Da so mojsri, ki bi se lahko kosali s priznanimi kuharji, da imajo poseben odnos do hrane, tiste iz njihove neposredne okolice, čut za prisluh naravi in dobrotam, ki jih ponuja ta hip, da so esteti in pripravijo krožnike po zadnjih svetovnih trendih, ob tem pa sproščeno kramljajo z obiskovalci, strežejo in pripovedujejo o kulturnem ozadju posamezne, večini ne-znane ali sezonske sestavine, jedeh ter o postopkih, ki so jih »vežbali« z njihovimi nonami, so dokzali že velikokrat. Vendar vsakič nadgrajujejo svoje sposobnosti ter z njimi povezane okusne rezultate. Da, to so otroci Primorske, ki so danes, 10.5.2018 v trgovskem centru Qlandia v Novi Gorici pred trgovino Interspar zastopali svoje šole: OŠ Alojza Gradnika Dobrovo, OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid ter OŠ Deskle. V barvah pomladi se je zgodil današnji nastop, z vonji po divjih špargljih in zeliščih, včeraj nabranih okoli hiše, ki so z omamnimi vonji in kasneje z videzom posamezne jedi očarali številne obiskovalce. Tokrat je bilo treba čakati v vrsti pred mizami ustvarjalcev in se odločiti katera izmed jedi je malce boljša. Ribana pašta v kremi kopriv, čemaža in divjih špargljev ali kobariški mošnjički napolnjeni z dimljeno soško postrvjo, planšarsko skuto in divjimi travami, tudi stoletno čebulo, morda ješprenove kroglice s šparglji in rožicami, oz. divje - špargljeva mineštra s pršutom, frtalja s šopom zelišč in namazom dimljene ribe ter ješpren z markandelo (o njej bo še govora) in divjim koromačem? Kaj bi izbrali vi? Tokrat so vsi izbrali vse, saj je vsaka jed zase predstavljala mojstrovino, tudi ali predvsem pri spoznavanju sezonskih okusov domačih krajev in posledično krepitvi zdravja.
|