Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Tiskovna konferenca pred pričetkom TSZ in Kuhnapato projekta, SEM Ljubljana

Z uradno tiskovno konferenco, 16.11.2016, ki se je v Slovenskem etnografskem muzeju zgodila z namenom napovedi Dneva slovenske hrane, 18.11.2016 in s prisotnostjo ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ministrice za izobraževanje znanost in šport Maje Makovec Brenčič, ministra za kulturo Antona Peršaka, državne sekretarke Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Tanje Strniša in predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča, smo svečano otvorili »kuharsko« sezono projekta Kuhnapato ki z delovnim naslovom: »Otroci otrokom pripravimo zdravo tradicionalno ali lokalno značilno kosilo!« dobiva v šolskem letu 2016 / 17 nove razsežnosti.

Na podlagi izkušenj 6 letnega dela na področju obujanja prehranske kulturne dediščine vseh kotičkov naše dežele, na ravni slovenskih osnovnih šol, s pobudo Ministrstva za zdravje, nadgrajujemo aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk pod okriljem kampanje Dober tek Slovenija, nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti 2015 – 2025.

S ponosom in častjo sporočamo, da projekt Kuhnapato deluje pod častnim pokroviteljstvom predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Mira Cerarja in tako vsem nam ustvarjalcem daje spodbudo za kvalitetno rast in doseganje rezultatov na vseh področjih, ki jih projekt vključuje.

Konkretno: skupine mladih kuharjev na posameznih, v projekt vključenih osnovnih šolah, na Dan slovenske hrane vstopajo v šolske kuhinje z namenom priprave kosila za svoje sošolce in učitelje. Naloga otrok je: preko medgeneracijske komunikacije dokopati se do recepta včasih tradicionalnega kosila in njegovega kulturnega ozadja, ga oplemenititi s sezonsko zelenjavo iz okolice, v sodelovanju z načrtovalci šolske prehrane, mentorji in kuharicami zasnovati zdrav obrok za celotno šolo, pomagati pri pripravi, predvsem pa z receptom seznaniti kuharsko osebje ter oblikovati vizualno privlačen krožnik, ki bo navdušil tudi najbolj izbirčne.

Da bi v motivacijski in izobraževalni projekt vključili čim večje število otrok, ki želijo pokazati ali nadgraditi svoje kuharsko znanje, se aktivnost dogaja mesečno vse do marca. Tako bodo zdravo tradicionalno lokalno značilno kosilo, prilagojeno letnemu času, zakonitostim (prazničnega ali drugega) obdobja pripravljali še 16.12.2016, 13.1.2017, 17.2.2017 in 17.3.2017, čemur sledijo že tradicionalna tekmovanja po priznanih slovenskih gostilnah.

 

Več o začimbah celotne aktivnosti, o skrivnostih mladih kuharjev ali pogumnih korakih, ki jih snujejo v letošnjem šolskem letu boste izvedeli v šolski kuhinji OŠ Vižmarje Brod, Na Gaju 2, Ljubljana – Brod, v petek, 18.11.2016 med 11.00 in 12.00 uro. Inovativno in letos aktualno kuharsko akcijo si boste lahko ogledali v živo. Z obiskom bo otroke počastila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, se z njimi družila v kuhinji, pokramljala ob ljubljanskem »tradicionalnem« kosilu in izmenjala kak recept.