Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

V življenju je vredno pusititi sledi!

260.000 litrov mleka na dan, pridelanega pri 1200 slovenskih kmetijah, predelanega v 10 urah in to vsak dan brez praznika, nedelje ali dopusta! Vse to se dogaja v Mlekarni Celeia, ki že vrsto let na trg dnevno pošilja izdelke blagovne znamke Zelene doline. Tam smo namreč bili na delavnici s skupino osnovnošolcev – udeležencev tekmovanja Kuhna pa to in se seznanili s celotno »mlečno cesto«. Ob črpanju mleka iz cisterne, ki poteka s hitrostjo 40.000 l na uro, se vsak vzorec preveri v laboratoriju, kjer dajo »zeleno luč« nadaljnji obdelavi. Gre namreč za mleko izključno slovenskih kmetij, oz. kmetij iz njihove okolice.

Razliko v količini zabeležimo ob spremembi letnega časa: poleti imamo več mleka z malce manj beljakovinami in obratno: pozimi je mleka malce manj, beljakovinsko pa je močnejše. Razlika: do 20.000 l na dan.

Ker je delavnica bila namenjena oboževalcem jogurta in ker je le-ta pomemben član družine izdelkov Zelene doline, smo ga postavili v ospredje: sadna masa, ki dnevno prihaja glede na sezonske naravnanosti, prilagojena slastnim jogurtovim mešanicam, ne more konkurirati še vedno prodajnemu hitu: LCA jogurtu s kremno naravno vsebino. Vse, čemur rečemo »jogurt« in smo mu uspeli sladiti delček poti v polnilnici, nastaja 8 ur na 40 stopinjah z namenom fermentacije z bakterijami ali mikroorganizmi, ki so jih razvili strokovnjaki in za katere recept seveda ne izdajo.

Kar 20.000 na uro se jih pripelje do končne embalaže in vzorec vsake skupine ali šarže se do konca roka trajanja hrani na sobni temperaturi, zato se nam ni bati, če hladilnik ni nastavljen na najnižjo stopnjo.

Čakal nas je izziv: pripraviti prigrizke iz mlečnih izdelkov z minimalnimi dodatki, kjer smo se soočili s poltrdimi siri, v prvi vrsti najprepoznavnejšim Šmarskim Rokom, ki je ob enem eden izmed prvih produktov omenjene mlekarne, ko je le-ta bila še v Šmarju pri Jelšah in se imenovala Šmarska mlekarna. Že skoraj 70 let se snujejo okusi, kreacije, se teži k zadnjim svetovnim trendom in dnevno preverja kvaliteto. Čim eden od okusov ali izdelkov pokaže prve znake usihanja, je na vrsti drugi, soroden ali alternativen. Inovativnost, stalna preža in poslovnost so razlog, da večina izdelkov Zelene doline nosi certifikat »Višja kakovost«.

 

Naredili smo »korak nazaj« in pokukali v 8 mesecev star »kravam prijazen« hlev, okusili pravkar pomolzeno mleko, videli teličke, ki se učijo stati in se pogovorili s prijaznimi štirinožnimi damami, zvedavih pogledov. Na kmetiji Pečečnik v pravljični deželi nad Velenjem, ali v Šentilju, smo izvedeli, da rjave krave molznice dajo malce manj mleka, kot tiste črno – bele, da se pomolzejo 3x na dan in pri tem uživajo, čeprav to namesto ljudi, opravlja stroj z laserjem, ki vimena opere, najde in opravi profesionalno in ob tem krava uživa tako imenovane »kravje bombone«, zato se pred vstopom v »molznico« drenjajo, včasih stepejo ali odrivajo. In to ni edina prioriteta! Zraven krmilnice, kjer imajo krme vedno na voljo, je »počivalnica«, ob njej pa »masažni salon«, z veliko krtačo, ki krave prijetno čoha po telesu.

 

Pečečnikovi, nekdanji furmani, ki so se po dolgi dobi garanja, dokopali do prvega traktorja, so danes eden večjih dobaviteljev mleka Mlekarni Celeia, se postavljajo z najmodernejšim sistemom kravjega hotela, nadzorom in izvedbo.

Dan po poti od mleka do jogurta, sira ali smetane, je bil nepozaben!