Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kuhna pa to na razstavnem prostoru MKGP, na Agri 2015

V sredo, 26.8.2015 je bil prireditveni del razstavnega prostora Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na mednarodnem kmetijsko – živilskem sejmu Agra 2015, rezerviran za dve skupini osnovnošolcev, vključeni v projekt Kuhna pa to.

 

Z namenom spodbude koriščenja lokalne hrane, sestavin, vzetih iz lastne okolice in priprave le-teh v svojih kuhinjah, na načine, ki jih označujemo kot zapuščino prehranske kulturne dediščine, MKGP v okviru aktivnosti Lokalna kakovost, spodbuja omenjeno pri slovenskih osnovnošolcih v okviru projekta Kuhna pa to.
Da bi »lokalno« dobilo tudi vonj in okus, so otroci OŠ Sv. Juri pri Rogašovcih in OŠ Središče ob Dravi z veseljem prekinili počitnice in pripravili prekmursko – prleško pojedino.

 

Na eni strani kukrčni dödoli (koruzni), ki jih brez pridevnika prištevamo med najznačilnejše jedi SV Slovenije, tukaj pa gre za vaško posebnost, recept, pridobljen od prednikov, kar je čar in namen našega dela. Osnovnošolci Sv. Jurija so nas poučili, da se od vasi do vasi spreminja tudi preliv. Zraven so ponudili štorkljina gnezda, ki so po videzu (ne po velikosti) bila skoraj identična pravim, vendar napolnjena z domačo skuto in prekmursko šunko. Na drugi strani zeleno, a ne od zavisti. Bučno olje središke oljarne, ki je temelj priprave bučnih jedi tamkajšnjih krajev je bilo vezna sestavina jedi. Osnovnošolci Središča ob Dravi nam vsako leto pripravijo nekaj posebnosti, ki vključujejo buče, različno obdelane bučnice, olje, na najznačilnejše in malce inovativne načine. Bučni juhi v kruhovi skodelici so delali družbo namaz iz bučnega pesta, skute z bučnim oljem, bučni kruh in cela paleta peciva, piškotov, ki so s svojo zeleno barvo in tipičnim okusom bučnega olja privabljali gurmane.
Naše delo si je ogledal minister, mag. Dejan Židan in se navdušil nad kvaliteto lokalnih jedi osnovnošolcev. Bistvo projekta in koncept našega dela smo pojasnili ministrici, dr. Maji Makovec Brenčič, ki je z navdušenjem pokramljala z otroki, poskusila njihove izdelke in prisluhnila pojasnilom otrok o izvoru jedi. Priložnost v živo prikazati projekt ter pojasniti celoleten način dela, smo imeli tudi pri celotni zasedbi predstavnikov slovenskih manjšin, ki jih vabimo k sodelovanju pri nadaljnjih kuharskih podvigih.

 

Tako smo z veliko pozitivnega zanosa pričeli novo sezono, ki glede na izzive in dosežke v lanskem šolskem letu, obeta mnogo zanimivega...in okusnega.