Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Sezonski navdih najmlajših kuharjev..ali tretje regijsko tekmovanje

Kako tradicionalne jedi lastne prehranske dediščine, ki krasijo tudi gastronomsko strategijo posamezne regije, preobraziti v zdrav, uravnotežen obrok, so 10.4.2017 pokazali osnovnošolci Zasavja, Kozjanskega in dela Posavja v Gostilni Vovko, kjer so domače sestavine okoliških kmetij že zdavnaj izrinile »prišleke« v ovitkih.

Očarali so s pristnostjo, otroci OŠ Ivana Skvarče Zagorje ob Savi, OŠ Kozje, OŠ Tončke Čeč Trbovlje in OŠ Dobje, že ko so se rdečih lic, tresočih se rok, skoraj pozabili da je treba dihati, podali k lično urejenim kuharskim mizam in organizirano poprijeli vsak za svojo skledo zelenjave in sadja. Seveda so mesili tudi testo za jabolčno slivov štrudel ali drugačnega za ovijanje jabolk, pa podlago za kozjansko kruhovo potico ali iz črne pirine moke izdelali metuljčke za v juho, oz. vanj zamesili koprive ali čemaž. Pri Vovkotu se je kadilo iz loncev in od otroške vneme. Da bo le vsak prijem pravilen, vsak nagib profesionalen, vsak košček hrane vedno na pravem mestu in končne kreacije popolne tako po okusu, kot videzu. Seveda pa je kot vedno razlaga podala tisti pečat, ki poslušalca, jedca ali strokovno komisijo gane in ustvari celoto ali dokaz, da so kuhali z ljubeznijo. Tokrat smo še posebej prisluhnili pristnim pripovedim otrok o samoumevnosti zdravega načina prehranjevanja, o izvoru sestavin, ki so jih prispevali vsak del, saj jih vendar izdelujejo na domačih kmetijah in navdušenju sošolcev, ko so prav takih kosil bili deležni vse od novembra. Zavidali smo jim, ko so se pred nami znašle jedi kot npr.: juha s tremi žiti, pa fižolovo pecivo, kašnato zelje in v krhkem testu pečena, polnjena jabolka, koprivni poljubčki in šmorn na regratu…! K celotnemu postopku so se podali razumno, vedoč, da delajo dobro zase in za celotno generacijo, ne glede na to ali bodo zmagali ali ne. Odlični so bili vsi in vse, kar so pripravili!
Nianse, ki so ločile boljše od dobrih so bile malenkostne in povezane s parametri ocenjevanja, med katere štejemo letos tradicijo ali zgodovino, lokalno pripadnost jedi, predvsem pa prirejenost današnjim potrebam telesa ali večji vnos zelenjave in sadja na račun maščob ter seveda srčnost otrok in dokaz, da to ni le muha enodnevnica.


Komisijo so sestavljali:
•Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje
•Borut Jakše, Gostilna Jakše
•Rok Vovko in Manca Kerin Vovko, Gostilna Vovko, današnja gostitelja.

 

Da bi jih ponovno videli v finalu, so prepričali:
•Kozjanski zmajčki, OŠ Kozje s korejevcem in kozjansko kruhovo potico
•Kul Dobjani, OŠ Dobje s čemaževo juho, regratom in šmornom iz pečice ter koprivnimi in čemaževimi piškoti

 

Čestitamo vsem nastopajočim kuharjem in njihovim mentorjem!