Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Po-praznični čas ...ali nič ne vržemo stran

 Vam je ostala šunka?...
…ali pa klobase in ostale mesnine, jajca, hren, velikonočni kruh…
Kultura prehranjevanja, ki jo narekuje dediščina, se po praznikih seveda nadaljuje. Tako, kot so prazniki pustili pečat na (pre)obloženih mizah, zgodbe prednikov odstranjajo tančice prehranskih navad tudi v po-prazničnem času. 
Nekdanje prebivalce naše dežele ponovno vračajo v »realnost« ali način priprave jedi z vonjem po praznikih, da bi telo lažje privadili na zapovedi gospodarnosti v kuhinji ali/in v današnjih časih tako oboževano »čiščenje« telesa. Po načelu: uporabiti je treba vse, kar je ostalo, seveda na najrazličnejše načine, prilagojene regijskim navadam, lokalnim in sezonskim dodatkom, imamo na voljo ponovno izjemno okusno bero jedi. Upoštevaje priložnosti kot so število jedcev, spremljevalnih jedi ali posebnih osebnih dogodkov, je vaša miza z malo domišljije, ki jo ponuja sodobnost in v duhu lastne dediščine ponovno tradicionalno in spomladansko pisana. Ponujamo le nekaj predlogov izpod rok slovenskih osnovnošolcev..

 

T'HINSKA FILA
40 dag kuhane šunke
10 dag kamniške kajžerce
40 dag belega prazničnega kruha
1 dl sladke smetane
6 jajc
česen, kumina, drobnjak in peteršilj
sol, poper
svinjska mrežica

1.Skuhamo kamniško kajžerco in šunko. 
2.Kruh in ohlajeno meso ter kajžerico narežemo na kocke. 
3.Kruh prelijemo z rumenjaki, smetano in juho v kateri smo kuhali meso. 
4.Dodamo začimbe in premešamo. 
5.Iz beljakov naredimo sneg, ki ga nadevu dodamo tik preden ga stresemo v pekač.
6.V pekač razprostremo svinjsko mrežico in jo napolnimo z maso ter zavijemo.
7.Pečemo v pečici 30 minut na 160 stopinjah.
8.Po tem približno 1 uro pustimo stati in šele nato filo razrežemo.
9.Ponudimo z naribanim hrenom in kislo smetano.

 

RIČET Z LAŠKIM FIŽOLOM

25 dag ješprenja 
50 dag prekajenega šunke 
1 čebula 
3 stroki česna 
1-2 korenčka 
20 dag fižola 
2 srednje velika paradižnika
oljčno olje 
8 poprovih zrn, timijan, peteršilj
sol

1.V velik lonec z vodo vsujemo ješprenovo kašo in solimo ter dodamo čez noč namočen fižol.
2.V ponvi na oljčnem olju prepražimo čebulo, dodamo narezan česen in še tega rahlo prepražimo. 
3.Ko česen zadiši, dodamo nasekljan korenček in vse skupaj pražimo še slabo minuto. 
4.Nato v ponev dodamo še prekajeno meso in na hitro z vseh strani popečemo toliko, da vonj prekajenega mesa napolni kuhinjo. 
5.Vse skupaj dodamo v lonec k ješprenju, začinimo in dodamo še ostale sestavine.
6.Kuhamo približno 1 uro.
7.Ješprenj bo med kuhanjem popil vodo, zato moramo paziti, da bo le-te vedno dovolj.


