Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Dober tek Slovenija! - Prva Nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti

Dober tek Slovenija!
Dan po Svetovnem dnevu hrane, na 1. nacionalni konferenci o prehrani in telesni dejavnosti na Brdu pri Kranju, smo svečano napovedali korake letošnjega projekta Kuhnapato, ki z nadgradnjo aktivnosti Tradicionalni slovenski zajtrk razširja poslanstvo obujanja prehranske kulturne dediščine v smeri priprave zdravih obrokov mladostnikov. S povezovanjem otrok in odgovornih za pripravo šolskih obrokov si bomo prizadevali, da bo zdrav način prehranjevanja postal všečen in samoumeven del vsakdana osnovnošolcev in posredno vseh nas.
»Danes smo v šolski kuhinji »Chefi« mi! Za učence naše osnovne šole bomo pripravili zdravo tradicionalno kosilo, ki bo povezano z zgodovino prednikov našega kraja. Ob enem bomo uporabili lokalno pridelano hrano, v večini zelenjavo iz naše okolice ali sestavine, značilne za naš kraj. Z receptom in postopkom priprave bomo seznanili osebje v naši šolski kuhinji, jim priskočili na pomoč in sestavili krožnik, ki bo privlačen za naše oči ob tem pa hranilno in energetsko uravnotežen. Z njim bomo očarali sošolce in jih navdušili za zdrave tradicionalne jedi«
Tako bodo otroci slovenskih osnovnih šol že 18.11.2016, na Dan slovenske hrane, prvič nagovorili svoje sošolce, jim pripravili zdravo, lokalno značilno tradicionalno kosilo in širno generacijo mladostnikov spodbudili k uživanju zdrave hrane ter ustvarili pogoje gibanje ali za še uspešnejše športno udejstvovanje.
Več o razširjenem Kuhnapato projektu, ki letos nadgrajuje aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk na bližnji tiskovni konferenci in na www.kuhnapato.si .
Želja je dolgoročno vplivati na mišljenje mladostnikov o načinu prehranjevanja, spodbuditi uživanje zdrave hrane iz okolice, predvsem zelenjave in sadja, opustiti poseganje po jedeh »v ovitkih« in skozi otrokom zabavne aktivnosti doseči veselje do ustvarjanja v kuhinji in širjenja zdravih informacij med lastno generacijo. Z drobnimi koraki želimo povečati ozaveščenost vseh vpletenih v proces prehranjevanja otrok, podati razumljive vzroke in posledice uživanja zdrave hrane ter jedi vplesti v otrokov ali šolski vsakdan.
Na podlagi 6-letnih izkušenj dela z osnovnošolci skozi projekt obujanja prehranske kulturne dediščine z letošnjim šolskim letom nadgrajujemo aktivnost Tradicionalni slovenski zajtrk pod okriljem kampanje Ministrstva za zdravje: Dober tek Slovenija.
Namen je:
•s pomočjo med-vrstniškega vpliva spodbuditi zanimanje otrok in sprejemanje zdravih tradicionalnih jedi (obrokov) pripravljenih v šolski kuhinji;
•oplemenititi – nadgraditi enodnevno aktivnost projekta Tradicionalni slovenski zajtrk;
•motivirati otroke ter vse vpletene k spoštovanju in koriščenju zdrave lokalne hrane, dostopne ob določenem letnem času pri pripravi šolskih obrokov;
•s privlačno, drugačno, zanimivo in poučno vsebino ter organizacijo, si želimo pritegniti čim več mladostnikov;
•povezati otroke, učitelje in kuhinjsko osebje pri pripravi jedi ali obroka;
•približati naravne, čiste okuse, živila pridelana v bližini in značilna za posamezno okolje ter letni čas;
•spodbujati k uživanju zdravega svežega sadja in zelenjave;
•sodobne in nove tehnike priprave jedi vključiti v tradicionalne jedi in jih narediti drugačne;
•uravnavati telesno težo, spodbuditi otroke k dodatnim športnim aktivnostim, vplivati na boljše učne rezultate, boljšo samopodobo mladostnikov, uspešnost na celotnem področju in vse to na dolgi rok, da zdrav način prehranjevanja postane del njihovega življenja.
• približati naravne, čiste okuse, živila pridelana v bližini in značilna za posamezno okolje ter letni čas;
• spodbujati k uživanju zdravega svežega sadja in zelenjave;
• sodobne in nove tehnike priprave jedi vključiti v tradicionalne jedi in jih narediti drugačne;
• uravnavati telesno težo, spodbuditi otroke k dodatnim športnim aktivnostim, vplivati na boljše učne rezultate, boljšo samopodobo mladostnikov, uspešnost na celotnem področju in vse to na dolgi rok, da zdrav način prehranjeva postane njihov vsakdan