Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

V deželi klapavic!

...po kulinaričnih poteh slovenske Istre.. Z ladjo Eko Maksim, novo pridobitvijo podjetja Prosub d.d.o. iz Izole, znanega kot pridelovalca klapavic z nasadi v Strunjanu in Sečovljah, smo videli kje in na kak način rastejo klapavice ali pedoči, po domače ter jih nekaj povlekli iz morja z namenom kasnejše kuharske delavnice.

Njihova blagovna znamka »Okus morja« ob osnovni dejavnosti: vzgoji školjk, vključuje tudi izobraževanja o načinu pridobivanja, uporabi klapavic, spodbuja uživanje morskih sadežev ter širi obzorja priprave v kuhinji tudi z novo dejavnostjo, izvedbo delavnic, s ciljem približati jih večji skupini uporabnikov ali jedcev, naučiti se jih pripraviti drugače, na različne načine in jih znati na prav način pojesti, za bolj ali manj strokovne skupine ter skupine mladih ali starejših laičnih obiskovalcev. Letošnji kulinarični izziv je bil: pripraviti klapavico iz Strunjanskega školjčišča na inovativen način, uporabiti lastne – lokalno značilne sestavine regije, od koder so prišli zmagovalci in vkomponirati jih v morsko jed.
Tako smo npr. okusili klapavico v družbi savinjskega želodca, marinirano na čičerikinem namazu ali s tartufi, predvsem pa smo se potopili v najbolj klasično jed - še vedno - buzaro na rdeče in belo! Bilo je izvrstno!