Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Na 45. jubilejnem Mednarodnem obrtnem sejmu v Celju

12. – 18. september 2012
Eden osnovnih namenov projekta, obujanja slovenske kulinarične dediščine, ki je bil izveden spomladi letošnjega leta, je s tipičnimi slovenskimi jedmi seznaniti širno slovensko javnost in ne-nazadnje tudi tujce ter jedi postaviti med jedilnike slovenskih in tujih domov. zato smo se lotili ponovnega prikaza izvrstnih lokalnih jedi na 45. MOS-u v Celju in marsikomu ponudili priložnost narediti korak naprej k snovanju slovenske jedi na domačem krožniku in zavedanju o domači kulturi, med katero sodi nedvomno kulinarika.

Nastopilo je 12 v lanskem šolskem letu tekmovalnih skupin, ki so ponovno uprizorile svoje lokalne jedi, postopek priprave ipd.. s pesmijo in harmoniko, širni publiki, ki je tako rekoč stala v vrsti z željo po poskušanju pripravljene hrane. Vse to je bilo tudi ali predvsem z namenom promocije knjige, ki je izšla na podlagi zbranih ali ponovno obujenih receptov zgodovine slovenske kulinarike, ki so jih otroci izbrskali iz prababičinega spomina, pričevanja starih vaščanov in z njimi vadili izvedbe in postopke, opisali običaje kdaj in zakaj so se jedi uživale …, Knjiga, katere izkupiček bo namenjen izključno pomoči izvedbe naslednjega projekta, vsebuje 133 receptov vseh slovenskih pokrajin, ki jih v večini ali vsaj delno ne poznamo več.


Ob enem pa je bil nastop na jubilejnem 45. celjskem MOS-u tudi v namen napovedi prihodnjega projekta, ki bo svoje lokalne avtohtone jedi usmeril med ribe ali vodni živež slovenskih voda. Z nami je bila Irena Fonda s Piranskim brancinom, ki je s poučnimi informacijami in delavnicami očarala gledalce, navdušila mentorje skupin kuharjev in do neke mere sprostila otroke, ki imajo pred ribami, ali rokovanjem z njimi in pripravo le – teh, velik respekt.