Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Ministrico za zdravje smo povabili na "Ljubljansko kosilo" ali tiskovna konferenca na OŠ Vižmarje Brod

Petek, 18.11.2016, Dan slovenske hrane je za projekt Kuhnapato pomenil tudi dejansko nadgradnjo poslanstva, ki ga že 6 let širi med slovenskimi osnovnošolci.


Na pobudo in s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje želimo oplemenititi aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti 2015 – 2025, z imenom Dober tek Slovenija.


Da bi se tudi v živo seznanila z rezultati in posledicami našega dela, smo ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc povabili na »ljubljansko kosilo«, ki ga je skupina mladih kuharskih mojstrov pripravila na OŠ Vižmarje Brod. Ogledala si je delo v šolski kuhinji, kamor so ta dan smeli stopiti osnovnošolci 40 šol vse Slovenije, ki so s pomočjo šolskega kuharskega osebja pripravljali kosila za svoje sošolce in učitelje. Za tem so mladi chefi postregli s kosilom: šmarnogorski ričet in ljubljanske skutne palačinke s pehtranom in medom ter pojasnili zakaj so si izbrali prav te jedi. Seveda gre za obujanje prehranske dediščine z upoštevanjem lokalne prisotnosti sestavin in letnega časa ter pripravo jedi, ki sovpadajo z lokacijo posamezne osnovne šole. Bila je priča glasnemu aplavzu in poklonu otrok vseh starosti, omenjene OŠ, ki so kosilo pojedli do zadnje drobtinice ali kot ministrica, želeli »repete«. Na »mini« tiskovni konferenci, kjer so ob številnih novinarjih, glavni izpraševalci bili otroci, smo izvedeli, kaj sama uživa za kosilo, koliko dnevnih obrokov svetuje otrokom glede na telesno dejavnost, da je ena njenih bolj priljubljenih jedi prav ričet in da bi svojo jed najraje poimenovala: »sprehod po vrtu«, ob sezonskih danostih seveda. Morda pa otroci prevzamejo nasvet in pripravijo jed ob naslednji priložnosti. Podarili smo ji knjigo, ki so jo ustvarili osnovnošolci Slovenije med 5. epizodo projekta Kuhnapato in sprejela jo je s solzami sreče v očeh.


S solzami sreče v očeh skupin mladih kuharjev ter z nasmeški do ušes, ponosom in veliko spodbudo za nadaljnjo pripravo kosila, se je tako končala prva epizoda priprave zdravega tradicionalnega ali lokalno značilnega kosila po nekaterih slovenskih osnovnih šolah. Ovacije, aplavzi zbranih sošolcev, učiteljev, predvsem pa poklon kuharjev, glasno mlaskanje ob hranjenju, spoštovanje truda sošolcev, ki nekateri še niso prerasli šolskih kuhalnic, so neprecenljiv trenutek, ki med mlado generacijo spleta prav posebne vezi na nekih novih dimenzijah. Izven šolskih klopi, kjer velikokrat gre za tekmovalnost, se ustvarja spoštovanje, prijateljstvo in predvsem odnos do dela, lokalne zdrave hrane, se motivira mladostnike k zdravemu načinu prehranjevanja, na njim bližnji način in že s prvo akcijo dosega nepričakovane rezultate.


Na OŠ, ki so se priključile letošnjemu projektu so »stvar« vzeli zares in prav na vsaki po svojih zmožnostih vključili neko dodano vrednost, kot npr.: motivirali k prijavi na kosilo tudi tiste otroke, ki sicer kosila v šoli ne jedo, uprizorili tržnico zdrave hrane v šolskih avlah, za pripravo kosila uporabili tudi gospodinjske učilnice, v proces priprave pogrinjkov in strežbe vključili dodatne skupine otrok, povabili občinske delavce in znane lokalne kuharje, ki so otrokom priskočili na pomoč pri preciziranju najfinejših okusov in sodobnega videza krožnika, kosilo pripravili tudi za sosednje vrtce,…. In to je šele začetek, saj se aktivnost mesečno (po odzivih nekaterih pa še pogosteje) nadaljuje vse do marca.


Zahvaljujemo se Ministrstvu za zdravje, ki nam je zaupalo in ponudilo izziv nadgradnje našega poslanstva, vsem partnerjem, ki nas spremljajo že od prvih korakov in ki so v projekt verjeli, ko nobeden od nas ni vedel, v kaj se bo razvilo gibanje Kuhnapato, medijem, ki nam pomagate glas o odličnih slovenskih jedeh širiti med javnost, vsem kuharjem in etnologom, ki nam pomagate z verodostojnimi informacijami, predvsem pa učiteljem v vlogi mentorjev mladih kuharskih nadobudnežev, ki s primerno motivacijo zdrav način prehranjevanja počasi sprejemajo za svoj vsakdan in to prenašajo na svoje vrstnike.


Dober tek Slovenija!