Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Spoznavamo kulturno dediščino Japonske

Ob nekajletnem raziskovanju kulturno – prehranske dediščine svoje dežele, nas je zamikalo spoznati delček bogate kulture in z njo povezane prehrane Japonske.

»Otroci za otroke ob prazniku otrok« je bil povod za »skok« v obdobje med 1603–1868. Takrat naj bi na Japonskem pričeli z izobešanjem pisanih lampijonov – Koinobori-jev, v obliki letečih krapov, kar je postalo tradicionalen majski obred ob Nacionalnem prazniku otrok, ko slavijo njihovo zdravje in srečo. 
Majhen, a pogumen krap je plaval proti toku in se boril z valovi, da so mu pognala krila. Tako je postal velik, močan zmaj,… kar simbolizira moč, srečo in zdravje otrok. Kot naj bi bilo pisano življenje, se s tem namenom izdelujejo barviti leteči krapi in se namesto zastav izobešajo po deželi. 
Seveda pa tudi ta kulturni dogodek spremlja pripadajoča kulinarična dediščina v obliki riževih kolačkov, zavitih v hrastove liste ali kashiwa mochi-jev.

Povod za sodelovanje z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji je bogata prehransko-kulturna dediščina, ki v veliki meri temelji na pomembni vlogi ajde in njeni vpetosti v tradicijo obeh dežel. Z namenom spodbude kreativnosti, krepitve ročnih spretnosti, širitve informacij in nagrade za do-sedanje ustvarjanje, smo izvedli delavnici na OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, ki so v projektu Kuhnapato navdušili s prizadevnostjo in odličnostjo, tudi otrok s posebnimi potrebami in OŠ Drska Novo mesto, ki so najštevilnejše pristopili v vseh osmih letih delovanja projekta. Zato so otroci ob omenjenih riževih krapcih, polnjenih s fižolom, delegaciji japonske, ki je kreativno delavnico nadgradila z glasbeno – gledališko predstavo, ponudili tudi ajdove izdelke »po slovensko«.

Širimo znanje in sposobnosti s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija in z generalnim pokroviteljem Spar Slovenija. Tokrat v sodelovanju z Veleposlaništvom Japonske v Sloveniji.