Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Na olimpijskem fetsivalu 2017

Da ima uravnotežena prehrana izjemen vpliv pri zagotavljanju kvalitetnega procesa odraščanja mladostnika, smo v projektu Kuhnapato poudarili že velikokrat. V petek 29. in soboto 30.9.2017 smo na Olimpijskem festivalu v Ljubljani, skupaj s slovenskimi športnimi panogami, mladostnike motivirali k uživanju zdravega, za šport ugodnega obroka. Otroci OŠ Drska iz Novega mesta, OŠ Središča ob Dravi in OŠ Juršincev, vključeni v projekt Kuhnapato, ki na pobudo in s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje deluje pod okriljem Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, so pripravili prigrizke, ki so pogoj za uspešne športne aktivnosti in kasneje telesu zagotovijo izgubljene snovi.


Se pravi, za dober rezultat sta potrebna dva! Šport je nepogrešljiv sopotnik ali vir zdravja, uspešnosti posameznika, posledično dviga samopodobe, zadovoljstva. V kombinaciji z osnovno prehrano, vzeto iz okolice ob upoštevanju letnega časa, pa skupaj lahko dosežeta zmagovalne rezultate. Tudi na športnih terenih, vendar pa kljub temu, da smo Slovenci izjemen športni narod, želimo spodbuditi čim širše množice mladostnikov h gibanju ali zmernemu športnemu udejstvovanju, prilagojenemu posamezniku. Lokalne sestavine slovenskih regij, ki ob enem zaznamujejo tradicijo ali kulturo prehranjevanja naših prednikov, zagotavljajo primeren ali uravnotežen vnos telesu potrebnih elementov.
»Poznati moramo otrokove potrebe, da mu ponudimo primerno prehrano«, je na nedavnem posvetu o zdravem športu mladih, v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, pojasnila dr. Nada Rotovnik Kozjek ali kaj pojesti kdaj in zakaj. »Tudi piškot ali košček čokolade, seveda v soodvisnosti količine gibanja«. Prepovedi ne štejejo ali imajo obraten učinek, zato je projekt Kuhnapato zasnovan kot zabavna motivacija, ki otroke skozi igro pripelje do uživanja lokalnih jedi, v zameno za poseganje po jedeh v ovitkih ali hitri prehrani in tako zdravih rezultatov na dogi rok. Otrokom je treba postreči z verodostojnimi informacijami, prilagojenimi njihovemu načinu razumevanja in jim skozi igro in prakso, pojasniti zakonitosti razvoja, ne le na fizični, tudi ali predvsem psihični ravni. Odnosi so eden glavnih tvorcev »zdrave« družbe na vseh področjih, ki jih moramo začeti oblikovati od prvih korakov. So ogledalo posamezne skupine in podlaga za zadovoljstvo ter uspešnost posameznika, skupine in celotne populacije.


Z akcijami preteklega šolskega leta, ko so za kuhalnice v velikih šolskih kuhinjah prijeli otroci, smo kvaliteto medvrstniških odnosov na nekaterih šolah postavili na visok nivo. Poslanstvo projekta Kuhnapato nadaljujemo tudi v letošnjem šolskem letu, ko se bomo potrudili z dodatnimi motivacijskimi ukrepi spodbuditi k sodelovanju še več slovenskih mladostnikov in učiteljev.


Dober tek Slovenija!