Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Kulinarične kreacije...brez primere..ali drugo regijsko tekmovanje

Kreacije okusov in kompozicije barv, oblik z igranimi predstavitvami zgodb dediščine krajev Zgornjega Posočja, Goriških Brd, Vipavske doline in Krasa, so se zgodile 7.4.2017 v Hotelu Hvala, Restavraciji Topli val, tam, kjer so pred veliko leti postavljali mejnike primorske kulinarične zgodbe, v središču Kobarida.


Pomislili bi, da gre za profesionalne roke priznanih kuharskih mojstrov, krožnike, ki bi jih z vso samozavestjo pod nos postavili najbolj izbirčnim kulinaričnim kritikom. Kompozicije »terra madre« ali gibanja slow food, ki zapoveduje: vzemi iz narave in pripravi v skladu z zapovedmi tvoje okolice v obliki svetovnih kulinaričnih trendov, upoštevaj okuse narave in poskrbi za oči jedcev, očaraj jih s pripovedjo o kulturnem ozadju, ob tem uživaj in pusti uživati občinstvo..in bodi ponosen na svoje delo! Brezhibni nastopi od prve do zadnje skupine otrok OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, OŠ Dobrovo, OŠ Dornberk, OŠ Šturje Ajdovščina in OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača.


Pokazali so popolno lojalnost ali razumevanje poslanstva projekta Kuhnapato, ki v letošnjem šolskem letu na pobudo Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija nadgrajuje motivacijske postopke spodbujanja otrok k zdravemu načinu življenja, kar je posledica črpanja sestavin iz okolice ob spoštovanju danosti narave, priprava na preprost način, brez obilice maščob in ostalih dodatkov. Da bi mera bila popolna, so tudi imena skupin izvirala iz lokalne zgodovine, kot npr.: Punčke Maje, ki jim je Bogomir Magajna delil bonbone, pa o Brkonji Čeljustniku smo prav tako slišali, Pituralke so se ozirale na avtohtono sorto hrušk, Kuhnje na nepogrešljive mineštre severne Primorske… Kdo je »kriv« za to?!? Verjetno vsi in vse po malo. V prvi vrsti mentorji skupin, ki so letos že od novembra zdrava tradicionalna kosila pripravljali za svoje sošolce, podružnice, vrtce.., ki so vzgojili pripadnost do dela, do okolice, spoštovanje do lokalnih sestavin, ki ga je na primorskem, skupaj z odnosom do hrane in hranjenja, morda malce več, kot v drugih slovenskih regijah, pa šolski sistemi, domača okolja, gostinci, ki nam stojijo ob strani in spodbujajo tisto najboljše, ki v sebi nosijo otroci.


Tako smo ponovno bili priča »šolskim kosilom« v kreacijah, ki bi jih zavidali profesionalci. Jagenček z rezanci rdeče pese v medu, pa bulja na planšarski skuti, ječmenka s prekajeno soško postrvjo, v vinu kuhane pituralke v čokoladi z redukcijo omake, ždroc s tartufi in čipsom iz zelene, velikonočna solata z bonboni iz žolce, polentina prežganka s še nedoraslim mladim grahom, pa repinka – na tropinah kisana repa z zgodbo, skritki s šparglji in travniškimi zelišči, regratovi cmoki na fižolovem toču, kraška skuta v obliki torte…in to še ni vse!

Doživetje v celoti, ki bo vsem nam, ustvarjalcem, opazovalcem, pomočnikom in okuševalcem pustilo dolgoročni pečat, s priokusom Primorske. Ker ne-nazadnje ali na veliko žalost gre za tekmovanje, naj pripomnim, da je razlika med 1. in 9. skupino bila 0,05 točke, kar bi morda razumeli, pa vendar s težkim srcem sprejeli profesionalni kuharji, zato so si ponovne predstavitve na velikem finalu zaslužili vsi! Pa vendar je bilo treba izbrati tiste, ki so za »mišjo dlako« odstopali v prid napredovanju.


Komisijo so sestavljali:
-Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje
-Bojan Rustja, zdravnik in poznavalec ali nabiralec divjih sestavin iz okolice vrtov
-Igor Peressuti, kuhar in lastnik gostilne Etna
-Vladimir Hvala, kulinarični ustvarjalec in gostitelj

 

Odločili so se, da v prvi fazi v finale napredujejo:
-Nonini vajenci, OŠ Dornberk z repinko in kakavovim pecivom z jabolki
-Slastni piturali, OŠ Dobrovo z njoki s točem furbo in domačo klobaso ter pituralkami v čokoladi
-Punčke Maje, OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača s spomladansko solato z bonboni iz žolce in pečeno kraško skuto
-Šturske gurmanke, OŠ Šturje Ajdovščina z regratovim cmokom na fižolovem toču z zeleno in pečenimi bleki z jabolki in belo polento s hrenom
-Polentarji, OŠ Dornberk s polentino prežganko z mladim grahom in slastnimi skritki s šparglji in zelišči

 

V čakalni vrsti so:
Buljarji, OŠ Simona Gregorčiča Kobarid z jagenčkom na poštoklji in rezanci rdeče pese v medu
Čeljustniki, OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača z ohrovtovo tortico z ždrocem in kostanjevo kremo z jabolki

 

Iskrene čestitke vsem mladim kuharjem in njihovim mentorjem!