Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Neprecenljive izkušnje delili z osnovnošolci drugega kontinenta!

Zanimanje za druženje s »Cooking kids from Slovenia« na »Elementary« in »Middle« šolah v Washingtonu ter sosednjih državah je bilo nepopisno. Temu je botroval lanski uspešen nastop skupine otrok mednarodne OŠ Danile Kumar ter članek, ki je bil del promocijskega letaka o Sloveniji, priložen časniku The Washington Times in je med informacijami o izobraževalnem sistemu, vseboval tudi opis projekta KuhnaPaTo v besedi in sliki. Letak, ki ga je pripravila Ambasada RS v Washingtonu, so med drugim prejeli učitelji in vse šole v ZDA in Kanadi. 
Zato program:
Ponedeljek, 16.5.2016: izvedli smo dve delavnici na Horace Mann Elementary School v Washingtonu, ki je del Embassy Adoption Program-a, letos povezana s slovensko ambasado
Sreda, 16.5.2016: v organizaciji slovenske ambasade smo odpotovali v 1 uro oddaljen Annapolis, mestece ob morju, kjer smo izvedli delavnico na Germantown Elementary School in Annapolis Middle School. **
Že kulinarična diplomacija, skozi katero smo lani na simpoziju z inovativnim naslovom: »Make food not war« prvič predstavili naš projekt, govori o nuji po izmenjavi informacij, znanj in veščin, govori o dejstvu, da je druženje ob hrani lahko najpristnejše in na kar se da prijazen način združuje različne narodnosti, prepričanja in starosti. Hrana povezuje! In začeti je treba od malih nog. Tega se zelo dobro zavedajo na tamkajšnjih šolah, ki so nekatere izmed njih vključene v Embassy Adoption Program, kar pomeni, da posamezna ambasada vsako leto prevzame določene razrede in jih opremi z informacijami o lastni deželi. Slovenski ambasadi gre to odlično od rok! Tako so malčki pozdravili in se predstavili po slovensko, zapeli Zdravljico in z velikim navdušenjem posrkali vse informacije, ki so jim jih podali otroci iz Ljubnega ob Savinji. Seveda smo izbor jedi prilagodili dani situaciji in ker je mesiti testo otrokom ljubi izziv, smo izdelali jabolčno pito ali pohlo velikanko, savinjske žlinkrofe in ptičke ali srčke. Ker jih je nekaj od njih prišlo v izvidnico že na evropski dan odprtih vrat, so še z večjim navdušenjem osvajali spretnosti velikih kuharskih mojstrov in po videnem sodeč, ni daleč čas, ko bo marsikdo izmed njih opevan Chef. 
Kot kapljica kisa v oceanu se je razblinil mit o »domačih lunch paketih«, ki jih kot »hrano v ovitkih« prinašajo otroci s seboj v šolo. Kultura prehranjevanja, tudi pri najmlajših, nas je osupnila, ko smo stopili v razdelilnico hrane, kjer so otroci izbirali med solatami, juhami, jogurti in ostalo hrano, ki v njihovo centralno kuhinjo prihaja iz okolice! Pa tukaj še nismo končali, saj je naslednja pot bila v razred višje stopnje, kjer smo ustvarjali v popolnoma moderno opremljeni gospodinjski učilnici, z nekaj kuhalnimi otoki ter vsaj 10 šivalnimi stroji na drugi strani. Z odprtimi usti smo opazovali spretnosti posameznikov pri zvijanju testenih figur in skoraj zamenjali pozicije učitelj : učenec. 
Z velikimi koraki stopajo po poti koriščenja hrane iz okolice, sveže zelenjave in sadja in mar jim je za lastno zdravje! To dokazujejo lokalne tržnice, ki jih je predvsem ob vikendih lahko videti na vsakem vogalu in pričevanja otrok, ki smo jim okus žlinkrofov želeli približati s ščepcem mletih ocvirkov in dobili odgovor: «Oh, sorry, I do not eat bacon (anymore)« ter jih kasneje videli ob velikih skledah solate, kar tam vključuje tudi obilo različne zelenjave. 
Sledilo je vabilo v centralno kuhinjo v Washingtonu, ki s hrano opremlja vse »Public« šole na omenjenem področju. Kot v zahvalo so nam priredili delavnico z željo, da pokažejo nekaj svojega. Čeprav je šlo le za rezanje sladkega krompirja, ki med drugim zahteva poseben prijem ali metode, so pokazali odnos in ponos do lastne hrane in nakazali smer vzgoje najmlajših, kar seveda šteje in krepi medsebojne odnose, ki jih je treba začeti vzgajati od mladih nog. 
** Dan v Annapolisu je bil tako rekoč nepozaben! Tam tako samoumevno »volunterstvo« ali delo prostovoljcev, ki je vključevalo prevoze, organizacijo, izjemno zanimivo lokalno kosilo z najbolj tipično sestavino tamkajšnjega zaliva: rakovico, pa vodenje po pravljičnem mestu s podatki, ki bi jih zavidal vsak turistični vodič, ogled US Naval Academy, ki zavzema večje področje, kot celotno mesto in kjer se prav ta teden valijo novi ameriški marinci. Da bi mera bila še popolnejša so nam starši nekaterih otrok priredili večerjo po vseh kulinaričnih zapovedih: druženje ob mizi, polni lokalne hrane, zaposliti sodelujoče ali vse jedce in jim dati nalogo ali kulinarični izziv s kladivom streti oklep rakovice, sestaviti burger po lastni želji, se med potjo od prve do četrte mize pokrepčati s tradicionalnimi prigrizki, pohrustati »nedeljsko hitro« tortico s svežimi jagodami in se ponovno družiti ob ognju in…sestaviti marshmallow sendvič! Lokalna hrana z lokalnimi običaji ali kulturo, ki jo tam enostavno živijo, še danes!
Iskrene čestitke! 

