Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Predstavitev najkreativnejših kulinaričnih produktov na Planetu okusov, Pariz 2017

S pobudo in vabilom Veleposlaništva RS v Parizu smo 20.6.2017 predstavili poslanstvo projekta Kuhnapato z nekaj okusnimi dodatki, na že enajstem dogodku Planète du goût (Planet okusov). Zanimiv in inovativen kulinarični dogodek organizira Društvo kmetijskih svetovalcev tujih veleposlaništev v Parizu, v sodelovanju s francoskim Ministrstvom za kmetijstvo, ki je ob enem pokrovitelj dogodka. V vlogi gostitelja se vsako leto izkaže druga sodelujoča država, ki ob enem določi vsebino ali način kulinarične predstavitve.


Finska, v letošnjem letu, je izbrala inovativnost na kulinaričnem področju. Pod naslovom »Učimo se iz preteklosti, ustvarjamo prihodnost« smo s projektom Kuhnapato dobili častno možnost predstaviti se ob boku mojstrice ali prve svetovne kuharice Ane Roš. Čeprav tokrat brez otrok, smo povzeli njihove izkušnje in recepte, pridobljene na podlagi medgeneracijske komunikacije in več kot 300 predstavnikom pariškega diplomatskega zbora, predstavnikom kmetijskega sektorja, gospodarstvenikom, povezanim s prehrano in novinarjem, predstavili kulinarično dediščino z opisom kulturnega ozadja Primorske, s poudarkom na Krasu.


Ker je v ospredju bila tudi promocija Kraškega Terana, Kraškega pršuta in zašinka, Tolminca in Soškega sira z dodatki, smo »vonj po Krasu« obarvali še s Kraškim šetrajem vpetim v penjeni med, sol, vino, kot pomako za pršutove repke ali pršutov toč s polento.


Z vsemi 18-imi sodelujočimi evropskimi in neevropskimi državami smo delili izkušnje, znanja in ustvarjali ideje o novih inovativnih prijemih sodobnih kulinaričnih pripovedi.


http://www.pariz.veleposlanistvo.si/index.php?id=737&tx_ttnews%5Btt_news%5D=30263&cHash=b52f6cc6845a590f4997130aac3d478f
http://sloveniabusinesschannel.com/2017/06/24/planete-du-gout-2017-la-gastrodiplomatie-sous-le-signe-de-linnovation-agroalimentaire/

 

25 let članstva Slovenije v UNESCO


Z razlogom 25. obletnice vstopa Slovenije v UNESCO, je Veleposlanik Andrej Slapničar s soprogo Natašo, v svoji rezidenci priredil svečan sprejem, katerega častna gostja je bila generalna direktorica Unesca Irina Bokova. V nagovoru je izpostavila številne projekte, po katerih je Slovenija prepoznavna pri Unescu in spomnila na svetovni kongres o Odprtih učnih virih, ki ga Slovenija z Unescom organizira septembra v Sloveniji. Poleg odlične pehtranove potice, ki jo je za to priložnost spekla žena veleposlanika Nataša Slapničar, smo številnim visokim gostom (sprejema se je udeležil tudi predsedujoči Izvršilnega odbora Unesco M. Worbs, veleposlaniki Italije, Španije, Nemčije, Kitajske, Sv. Sedeža, Poljske, Irana, Portugalske, EU, Vietnama, Kanade, Estonije, Srbije, Makedonije, Albanije, Paragvaja, drugi diplomati in predstavniki sekretariata Unesca ter državna sekretarka slovenskega zunanjega ministrstva Darja Bavdež Kuret) ob prigrizkih iz kuhinje naših babic, pojasnili namen projekta Kuhnapato in pomembnost odkrivanja lastne kulturne dediščine.