Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Ustvarjamo tudi na CŠOD

Da ne gre le za kuhanje ali da so pripravljene jedi le končna posledica celotnega procesa, poudarjamo že dolgo. Pod nazivom Kuhnapato, ki že drugo šolsko leto deluje s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje, pod okriljem Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti Dober tek Slovenija, se namreč skrivajo učno – motivacijski prijemi ali ukrepi, ki otroke na »mehak« ali njim prijazen način privedejo do želje po vsrkavanju informacij. Saj le-to šteje, tudi dolgoročno. Seveda pa so v prvem planu odnosi, ponovno vzpostavljanje sodelovanja med vrstniki (stran od tekmovalnosti med šolskimi klopmi) z nasmehom, kar se sprva najlažje doseže v relativno manj formalnem okolju.


Prav zato širitev na CŠOD, kjer otroci ob raznolikih učnih dejavnostih, povezanih predvsem s poznavanjem narave, spodbude h gibanju in določenih nadgradenj šolskega učnega procesa, znajo bolje prisluhniti informacijam, ki plemenitijo splošno, a nujno izobrazbo vsakega posameznika ter posledično tudi preventivno vplivajo na zdravje generacije mladostnikov. Žal je ta zaradi hitrega tempa življenja staršev in posledično spremenjenih okusov otrok izpostavljena hitri prehrani ali jedem »v ovitkih«. Zato je treba preudarno, korak po korak ponovno vzpostaviti zaupanje do domačih jedi, prilagoditi okus in spodbuditi veselje do priprave jedi za lastnim štedilnikom. Ocenjujemo, da je generacija osnovnošolcev še ali pa lažje dosegljiva (občutljiva) za »zdrave« informacije, povezane z naravnimi danostmi, zgodovino kulture prehranjevanja, spoznavanjem lastne okolice v povezavi z uporabo domačih sestavin v svojih kuhinjah.


Zato smo veseli, da so k sodelovanju v projektu Kuhnapato pristopili CŠOD Peca, Rak, Medved, Kavka, Čebelica in Murska Sobota, kamor zahajajo številne osnovne šole iz vse Slovenije. Tako mnogim osnovnošolcem iz ustanov, ki morda ne sodelujejo v tekmovalnem delu projekta, omogočamo spoznavanje tradicije sosednjih regij, z njo povezanih jedi in lokalno značilnih sezonskih sestavin. Znali bodo jedi postaviti v svoje okolje in v letni čas ter za to uporabiti pripadajočo hrano iz okolice. Krepili bodo svoje ročne spretnosti, širili okus, navezovali stike, se učili sodelovanja ter postali bolj zdravi in zadovoljni.