Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Izobraževanje na Dvoru Jezeršek

19.11.2015 smo s skupino 40 mentorjev bodočih tekmovalnih skupin projekta Kuhna Pa To, prisluhnili prof. dr. Janezu Bogataju, priznanem slovenskem etnologu z mednarodnimi izkušnjami ter Ani Šušteršič, direktorici kreative v Hiši kulinarike Jezeršek, kjer se je ob najštevilčnejši kulinarični – družinski zasedbi rodila ideja o gibanju Gostilna Slovenija in Okusiti Slovenijo.


Nenehno odkrivanje zapuščin prehranske kulturne dediščine je prav tako pomembno, kot je kasneje pomembno vzdrževanje najdenih jedi, z njimi povezanih postopkov in običajev, ko so se le-te pripravljale. Ob enem gre za upoštevanje sort živil, ki jih danes vse manj uporabljamo. Koriščenje hrane, pogojene z letnim časom, okoljem, kjer uspeva, na način, kot ga zapoveduje narava ali že zdavnaj uveljavljeni kuharski postopki gospodinj, ki so z redkimi sestavinami ustvarjale zanimive jedi, je pogoj za ohranjanje identitete narodnostne skupine, in kreiranja morda sodobnejših oblik prehrane. Prof. dr. Janez Bogataj, slovenski etnolog, ki mu je izjemno domača prav prehranska dediščina, je postregel z zanimivimi, poučnimi in seveda uporabnimi dejstvi o lokalnih značilnostih jedi ali regionalnih zakonitostih, pogojenih tudi z geografskim značajem.


Nadaljevanje je sledilo pod taktirko Ane Šušteršič, ki je glavna odgovorna za končni videz in seveda sestavo jedilnikov. Skrbi, da so jedi že od daleč v skladu z najnovejšimi svetovnimi trendi, ob predpostavki, da zagovarja absolutno uporabo lokalnih sestavin, obdelanih po naravni poti brez kemije, ki ohranjajo pristne domače okuse babičine kuhinje. V skladu z zapovedano tekmovalno kategorijo: jed naših prednikov postaviti v modernejšo obliko, nam je skupaj s priznanim slovenskim kuharskim mojstrom Luko Jezerškom, pojasnila tehnike zlaganja sestavin v steklene enote. Morda gre za minimalne adaptacije obdelave določenih sestavin, katerih okuse in konsistenco moramo poznati, da jih pravilno zložimo, saj taka jed mora biti prijazna najprej očem.


S pripravo 6 hodnega menija smo bili očarani in dobili izjemno spodbudo za pripravo na tekmovanje.