Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Ob boku priznanih kuharskih mojstrov!

19. in 20. 11. 2015 se je odvijal že 18. Festival vina in 8. Festival kulinarike v GH Union, ki je postregel z vinsko – kulinaričnimi užitki za strokovno in laično javnost. Nastopilo je kar 5 skupin osnovnošolcev projekta Kuhna pa to. 
Kulturo prehranjevanja je potrebno graditi od mladih nog in prav to počnemo s projektom Kuhna pa to, s skoraj 100 skupinami osnovnošolcev vsako šolsko leto, ki raziskujejo lastno kulinarično dediščino in z njo seznanjajo vso slovensko javnost, tudi ali predvsem s postopki in razlogi priprave včasih. Med osnove kulinaričnih postopkov – tako priprave kot samega hranjenja, sodi vino, ki ga nikakor ne smemo ali ne moremo tretirati zgolj kot alkohol. Vino in hrana z roko v roki tvorita prehranjevalni proces ali kulinarične užitke z razlogi, med katere lahko brez zadrege prištejemo tudi zdravje. Nujno je vzgajanje vedenja o procesu združevanja vina in hrane, o vinski kulturi, tudi kasneje pitja ali uživanja vina, na ravni mladostnikov, ki so v obdobju pred oblikovanjem osebnosti, ne-nazadnje tudi oblikovanja kulture pitja.

 

Na letošnjem, že 8. Festivalu kulinarike v GH Unionu, so otroci OŠ Danile Kumar Ljubljana, OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana, OŠ Vižmarje Brod, OŠ Ivana Cankarja Vrhnika in OŠ 27. julija Kamnik postregli z jedmi, značilnimi za naše glavno mesto in okolico, pod naslovom Okusi osrednje Slovenije. Strokovni gostje in ostala javnost je lahko okušala: jabolčni štrudelj v kozarčku, vrhniške slivove štruklje, masovnik s peteršiljevim kruhom in všenco, fižolovo enolončnico z ajdovo kašo in všenat zele s praženim krompirjem. Glede na visok nivo kuharskega znanja in ob enem visoko motiviranost otrok, smo bili deležni izjemnih gastronomskih užitkov za oko, nos in usta, ki so se ob enem skladali z vrhunskimi vini razstavljavcev v sosednjem prostoru.

Novo izkušnjo in dodatno motivacijo je eni izmed udeleženk projekta Kuhna pa to ponudil kuharski mojster Luka Jezeršek in jo povabil na asistenco – na oder! »Prav tukaj smo se lani spoznali, pri nas, na Dvoru Jezeršek zaključili lansko tekmovanje in z izobraževanjem pričeli letošnji proces. Podpiramo vzgojo mladih v projektu Kuhna pa to«, je dejal, preden sta se lotila priprave s sladkovodnimi raki polnjenega piščanca.