Na Oblikovalski okuševalnici, v sklopu meseca oblikovanja BIO 2014, se je žirija odločila, da podeli nagrado za mladostniško domiselnost daleč najmlajšim udeležencem,osnovnošolcem OŠ Ivana Skvarče Zagorje, tekmovalcem v projektu Kuhna Pa To.. "NOH ŠIHT"
S poslanstvom: obuditi v tradicijo vpete jedi, se dokopati do vzrokov priprave včasih, doumeti posledice hranjenja z določenimi sestavinami ob določenem času, postavljamo del lastne kulinarične dediščine v sedanjost, v roke osnovnošolcev, tistih, ki bodo vso uporabno vrednost hrane lastnih prednikov znali ponovno postaviti v življenjski proces. Na prvi pogled kulinarično pusta pokrajina, Zasavje, s pečatom knapovske in steklarske dejavnosti, z značilnimi migracijami delavstva, daje navdih in zanika monotonost zasavske kuhinje, povezane v takratne industrializacijske procese. S ponazoritvijo podrobnosti iz knapovskega življenja, v obliki zgodbic ali mitov, ki so krožili po rovih in izven njih, si želimo pritegniti pozornost javnosti in predvsem mladih z namenom poznati in spoštovati lokalno značilne sestavine ter jih vpeti v igriv, sebi primeren jedilnik – prehranjevalni proces, ki bo tako, kot včasih imel svoj zakaj in zato. Na Oblikovalski okuševalnici, v sklopu meseca oblikovanja BIO 2014, se je žirija odločila, da podeli nagrado za mladostniško domiselnost daleč najmlajšim udeležencem,osnovnošolcem OŠ Ivana Skvarče Zagorje, tekmovalcem v projektu Kuhna Pa To, ki so s svojo zagnanostjo, predvsem pa poznavanjem lastne kulinarične dediščine, povezali knapovske jedi z današnjim časom in številni komisiji predstavili obred knapovske malice, sestavljene iz: črne projine kave z rženim kruhom in ocvirkom, funšterca v obliki hunta, napolnjegea z jetrnco, kolesa iz suhih sliv, namočena v marselo in podgan, rudarskih zaveznic, polnjenih s svežo repo, z repkom slanine, hišico domačega sira in žitnimi tračnicami. Čestitamo!
|