S projektom Kuhnapato smo zakorakali v novo, že 7. šolsko leto. Na pobudo in s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje delujemo v okviru Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, katerega obeležitev se je zgodila 18.10.2017 na 2. Nacionalni konferenci na Brdu pri Kranju. Sledimo našemu poslanstvu in spoznavamo prehransko kulturo naših prednikov, lokalno pridelano hrano, značilno za posamezne regije ali pokrajine, ki jo ob zapovedih letnih časov znamo uporabiti v velikih šolskih kuhinjah in kasneje na krožnikih, ki bi jih zavidali v marsikateri slovenski gostilni. Elemente, ki so našim prednikom povrnili izgubljeno energijo prilagajamo današnjim potrebam telesa. Črpamo raznoliko zelenjavo, sezonsko sadje, kaše in ostale, telesu prijazne snovi, ki naj bodo povod ali podlaga za uspešno športno dejavnost ali vsakodnevno gibanje ter tako dvig samopodobe ali uspešnosti na vseh področjih. Otroci OŠ Sostro, OŠ Vižmarje Brod in OŠ Staneta Žagarja Lipnica so na svečanem dogodku podali nekaj zdravih, okusnih in očem prijaznih idej za ustvarjanje prigrizkov, ki nam ob kulinaričnih užitkih povrnejo moč ali dajo spodbudo za gibanje. Na podlagi nekajletnega dela so vidni rezultati pri mladostnikih, ki svoja prepričanja širijo v zavest lastni generaciji ter vzgajajo odrasle. Tako bomo tudi letos z malce »zasoljenimi« prijemi in motivacijskimi ukrepi sledili razvoju kulinarike na svetovnem merilu in se borili tudi naprej, da zdrave tradicionalne slovenske jedi postanejo stalnica na jedilnikih nas vseh. |