Z vsem spoštovanjem do Potice, ki je okusen glas ponesla v svet! ..pa vendar bogata zakladnica slovenske kulinarične in predvsem kulturne dediščine ponuja jedi, s katerimi lahko okrasimo velikonočno mizo. Slovenski osnovnošolci so v okviru projekta Kuhnapato z medgeneracijsko komunikacijo v osmih letih brskanja po bolj ali manj skritih zakladih (ali predalih) babičine kuhinje, med nas postavili jedi, ki so ob velikih cerkvenih praznikih bile znanilci kulture, spretnosti skrivanja določenih sestavin pred prazniki (kot so jajca, mlečni izdelki, orehi in meso), zavidljivih ročnih veščin gospodinj in običajev posameznih regij ali pokrajin. Nekatere med njimi ponovno oblikujejo gastronomske strategije posameznih slovenskih regij, druge nastopajo na pomembnejših kulinaričnih prireditvah. Vsem je pa skupno druženje … že pri izdelavi, sodelovanje in vzajemna pomoč, ter razumevanje. Ni za zanemariti dejstva, da ob Velikem cerkvenem prazniku, gre za Velik družinski praznik, kjer naj trud gospodinj in dobrote jedi vplivajo na zadovoljstvo in spokojnost družinskega obreda ob mizi. Vsaka izmed spodnjih jedi ima svojo zgodbo iz zakulisja regionalnih kulturnih zakonitosti, med kar štejemo tudi čas, vzrok in način priprave. Spoštujmo to in nikar ne prehitevajmo, saj je v dobro zdravja, treba upoštevati tudi postno obdobje, v katerem se pravkar nahajamo. Srečne Velikonočne praznike in kreativne okusne zamisli vam želimo! AJDNEK Testo: 0,5 kg ajdove moke 0,3 kg pšenične moke 7 dl vrele vode sol Za kvasec: 6 dag kvasa, 1 žlička sladkorja, 4 žlice toplega mleka Nadev: 0,5 kg mletih orehov 2,5 - 3 dl medu 5 dl mlačnega mleka za preliv sladkor v prahu za posip 1.Ajdovo moko poparimo s slanim kropom, premešamo in ohlajeni masi dodamo pšenično moko, kvasec in sol. 2. Zamesimo rahlo testo. 3.Medtem orehe zmešamo z mlačnim medom. 4.V namaščen pekač vlijemo tretjino testa, pokapljamo z orehi in to ponovimo še dvakrat. 5.Na vrhu naj ostane testo, ki ga prelijemo z mlekom. 6.Vse skupaj pustimo vzhajati 20 minut, nekajkrat na rahlo prebodemo in pečemo v pečici na 180 stopinjah približno 40 minut. 7.Pečenega posujemo s sladkorjem v prahu. PINCE 1 kg pšenične moke4 dag kvasa, 1 dl mleka, žlička sladkorja za kvasec 6 rumenjakov, 1 jajce, 1 jajce za premaz 10 dag surovega masla 20 dag sladkorja 4 dl mleka limonina lupinica, sol 4 žlice sladkorja v prahu 1.V posodici pripravimo kvasec in počakamo, da vzhaja. 2. Moko presejemo in vanjo vmešamo sladkor, limonino lupinico, rumenjake, raztopljeno maslo, sol in na koncu dodamo vzhajan kvas. 3.Vse sestavine skupaj zmešamo in zamesimo v testo. 4.Testo pustimo vzhajati vsaj 40 minut. 5.Nato ga še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebčke ter pustimo, da še enkrat vzhajajo – se napihnejo. 6.Hlebčke z nožem križasto zarežemo in premažemo z razžvrkljanim jajcem. 7. Pečemo jih v vroči pečici na 180 stopinj približno 40 minut. 8. Nato pečico izklopimo in pince pustimo v njej še 3 – 6 minut. 9. Ko jih vzamemo iz pečice, jih za 10 minut prekrijemo s prtom, nato jih potresemo s sladkornim prahom. BIZELJSKI AJDOV KOLAČ Testo: 60 dag ajdove moke 20 dag ostre moke 2 dl kisle smetane 1,5 l vode Nadev: 2 kg skute 3 jajca sol 15 dag masla kisla smetana za premaz 1.Ajdovo moko solimo, poparimo z vrelo vodo, maso ohladimo, dodamo belo ostro moko in kislo smetano. 2. Zamesimo testo ter ga razdelimo na dva ali tri dele. 3.Iz sestavin za nadev zmešamo gladko maso. 4.Testo na tanko razvaljamo in ga namažemo z nadevom in prekrijemo s kosmiči masla. 5.Nato kolač zvijemo kot zavitek in ga položimo v namaščen pekač. 6.20–30 minut pečemo pri najvišji temperaturi (180 °C–200 °C), nato temperaturo zmanjšamo (160°C–170°C) in tedaj kolač premažemo še s kislo smetano (lahko tudi dvakrat) ter spečemo do konca. 7. Lažje ga razrežemo, ko se malo ohladi. POPRTNIK 6 rumenjakov 10 dag sladkorja 14 dag masla 50 dag moke kocka kvasa, žlička moke in sladkorja, 1 dl toplega mleka za kvasec 2 dl mlačnega mleka žlička ruma sol, jajce za premaz 1.Pripravi kvasec in ga vlij v osoljeno moko. 2.Stepi rumenjake, sladkor in maslo in maso dodaj moki. 3.Zamesi gladko testo in ga pusti dvakrat vzhajati. 