Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kako nastane Kranjska klobasa?

V torek, 14.6.2016 smo z letošnjimi zmagovalnimi skupinami tekmovalnega dela projekta KuhnaPaTo, poučno, okusno, zabavno in svečano zaključili letošnjo, že 5. etapo obujanja kulinarično – kulturne dediščine na ravni osnovnih šol Slovenije in slovenskih manjšin Hrvaške in Italije. Kot je to običaj vsako leto po velikem finalu, smo tudi letos kulinarično »obdelali« eno izmed slovenskih regij, ki se v zadnjem času vsaj v nekaj primerih kaže kot ena drznejših v razvoju gastronomskih inovacij, količini kvalitetnih gostincev, lokalnih pridelovalcev, ki svojo ponudbo širijo v skladu z najnovejšimi trendi in zapovedmi geografske lege ter svoje izdelke znajo plasirati na.. tudi vrhunske krožnike priznanih kuharjev, uprizarjajo inovativne in prepotrebne dogodke z namenom pospeševanja uporabe lokalne hrane med prebivalstvom, se povezujejo, …in se imenuje Gorenjska!


Zajtrk z evropskim certifikatom ali: obiskali smo dom ene najglasnejših predstavnic Slovenije v svetu, dom že kar običajne zmagovalke med vrstnicami: Arvajeve Kranjske klobase. Sprehod pod strokovnim vodstvom po proizvodnji, pardon: tovarni mesno – predelovalne industrije Mesarije Arvaj, nam je malce odprl pogled na pot, ki jo prehodi sveže meso, do okusnega izdelka, katerih paleta se pri Arvajevih širi in prilagaja zahtevam in trendom trga. Spoznati Kranjsko klobaso, ko ta klobasi sploh še ni podobna, se poučiti o njeni pridelavi in biti priča nastanku nekaj njih, preden jih odpeljejo v sušilnico, je bila atrakcija, vredna pomnjenja za vse življenje. Mladostna energija glavne gonilne sile, ge. Ivice Arvaj, prijaznost bolj ali manj družinskega podjetja, prepričanje, da je prav mladostnike treba spodbuditi k razmisleku na jutri in jim ponuditi verodostojne informacije, daje poseben pečat..še sveže kuhani kraljici, ki smo jo smeli probati ob razlagi o natančnem postopku kuhanja in o tem, kaj se zgodi, če se ga ne držimo. Takrat nikar ne krivimo trgovine ali »slabše serije«!