NAKL'DA Z OMBOLOM
Nakl'da:
50 dag stare pince
2 dag naribanega parmezana
4 jajca
debelejše rezine pancete in pršuta – po okusu
pest rozin
oljčno olje
sol, poper
pest drobno narezanega svežega šetraja

Ombolo:
3 – 5 zrezkov svinjske ribice (ombolo)
1 dl oljčnega olja
2 čebuli
2 dl Refoška
sol, poper

1.V večjo skledo nadrobimo pinco in dodamo sir.
2.Panceto in pršut nasekljamo čim bolj na drobno ter vmešamo v maso.
3.Dodamo še rozine, sol, poper in šetraj. 
4.Jajca razžvrkljamo in dodamo malo oljčnega olja ter vmešamo v maso.
5.Oblikujemo približno 7 cm dolge svaljke. 
6.Skuhamo jih v slanem kropu.
7.Zrezke ombola natremo s soljo in poprom. 
8.Na hitro jih opečemo na oljčnem olju in vzamemo iz posode.
9.Posebej na oljčnem olju (v isti posodi) prepražimo na kolute narezano čebulo. 
10.Dodamo meso in zalijemo z Refoškom.
11.Dušimo še 10 – 15 minut.
12.Ponudimo s svaljki nakl'de.


ŽUPA OD PRŠUTA IZ SOČERGE 
kost, na kateri je ostalo še nekaj pršuta / šunke
nekaj vejic divjega koromača
2 zrela paradižnika
poper v zrnju
1 por ali čebula

1.Pršutovo kost kuhaj v vodi do vretja, nato vodo odlij.
2.V sveži vodi počasi kuhaj pršutovo kost naprej in dodaj paradižnik, čebulo in poper.
3.Pusti, da tekočina povre na tretjino.
4.Proti koncu dodaj vejice divjega koromača in meso odstrani s kosti, nareži in vrni v juho.
5.Ponudi s polento.

 

ŠUNKA NA PALČKI

20 dag koruznega zdroba
kos šunke ali pršuta

1.V slanem kropu skuhamo polento in jo še mehko vlijemo v manjši pekač na 3 cm debeline.
2.Ko se ohladi, izrežemo kocke.
3.Na zobotrebce nalagamo koščke polente in enako velike koščke šunke ali pršuta.
4.Vse skupaj ali ražnjiče opečemo na oljčnem olju. 
5.Ponudimo s hrenovimi omakami.

Hren_1 
15 dag korenine hrena
25 dag kislih jabolk
3 žlice oljčnega olja
3 žličke jabolčnega kisa
ščep soli
ščep sladkorja
1.Hren nastrgamo in zmešamo z naribanim jabolkom.
2.Vmešamo ostale sestavine in po potrebi razredčimo z vodo.

Hren_2
15 dag korenine hrena
10 dag masla 
3 žlice piškotnih drobtin
3 žlice sladkorja
1 dl belega suhega vina 
malo juhe
sok limone
1.V kozici raztopimo maslo, dodamo sladkor in drobtine.
2.Ko sladkor rahlo karamelizira, dodamo naribani hren in premešamo. 
3.Potem zalijemo z vinom in juho in na majhnem ognju dušimo toliko časa, da hren izgubi oster vonj. 
4.Dodamo še nekoliko limoninega soka, da jed pokisli. 
5.Po potrebi dolivamo juho.


POPRAZNIČNI CMOKI NA GRAHOVEM TOČU
Cmoki:
pol štruce starega kruha (pince ali navadnega)
10 - 15 dag ostankov potice (orehove ali makove)
1 dl mleka, malo vode po potrebi
jajce
šopek peteršilja
šopek divjega koromača
mala čebula
panceta ali ostanki mastnega dela šunke
sol in ščep popra

1.Kruh in potico razdrobimo na drobne kose in ga prelijemo z vrelim mlekom in vodo..
2.Masi dodamo jajce in na drobno nasekljan peteršilj in koromač, solimo in popramo.
3.Posebej prepražimo nasekljano čebulo in meso ter dodamo k ostalim sestavinam, premešamo.
4.Iz še tople mase oblikujemo cmoke (okrogle ali podolgovate).
5.Pripravljene cmoke kuhamo v slanem kropu približno 10 minut.
6.Cmoke ocedimo in prelijemo z omako.

