Zadnji regijski nastop osnovnošolcev, vključenih v projekt Kuhnapato, je potrdil, da iz leta v leto narašča želja po raziskovanju lastne kulinarične okolice, da zdrav način prehranjevanja postaja samoumeven, da nadgrajujemo spretnosti in veščine mladostnikov in da z med-vrstniškimi spodbudami ali motivacijo spreminjamo zavedanje tako rekoč celotne generacije mladih. Zavidljiva kvaliteta in želja po vnovičnih »akcijah« tako otrok, kot vseh, ki jih opazujemo, nas spodbuja k novim kreativnim rešitvam obujanja prehranske dediščine in zagotavljanja dolgoročnega zdravja. V trgovskem centru Qlandia Novo mesto pred trgovino Interspar so v petek 11.5.2018, skupine Dolenjske priredile pravo gastronomsko doživetje ali sprehod med jedmi Dolenjske. Seveda tudi štruklji niso manjkali, a tokrat obarvani s sezonsko zelenjavo, postreženi v juhi, seveda kot nekoč.. Okusni ajmoht s pogačo, pa trganci s šparglji, ajdovi žganci z omako in ostale jedi so navdušile množico obiskovalcev, ki so se drenjali pred mizami mladih kuharjev in čakali, da bo gotovo. Naše delo se s spodbudo Ministrstva za zdravje pod okriljem Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija nadaljuje. Na vrsti je sklepna predstavitev skupin iz različnih slovenskih regij, ki se bo zgodila ob svečani proslavi ali obeležju prvega Svetovnega dne čebel, 20. maja v Breznici na Gorenjskem. Mladi kuharji bodo javnosti pokazali, kako se raznolike slovenske tradicionalne, ne vedno sladke jedi, povezujejo s paleto okusov slovenskega medu.
|