 

Four cooking workshops and one more – in Washington and DC area!

It was very big interest for making “something together” with »Cooking kids from Slovenia«, on Elementary and Middle Schools from Washington and surrounding area. This has surely been influenced by last year's successful project presentation by students of the Danila Kumar International School from Ljubljana, as well as sparked by the article published in the promotional brochure of Slovenia, insert in Washington Times. The brochure offered interesting information about educational system in Slovenia and included an introduction to the Cooking Kids project. This same brochure, produced by the Embassy of the Republic of Slovenia in Washington, has been distributed to teachers and schools in the USA and Canada.


Our program:
On Monday the May 16, we had two workshops at the Horace Mann Elementary School in Washington, a member of the Embassy Adoption Program, which in 2016 collaborates with the Embassy of the Republic of Slovenia in Washington.
On Wednesday the May 18, we travelled to the coastal city of Annapolis and had cooking workshops at the Germantown Elementary School and Annapolis Middle School, both organized by the Slovenian Embassy.


The Culinary Diplomacy, on which event with interesting name: »Make food not war« we make our first presentation last year, speaks about the importance of sharing knowledge, information and skills. Socializing over food is one of the primary human interactions and ways of bringing closer different nationalities, ideologies and age groups. Food is a very efficient bonding agent! In addition, we should start that at the early age. This fact has been recognized by local schools, some of which have been included in Embassy Adoption Program, where each year the participating embassies ‘adopt’ selected classes and provide information about their homelands. The Embassy of the Republic of Slovenia s doing a great job in this project. Primary school children from Slovenia have shared some basics about their language and culture with their peers, who have been very keen to learn and use their newly acquired knowledge! We have carefully selected appropriate dishes and made together some traditional big apple pie and dumplings from Savinjska valley. Some of the children have visited our Cooking Kids and us at the EU Open House Day, and have showed even greater enthusiasm to learn the skills of renowned master chefs - which they certainly might become someday soon!


What followed next was an invitation to the DC Central Kitchen, which prepares food for all Public Schools in Washington DC. They prepared us an interesting workshop to show us their cooking skills and specialties. By demonstrating a special technique of cutting sweet potatoes, they have shared their pride and attitude towards local food, and have showed the direction they have chosen towards educating their young and enriching their personal relations from very early age.


We sincerely congratulate them for that!