Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Pisana tradicija osrednje Slovenije

Včeraj, 11.5.2018 smo v Cityparku Ljubljana, konkretno pred trgovino Interspar izvedli prvo letošnjo regijsko dejanje. Osnovnošolci osrednje Slovenije in Notranjske, vključeni v projekt Kuhnapato, ki so zdrava tradicionalna kosila mesečno ali večkrat na mesec pripravljali svojim sošolcem, so z jedmi lastne prehranske dediščine navdušili Ljubljančane. 


Ustvarjanje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje in generalnim pokroviteljem Spar Slovenija nam omogoča, da posegamo po motivacijskih postopkih s končnim ciljem: ozavestiti zdrav način prehranjevanja med mladostniki. Kot so navdušili in povezali osnovnošolsko generacijo, so včeraj z tradicionalnimi zdravimi jedmi očarali kupce trgovine Interspar. Skozi leta raziskovanja slovenske kulturne prehranske dediščine in priprave jedi smo doumeli, da so zmagovalci vsi, ki zmorejo in želijo sprejeti izzive projekta in z njimi navduševati okolico. S tem namenom se želimo izogniti solznim očem na koncu lepega in okusnega projekta. Vendar pa so nas otroci OŠ Spodnja Šiška, OŠ Vižmarje Brod, OŠ Jožeta Moškriča, mednarodne OŠ Danile Kumar, OŠ Notranjskega odreda Cerknica ponovno spodbudili k vsaj delnemu tekmovalnemu duhu, zato smo se v letošnjem letu odločili pooblastiti publiko, da na podlagi glasovanja izbere svojega favorita.


Postavljeni v nove, priložnostne kuhinje trgovskega centra, prepuščeni sami sebi, med njimi tudi tretješolci, s sestavinami, ki so jih čakale na mizah, ob radovednih pogledih obiskovalcev in ocenjevalcev, smo se spraševali, kako je mogoče, da so jedi tako popolne. Od prve do zadnje, med prisiljenim zeljem, gobovim golažem s polento, saveljskim ješprenom, ljubljansko obaro in rižoti z žiti, klobaso in zelenjavo, so ponudile popolnost okusa, barve, gostote ter zgodb nasmejanih otrok. 


Pa vendar pri celotni stvari gre za veliko več ali širše vrednote, ki na otroku prijazen način, v ospredje postavljajo medsebojne odnose, kulturo prehranjevanja ali bivanja. Medgeneracijska komunikacija, raziskovanje, kasneje sodelovanje v šolskih kuhinjah, kar je včeraj dobilo epilog organiziranih, nasmejanih skupinic otrok, najrazličnejših starosti in nekaterih drugih lastnosti, naznanja višji nivo odnosov, saj se mladostniki vsakič ponovno prepričajo, da le spoštljivo sodelovanje pripelje do želenega rezultata. V našem primeru je ta celo zelo okusen.