4.Premaži z jajcem. 5.Peči pol ure pri 180 stopinjah. PLETENICE 50 dag moke 0,5 dll olja 4 dag sladkorja nekoliko ruma 1 celo jajce 1 rumenjak za premaz 1 vanili sladkor 0,5 dl mleka (toplega) vinski kamen 2 dag kvasa sol 1.V skledo vsujemo moko, dodamo vinski kamen, nekoliko posolimo, dolijemo toplo mleko in malo olja, ter nekoliko sladke smetane. 2.Stepemo jajce , dodamo sladkor in vanili sladkor in nekaj ruma. 3.Vse to zamešamo in zamesimo rahlo testo. 4.Testo pustimo, da nekoliko počiva in naraste. 5.Nato z nožem narežemo testo na kose, ki jih z rokami razvaljamo v »dolge kače«. 6.Spletemo pletenice iz štirih kosov testa. 7. Pletenice zlagamo na namaščen pekač. 8.Nato jih premažemo z jajcem. 9.Pečemo 30 minut na 180 stopinjah. OREHOVI BUHTELJNI Testo: 50 dag moke pol kocke kvasa 5 dag sladkorja 2,5 dl mlačnega mleka 3 žlice masla 2 jajci 1 ščepec soli Nadev: 10 dag orehov 3 dag sladkorja 1 vanilijev sladkor limonina lupina 1 žlica ruma 0,5 dl sladke smetane ščepec soli 1 jajce 1.Sladkor v prahu za posip 2.V skledo z moko zlijemo prej pripravljeni kvesec. 3.Dodamo ostale sestavine za testo in zamesimo rahlo maso. 4.Pustimo vzhajati do 3 kratne količine. 5.Še enkrat pregnetemo in pustimo ponovno vzhajati okoli 15 minut. 6.Nato testo razvaljamo za prst debelo in izrežemo kvadrate. 7.V skledi iz sestavin za nadev zmešamo maso in z njo premažemo razvaljano testo. 8.Testo stisnemo na robovih, na obeh straneh ter namažemo z maslom, da se kosi ne sprimejo. 9.Še enkrat jih pustimo vzhajati okoli 10 minut. 10.Pečemo jih v pečici na sredini 30 minut na 200 stopinjah. RAGUŠKE Testo: 30 dag moke 2 rumenjaka žlica olja pol kocke kvasa 1,5 dl mleka sol, limonina lupinica, žlica sladkorja Nadev:10 dag mletih orehov 2 žlici medu žlica sladkorja limonina lupinica 0,5 dl vročega mleka sneg 2 beljakov Premaz:1 jajce 1.Iz sestavin za testo zamesi voljno maso, ki naj počiva 20 minut. 2.Med tem pripravi nadev, ki naj se dobro sprime in okusi naj se premešajo. 3.Testo razvaljaj za nekaj mm na debelo, ga razreži na kvadratke in nanje položi maso. 4. Oblikuj raguške tako, da bo vsaka imela 4 grebene. 5.Premaži jih z razžvrkljanim jajcem in peči v pečici na 160 stopinj približno 20 minut. DRAŽGOŠKI KRUHEK pol kg medu 1 kg pšenične moke tip 500 ali tip 850 ali ržene moke 1 žlička mletih klinčkov 1 žlička mletega cimeta pol dl vode 1 žlička jelenove soli ali jedilne sode 1.Sestavine zmešaj v gladko testo in ga pusti počivati pol ure. 2.Razvaljaj 0,5 cm na debelo in izrezuj like, na katere položiš testene ornamente. 3.Peči ga 10 minut na 165 stopinjah. 4. Še toplega premaži z medom. 5.Če se odločiš za različico 2 različnih testenih mas, iz ene naredi podlago, iz druge pa ornamente, da bodo izdelki barvno različni. ČEMAŽEVI VELIKONOČNI KOLAČKI 60 dag gladke moke 50 g svežega kvasa 2 dl toplega mleka 1 žlica sladkorja 12 dag masla ščepec soli 3 rumenjaki 1 jajce čemažev pesto 35 dag skute 1.Moko vsuj v skledo in napravi jamico. 2.Vanjo zdrobi kvas, dodaj sladkor in mleko ter malce premešaj in pokrij. 3.Počakaj 15 minut, nato dodaj stopljeno maslo in rumenjake ter zamesi testo. 4.Testo položi na pomokano desko, ga pokrij s prtičem in pusti vzhajati približno 1 uro. 5.Razvaljaj ga na tanko, premaži s čemažem in skuto ter soli. 6.Zavij in razreži na širše rezine ter pusti vzhajati še 20 minut. 7.Rezine premaži z jajcem in peči približno 25 minut na 180 stopinjah. BIDER 50 dag pšenične moke 3dl toplega mleka pol kocke kvasa 5 dag masti 3 žlice sladkorja 3 jajca ščepec soli 10 dag rozin žlica sladkorja v prahu 1.Pripravimo kvasec in ko narase, ga zmešamo s sladkorjem, mastjo in soljo. 2.Nato dodamo mleko, rozine in moko. 3.S kuhalnico stepemo sestavine v testo in ga položimo v posodo. 4.Vzhaja naj 20 minut. 5.Pečemo pri 190 stopinjah 45 minut. 6.Pečenega posipamo s sladkorjem v prahu. |