Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Po kulinaričnih poteh Primorja

Pomorski muzej Sergeja Mašere v Piranu je bil naša prva postojanka. Še malce zaspani smo stopili med arheološke najdbe, ki so prikazane kar izpod nog, amfore in zanimivi ostanki rimskih izkopanin..
V nadstropju višje smo občudovali izjemna ročna dela galej, takih z vesli ali brez, za plitvo vodo ali divje valove, z precizno izdelanimi jadri in vso dodatno opremo.
Prikaz vojne mornarice, uniform takratnih mornarjev in kapitanov, podmornic in zanimivega pričevanja kustosa Boštjana, nas je prevzelo.

 

Podali smo se v akvarij, ribam pod nos in se dodobra prepričali, kaj vse plava v severnem Jadranskem morju, tik pod nami. Skozi ogromna okna smo se iz oči v oči gledali v velikimi in še večjimi ribami, takimi, ki jih še nismo videli in jih najraje ne bi in mladimi morskimi psmi, ki so svoje zobe radodarno dajali na ogled.

Željni novih izzivov smo pristali v Seči, v deželi Piranskega brancina Fonda, kjer smo zavihali rokave in pomagali dokončati veliko ponev školjk. Dodali smo zelenjavo in ogreli prstke za delavnico, ki je zahtevela vso preciznost.

Prijazna lastnica enega najprestižnejših gojišč brancinov v tem delu Evrope na popolnoma naraven način, Irena Fonda, nam je korak po korak z otroku prijaznimi prijemi razložila, da prav vsak lahko očisti svojo ribo.

  • Pogrnili smo mizo in pričeli z luskanjem. Prav natančno je potrebno odstraniti vse luske.
  • Z nežnimi blazinicami potipamo telo ribe, da se prepričamo ali je kaka luska še ostala.
  • in smo luskali...
  • in zluskali do konca...
  • Potem odstranimo škrge, vendar je zato potreben prav poseben prijem.
  • in nato - najhujše.. prereži trebuh...
  • izdolbi drobovino, lepo očisti z žlico, saj jo boš končno pojedel sam!
  • ha, kot da to ne bi bilo dovolj, so jo nekateri še sfilirali.. ja, pravi bodoči mojstri.
  • brez zadrege že danes!

Sledil je morski oddih med ribjimi domovi, takimi, ki so pravkar naselile naše morje do takih, ki jih zlepa ne spravimo na krožnik, saj so gospodje, stari 8 let le izjemoma pripravljeni pustiti se vloviti. Med plutjem ob bazenih smo hranili ribice, si ogledali školčišče in tisti ta pogumni skočili v kmorje. Ostali smo namakali noge.

Vrnili smo se v čas, ko je dobršen del piranskega zaliva bil prekrit s solnimi bazeni, večino prebivalcev, je v poletnem času pridelovala belo, visoko cenjeno sol in jo prodajala po Evropi. Saj veste, tudi Martin Krpan jim je pomagal:)
Videli smo vse nekdanje pripomočke, pod strokovnim vodstvom izvedeli, zanimivosti iz življenja solinarjev in se sprehodili med bazeni, ki so prekriti z vodo ter se počutiuli, kot da bi nas vrglo na nek drugi planet.