Toč:
70 dag graha
žlica ostre moke
1 žlica oljčnega olja
šopek koromača
po želji: šopek peteršilja in strok česna
sol
1.Grah oluščimo, skuhamo v osoljeni vreli vodi in odcedimo.
2.Posebej segrejemo maslo in dodamo kuhan grah. 
3.Grahu primešamo sesekljan koromač, po želji tudi peteršilj in strok sesekljanega česna.
4.Solimo in nekoliko dušimo.
5.Potresemo z ostro moko, popražimo in zalijemo z malo vode.
6.Pokuhamo, da se zgosti in premešamo, po želji pretlačimo.

 

UBRUŠENA ŽUPA 
pol prekajene svinjske glave (lahko je tudi kos šunke s kožo)
10 dag jušne zelenjave, ki zgodaj spomladi še čaka v kleti
1 čebula
4 stroki česna
50 dag runkla (krmilne pese)
svež peteršilj
3 žlice masti (lahko jo pobereš, od kuhane glave)
0,5 dl belega vina
lovorjev list, majaron, kumina, sol, poper
Usukanci:
2 jajci
20 dag moke

Priprava:
1.Svinjsko glavo čez noč namoči v hladni vodi. 
2.Naslednji dan vodo odlij, dodaj jušno zelenjavo, poper in lovorjev list ter kuhaj, do mehkega.
3.Glavo vzemi iz juhe, pusti, da se ohladi in nareži na majhne koščke. V primeru, da vzameš kos šunke, zgornji postopek odpade.
4.Na maščobi prepraži grobo nasekljano čebulo, na kocke narezan runkel in dodaj strt česen. 
5.Prilij juho v kateri se je kuhala svinjska glava / šunka in kuhaj do mehkega.
6.Iz moke in jajc pripravimo usukan močnik in ga zakuhaj v juho, da dobi primerno gostoto, dodaj na koščke narezano meso in posuj s svežim peteršiljem.


ISTRSKI ŠTRUKLJI
Testo:
50 dag moke
1 jajce
1 žlica oljčnega olja
3 dag kvasa, žlička sladkorja, 2 dl mleka za kvasec
1 žlička soli

Nadev:
20 dag šunke ali pršuta
20 dag sladkega kruha – pince ali podobnega
10 dag ribanega parmezana
1,5 dl mleka
1 jajce
5 dag rozin 
2 dl ruma
kos čebule – po okusu

1.V skledo vsujemo moko in dodamo vzhajan kvasec.
2.Dodamo ostale sestavine, zamesimo testo ter ga pustimo počivati 1 uro.
3.V rumu namočimo rozine za nadev. 
4.Na mleku poparimo kruh in na olju prepražimo čebulo ter koščke mesa. 
5.Ohladimo, kruh ožamemo in zmešamo z ostalimi sestavinami. 
6.Po potrebi dolijemo rum, kjer so se namakale rozine.
7.Razvaljamo testo pol cm na debelo in ga premažemo z nadevom.
8.Štrukelj zavijemo, ga ovijemo v krpo in kuhamo v slanem kropu vsaj 45 minut.
9.Kuhanega narežemo na kolobarje in pokapljamo z maslom ali oljčnim oljem.


JEČMENOVA KAŠA S KAJŽERCO IN TRNIČEM
15 dag ječmenove kaše
pol kamniške kajžerce ali druge prekajene mesnine
2 čebuli
2 korenčka
kos gomolja zelene
pol pora
1,5 dl belega vina
sol, bazilika, peteršilj
maslo
trnič
1.Kamniško kajžerco kuhamo v vreli vodi približno 10 minut.
2.Ječmenovo kašo skuhamo v vodi, kjer se je kuhala kajžerca. 
3.Kašo odcedimo in ohladimo. 
4.Zelenjavo narežemo na kocke, por na kolobarje, čebulo pa nasekljamo. 
5.Na segreti maščobi prepražimo čebulo, dodamo narezano zelenjavo in zalijemo z vinom.
6.Dušimo do mehkega in primešamo kašo, maslo ter začinimo.
7.Potresemo s peteršiljem in naribanim trničem.