Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Že diši..dan pred uradnim začetkom

Iz kuhinj 52 osnovnih šol po Sloveniji že diši! Preko 500 otrok, vključenih v projekt Kuhnapato, v sodelovanju s kuharskim osebjem posamezne šole, že pripravlja zdravo tradicionalno kosilo za svoje sošolce, tudi dan pred uradnim začetkom aktivnosti ali Dnevom slovenske hrane in se trudi, da kot preteklo šolsko leto, na krožnikih ne bo ostalo nič.

 

Na OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, ali v kraju, ki Slovenijo trenutno postavlja na kulinarični zemljevid sveta na najvišjem nivoju, se čuti pripadnost tradicionalnim jedem in predvsem postopkom priprave, ki ga zapovedujejo njihove none, že med šolskimi klopmi. S kraljico, kot pravijo soški postrvi, krompirjevko in sladkim zeljem so le štirje nasmejani sedmošolci, kot tradicionalno zdravo kosilo, postregli danes skoraj 400 otrokom. Šolski kuharji so bili le asistenti.

 

Aktivnost se bo odvijala tudi na šolah brez kuhinj, vendar zato nič manj atraktivno in okusno!
V sklopu projekta Kuhnapato, ki že 7. leto pozabljeno tradicijo vrača na slovenske krožnike, bodo slovenski osnovnošolci v velikih loncih pripravili tradicionalne, zdrave obroke, značilne za letni čas in danostjo narave, za svoje sošolce, podružnične šole in vrtce. Vodilo letošnjega leta je uporabiti raznolike sorte zelenjave in sadja ter velike količine maščob in pšenične moke nadomestiti s kašami in žitaricami ali tradicijo prilagoditi današnjim potrebam telesa. Že drugo leto nam ustvarjanje in učenje s sofinanciranjem omogoča Ministrstvo za zdravje v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, letos pa v vlogi glavnega pokrovitelja nastopa Spar Slovenija. 
Tako bo prvi del aktivnosti, ki ne le hrani, marveč povezuje generacije mladostnikov, postavlja spoštovanje med vrstniki na višjo raven in posredno vzgaja nas vse, potekal do marca.

 

Vsak mesec bomo spoznavali kulturo prehranjevanja, značilno za prihajajoči praznik ali obdobje, vpletali lokalne sezonske sestavine in si tudi z vizualnim prikazom jedi na krožniku prizadevali spremeniti otroški okus. Ob kreiranju obrokov bomo upoštevali, da hrana mora biti vzvod ali pogoj za uspešno ali nemoteno vsakodnevno gibanje.
Prizadevamo si dvigniti kulturo prehranjevanja, kar ne pomeni le sedenja ob mizi in pravilnega držanja žlice ali noža. Pojasniti otrokom, da je proces prehranjevanja celosten od vrta do predstavitve in užitka ob mizi, da je treba poskrbeti za najrazličnejša čutila in z vedenjem o izvoru hrane, o posledicah ali vzrokih, posegati po sestavinah iz okolice, da si je treba upati ustvarjati nove okuse, ki pa temeljijo na zgodovini ali kulturi. Mladi kuharji so tako vzgled svoji generaciji, navdušujejo mlajše in, kar je prav tako pomembno, vzgajajo starejše.