Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

V deželi Soške postrvi

Obiskali smo Ribogojnico Soča v Kobaridu in bili deležni izjemnih informacij, podkrepljenih s prikazom v živo s strani direktorja ribogojnice g. Blaža Zidariča. Proces drstenja, ki je za vsakega laika popolna neznanka, razlike med avtohtono in potočno vrsto postrvi ter šarenko in zakaj ima ta rdeče meso, koliko časa raste riba do »porcijske« velikosti in pri kakšni temperaturi vode je ta proces najoptimalnejši.

Zakaj se proces drstenja ne opravlja kar v ribnikih in zakaj so nekateri deli tal podrgnjeni do bele barve, kljub temu, da ostala tla prekriva mah ali mulj. Kako v živo poteka smukanje in zakaj se riba omami, koliko iker preživi in kaj pomeni, da najprej spregledajo ter zakaj so samice ločene od samcev… O vsem tem in še veliko izjemno zanimivih podrobnostih smo bili poučeni s strani strokovnjaka na področju ribogojstva.

V Hotelu Hvala, restavraciji Topli val, eni izmed prvih snovalcev visoke kulinarike pri nas, smo znanje prenesli v okusno prakso. V družbi in pod nadzorom "mladih", ki so zavihali rokave in od staršev prevzeli zahtevno nalogo, ohranjanje in dvigovanje že tako visokega nivoja skrbno zasnovane restavracije sredi Kobarida ali "na trgu", smo tudi sami naredili prva korake h krožniku v velikim K…

Sestaviti »piat«, ki bo s tremi različicami carpaccia soške postrvi v celoti odgovarjal želenemu nivoju, ni preprosta reč!

Šarenka na posteljici pireja z blitvo, z žafranovo in drobnjakovo omako… Razvad ni bilo konca! ...in okus po Kobaridu bo ostal za vedno izjemen!