Festivalu kulinarike, ki je 20. in 21.11.2014 potekal v Hotelu Union v Ljubljani, pod okriljem projekta Okusi Ljubljane, navdušili strokovne okuševalce in sladokusce ter ostale prisotne z jedmi prednikov, ki so bile značilne za Ljubljano in okolico.

 

Otroci ljubljanskih osnovnih šol: Danile Kumar, Vižmarje - Brod in Polje, kot tekmovalci projekta obujanja slovenske kulinarične dediščine, Kuhna pa to, so navdušili kulinarične mojstre, medije, organizatorje in vse sladokusce! V sklopu Festivala kulinarike, 20. in 21.11.2014 ob boku priznanim kuharskim mojstrom, so ponudili nekaj tipičnih ljubljanskih jedi pod okriljem Okusi Ljubljane, kot kulinaričnega izročila prednikov in obiskovalce soočili z dediščino lastnega kraja, pomenom jedi in vzroki priprave včasih.
Tudi "velike in ta-prave" kuhinje Hotela Union, kjer smo pripravljali jedi, se nismo ustrašili!Žabja vinska juha, fižolovi štruklji, ljubljanske pehtranove palačinke in piščančji zvitki s potočnimi raki in hrenovo omako so očarali prav vse!


Da lokalne ali regionalne jedi ne bi ostale le kot zapisani ali ustni spomini, ki z izumiranjem starejših generacij tonejo v pozabo, si s projektom »Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti« pod blagovno znamko Kuhna pa to, ki že tri leta poteka na ravni slovenskih osnovnih šol, prizadevamo značilne jedi posameznih gastronomskih regij ponovno postaviti na krožnike gostiln in domov.
Prav ciljno skupino otrok – osnovnošolcev ocenjujemo za najdovzetnejšo pri črpanju omenjenih izhodišč, ki jih bodo znali na dolgi rok ceniti in s tem ohranjati posebnosti kulinarične razpoznavnosti Slovenije. Odnos med osnovnošolsko in starejšo generacijo je prav na področjih kulinarike lahko vez, ki oživlja regijo, ji ponovno daje pomen in razpoznavnost ter se v očeh osnovnošolcev ohranja dolgoročno, saj so starejši sogovorniki ali posredovalci informacij pomemben sooblikovalec trajnostnih vsebin, ki zaznamujejo vsakdanje vaške – kmečke ali delavske, meščanske, praznične jedilnike, ki so pustili sled kulture bivanja posameznih lokalnih skupin. Če otrokom ponudimo te vsebine na njim primerne, tudi atraktivne načine, je do dobrih rezultatov na tem področju le še kratka pot. Menda ni treba posebej poudarjati, da sodita kulinarika in gastronomija med temeljne vsebine gostinskega, turističnega in kulturnega delovanja, katerim se tudi na svetovnem nivoju v zadnjem času posveča domala največ napora.
Kulturo prehranjevanja je potrebno graditi od mladih nog in prav to počnemo s projektom Kuhna pa to, s skoraj 100 skupinami osnovnošolcev vsako leto, ki raziskujejo lastno kulinarično dediščino in z njo seznanjajo vso slovensko javnost, tudi ali predvsem s postopki in razlogi priprave včasih. Med osnove kulinaričnih postopkov – tako priprave kot samega hranjenja, sodi vino, ki ga nikakor ne smemo ali ne moremo tretirati zgolj kot alkohol. Vino in hrana z roko v roki tvorita prehranjevalni proces ali kulinarične užitke z razlogi, med katere lahko brez zadrege prištejemo tudi zdravje. Kot že omenjeno, je nujen odnos ali kultura, ki sodi med osnovno kulturo posameznika in jo v našem projektu podajamo odraščajočim, ki so v najdovzetnejšem obdobju za črpanje življenjsko pomembnih informacij z namenom dolgoročnega pomnjenja ter prenašanja mlajšim.