Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Ne-tradicionalni medeni zajtrk sredi Washingtona!!

»Brez njih ne bi bilo nas! In z vsemi sredstvi ter takoj je treba preprečiti njihovo izumiranje.« To in še veliko več izjemne strokovne razlage priznanih strokovnih govorcev je bilo slišati 20. maja 2016 dopoldan na predstavništvu ali Delegaciji Evropske Unije v Washingtonu, kjer je na pobudo Slovenskega veleposlaništva v Washingtonu bila organizirana razprava z inovativnim naslovom: »To be(e) or not to be(e)« z namenom 20. maj razglasiti za svetovni dan čebel, kar je predlagala Država Slovenija ob iniciativi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. 
Ker se vse začne in konča s hrano, ki povezuje ali dogodkom daje »pravi okus«, so osnovnošolci Ljubnega ob Savinji pripravili (ne)tradicionalni medeni zajtrk in tako slovenski med predstavili tudi v »praksi« ali okusnih jedeh, značilnih za Slovenijo in Zgornjo Savinjsko dolino. Miza se je šibila pod težo dobrot, med katerimi smo našli ponovno ajdnek, medeni skutni namaz in medeni masleni namaz, polnjena pečena jabolka z medenim orehovim polnilom, ajdov kruh z orehi, koruzni kruh in iz njih narejen kruhov čips, pa medenjake in kroglice iz ajdove kaše s fižolom, prelite z medom, da le ne bi vse bilo (pre)sladko, smo dodali skuto z bučnim oljem, mohod, Savinjski želodec, ptičke, kot praznično različico kruha. Presenečeni nad dejstvom, da so namesto »vljudnih« majhnih grižljajev obiskovalci od mize odhajali s polnimi krožniki dobrot, kar s polnimi usti hvalili slovenske jedi in gozdni, cvetni, lipov, hojev, akacijev, kostanjev,…med, ki so ga lahko okušali kar samega, povzdigovali v zvezde. Številni čebelarji, nutricionisti, kulinarični strokovnjaki, ljubitelji medu ali čebel, politiki, ki so obiskali dogodek, tudi zaradi presenečenja, da pri nas pridelujemo med, so na podlagi degustacije, obsežnega gradiva, ki ga je pripravilo Veleposlaništvo RS v Washingtonu, dobili izčrpne odgovore. Zadovoljni ali navdušeni nad razlago, da veliko slovenskih tradicionalnih jedi vsebuje med, in to v različnih slovenskih regijah, razlage o tradiciji in panjskih končnicah, pa ob začudenju, da so dekorativne svečke narejene iz voska,…Slovenijo postavili na svoj »must see« zemljevid.

https://www.sta.si/2265700/v-washingtonu-ob-slovenskem-zajtrku-predstavitev-pobude-za-svetovni-dan-cebel?kat1=GO&kat2=&publ=true&ured=ZP
http://www.euintheus.org/event/conversations-in-culture-world-bee-day-to-bee-or-not-to-bee/
http://www.euintheus.org/event/the-cooking-kids/
http://www.mkgp.gov.si/en/world_bee_day_initiative/

Zahvaljujemo se Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu za ponovno izjemno promocijo projekta KuhnaPaTo, organizacijo izčrpnega programa najrazličnejših vsebin, nepozabnih dogodkov iz aspekta spoznavanja ljudi, kulture, hrane in nadgradnje lastnega znanja!  

 

Traditional Slovenian Honey breakfast on the Delegation of the EU to the US in Washington

 

“Without them we wouldn’t exists either! Their extinction has to be prevented immediately by all means“. This and much more in-depth information has been shared by renowned experts on the 20th of May at the EU delegation to the US facilities in Washington DC. Initiated by the Embassy of the Republic of Slovenia in Washington, the panel appropriately named »To be(e) or not to be(e)« has taken place with a goal of making the 20th of May become World Bee Day, as proposed by the Slovene Ministry for Agriculture, Forestry and Food.


To add appropriate “aroma” to this event, the students from Ljubno ob Savinji have prepared a traditional breakfast with honey, traditional dishes for their region. The table was full of interesting and tasty food, such as ajdnek, cottage cheese with honey spread, honey-butter spread, roasted apples with honey and walnuts, buchwheat bread with walnuts, corn bread chips, honey gingerbread biscuits, buckwheat and beans praline with honey. Some savory dishes were offered as well, such as cottage cheese spread with pumpkin seed oil, mohod, Savinjska region traditional salami and festive small breads.

 

A large number of beekeepers, nutritionists, culinary experts, diplomats and fans of honey have tasted different honey varieties and received interesting reading materials prepared by the Embassy as well as lots of other useful information. 
https://www.sta.si/2265700/v-washingtonu-ob-slovenskem-zajtrku-predstavitev-pobude-za-svetovni-dan-cebel?kat1=GO&kat2=&publ=true&ured=ZP
http://www.euintheus.org/event/conversations-in-culture-world-bee-day-to-bee-or-not-to-bee/
http://www.euintheus.org/event/the-cooking-kids/
http://www.mkgp.gov.si/en/world_bee_day_initiative/