Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zakaj je vredno vztrajati

Neverjetno se mi zdi, da so tako zelo skromni. Le pohvala in aplavz.., pa je zanje njihov celodnevni trud (oz. upam si trditi, da zanje skoraj garanje, ker razen 20 minutnega odmora za malico v 8 urah dela v kuhinji, niso sedli niti za minuto!) nagrajen …

Naši učenci so nad projektom in kuhanjem na sploh zelo navdušeni, število zainteresiranih otrok je vedno večje. Kot sem že omenila, smo na OŠ Gorišnica v vseh razredih (od 1. do 9.) in tudi v Vrtcu Gorišnica kar 2 dni zapored namenili zdravi, lokalni in tradicionalni prehrani. 
V petek, 17. 11. 2017, smo postrežbo tradicionalnega zajtrka popestrili še s kulturnim programom (za odlično vzdušje so poskrbeli pevci mladinskega pevskega zbora, ki so ob harmonikarski spremljavi v šolski jedilnici zapeli Slakovega Čebelarja, učence so nagovorili tudi čebelarji domačega čebelarskega društva, kuharska ekipa Veselih Štajercev pa je vse učence tudi javno povabila na tradicionalno kosilo).
Učenci (člani kuharske ekipe Veseli Štajerci) so ves dan, tj. od 7. do 15. ure preživeli v kuhinji, kjer so poleg samega kuhanja kosila pomagali poskrbeti tudi za vsa ostala opravila, ki spadajo v kuhinjo (pospravljanje, čiščenje, razdeljevanje hrane …).
Tisti, ki so bili prvič prisotni pri tovrstnem kuhanju, so si pridobili nepozabne izkušnje, povedali so, da si niti približno niso predstavljali, kako naporno je delo šolskih kuharjev in koliko zelenjave je potrebno pripraviti (olupiti in narezati oz. naribati), za pripravo 120 kosil. Eden izmed fantov je po dobrih 60 minutah lupljenja korenja rekel: »Učitelca, riblem pa riblem toti korenček, pa ga je vedno več, namesto vedno manj. Kaj mi kuhamo za 3 šole al samo za našo?!« 
Skratka … ob koncu delovnega dne so povedali, da so nad delom v kuhinji navdušeni, s svojim končnim izdelkom – kosilom – nadvse zadovoljni, celo pomivanje posode je zanje po novem zabavno opravilo. 
Za svoj trud so že bili nagrajeni – prvič, ko jih je med kuhanjem v kuhinji obiskal ravnatelj, drugič pa ob koncu dneva, ko so bili deležni bučnega aplavza (nekateri učenci so celo vstali od mize) učencev v jedilnici, ki so jedli »njihovo« kosilo. Dokaz, da je bilo kosilo zares odlično, je tudi precej manjša količina zavržene hrane pri kosilu, kot je sicer.
Skratka … uživali smo vsi, imeli smo se nadvse lepo in zabavno, delo smo (po naši oceni in oceni vseh, ki so jedli kosilo) odlično opravili, zdaj pa smo že v tako hudem delovnem zagonu in polni delovnega elana, da idej, kaj in kako pripraviti prihodnjič, sploh ne manjka. 
December bo pri nas precej pester, kuhali in pekli bomo za dogodke, ki se bodo v veselem decembru vrstili teden za tednom.