Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Oblikovalska okuševalnica 2014

Na Oblikovalski okuševalnici, v sklopu meseca oblikovanja BIO 2014, se je žirija odločila, da podeli nagrado za mladostniško domiselnost daleč najmlajšim udeležencem,osnovnošolcem OŠ Ivana Skvarče Zagorje, tekmovalcem v projektu Kuhna Pa To..

 

"NOH ŠIHT"

S poslanstvom: obuditi v tradicijo vpete jedi, se dokopati do vzrokov priprave včasih, doumeti posledice hranjenja z določenimi sestavinami ob določenem času, postavljamo del lastne kulinarične dediščine v sedanjost, v roke osnovnošolcev, tistih, ki bodo vso uporabno vrednost hrane lastnih prednikov znali ponovno postaviti v življenjski proces. Na prvi pogled kulinarično pusta pokrajina, Zasavje, s pečatom knapovske in steklarske dejavnosti, z značilnimi migracijami delavstva, daje navdih in zanika monotonost zasavske kuhinje, povezane v takratne industrializacijske procese. S ponazoritvijo podrobnosti iz knapovskega življenja, v obliki zgodbic ali mitov, ki so krožili po rovih in izven njih, si želimo pritegniti pozornost javnosti in predvsem mladih z namenom poznati in spoštovati lokalno značilne sestavine ter jih vpeti v igriv, sebi primeren jedilnik – prehranjevalni proces, ki bo tako, kot včasih imel svoj zakaj in zato.
Na Oblikovalski okuševalnici, v sklopu meseca oblikovanja BIO 2014, se je žirija odločila, da podeli nagrado za mladostniško domiselnost daleč najmlajšim udeležencem,osnovnošolcem OŠ Ivana Skvarče Zagorje, tekmovalcem v projektu Kuhna Pa To, ki so s svojo zagnanostjo, predvsem pa poznavanjem lastne kulinarične dediščine, povezali knapovske jedi z današnjim časom in številni komisiji predstavili obred knapovske malice, sestavljene iz: črne projine kave z rženim kruhom in ocvirkom, funšterca v obliki hunta, napolnjegea z jetrnco, kolesa iz suhih sliv, namočena v marselo in podgan, rudarskih zaveznic, polnjenih s svežo repo, z repkom slanine, hišico domačega sira in žitnimi tračnicami.


Čestitamo!