OSVEŠČANJE JAVNOSTI O SLOVENSKI KULINARIČNI ZGODOVINI IN POVEZOVANJE REGIJSKO ZNAČILNIH JEDI Z UŽIVANJEM NA ULICI, V GOSTILNAH IN DOMA
V soboto, 8.6., so Pogačarjev trg ob Ljubljanski tržnici, na pobudo in pod okriljem Mestne občine Ljubljana, Odseka za gospodarske dejavnosti in promet – Odseka za razvoj podeželja in upravne zadeve, zasedle skupine osnovnošolcev preteklega Tekmovanja v raziskovanju kulinarične dediščine.
In prišli so tudi od daleč ter s seboj prinesli veliko mero dobre volje. Sprva malce velike otroške oči od treme, negotovosti, pričakovanja in navdušenja, so se kaj hitro usmerile v izdelavo krapov, štrukljev, blekov, krompirjeve solate ipd.. »Kaj pa zdaj?«, jedi so bile skoraj že pripravljene, dišalo je vse naokoli in ni se bilo potrebno bati, da bi se kaj ohladilo ali bilo postano. Mojstrovine teh mladih rok so pritegnile izjemno število publike – degustatorjev, ki so s polnimi usti hodili od stojnice do stojnice. Nekaj ur na celotnem območju ni bilo slišati druge besede kot: »Si poskusil tudi to?«, »To je izvrstno, počakaj, grem še tja..«
Skoraj bi celotnemu sistemu lahko rekli obrat hitre prehrane, čeprav je naša naloga bila lokalne slovenske jedi ponuditi v obliki ulične prehrane mimoidočim, slovenski in tuji javnosti – izpolnjena. Nasmejani do ušes: otroci, ki so bili deležni pohval in spodbudnih besed javnosti, publika, ki je bila deležna izjemne energije otrok in njihovih dobrot, organizatorji, ker je vse skupaj bilo izvrstno!
Prav s takimi občutki gradimo pot naprej, z namenom ohranjati slovensko kulinarično – ali kulturno dediščino ter to znanje deliti s slovensko javnostjo ter širiti kulinarični ponos izven naših meja! Slovenija se ponaša z bogato kulinarično zgodovino, ki se skozi čas razvija in nadgrajuje ter se predvsem prilagaja trendu življenja in vplivom okolice. Kot je raznolika njena geografska značilnost, kjer imajo dodatno besedo še vplivi kulinarično značilnih sosedskih odnosov, se lahko bahamo z izjemno paleto jedi, ki se v veliki meri stekajo v osrednje slovensko regijo, kot stičišče življenja in ki nekatere žal tonejo v pozabo.
Slovenski javnosti je potrebno vcepiti ali dopovedati, da imamo okoli sebe najrazličnejše lokalno značilne jedi, ki so v zgodovini imele svoj pomen ali namen uživanja ob prav določenem času in nikakršnega vzroka ni, da jih ne bi na jedilnikih gostili še danes. Nanje je enostavno potrebno biti ponosen, sodijo med kulturno dediščino naroda, da se jih razvijati v sodobnejše oblike in služijo kot posledica samooskrbe, ki danes postaja ena glavnih ali važnejših življenjskih vrednost za jutri ali za lažje in boljše preživetje. Nenazadnje so jedi, ki so jih v preteklosti sestavljale sestavine izključno iz domačega vrta ali hleva, vir zdravja ali organizmu potrebnih snovi v določenem letnem času. nastopajoče skupine:
- Fosen z ajdovim fosnom in prilogami
- Matkurja z zasavskim krumpantočem
- Aušus s štruklji aušus
- Barjanci s slivovimi štruklji
- Tomačevke z ljubljansko jajčno jedjo
- Enpima z ajdovimi palačinkami z blitvo
- Jagodke s tovorno potico
- Kvartet kuharskih deklet z dolenjskimi jajčnimi štruklji
- Pohane ribe z drobnjakovimi štruklji
- Godlarke s šenčurskim budlom
- Šturke z bleki
- Srjanske tikve s krompirjevo solato
- Krapi s špinačnimi štruklji
- Kuharski mojstri z ajdovo kašo z zelenjavo
- Škrte čebelice z ajdovimi krapi
|