Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Zdrava tradicionalna kosila v butičnih izvedbah...

ALI: Tokratni navdih je bil kot uvertura k bližajočim se obarvanim praznikom, polnih, bogatih okusov, razigranih kreacij in dodatkov prvega spomladanskega rastja.

 

V šest letnem tekmovalnem obdobju delovanja projekta Kuhnapato, nam ni zmanjkalo novih izzivov, ki so otrokom sprva povzročili malce zdrave nervoze, kasneje pa izjemne rezultate pri ohranjanju lastne prehranske dediščine, vzgajanja kulture prehranjevanja in sledenju zdravega načina življenja, ki marsikomu od njih že pomeni logični ali samoumevni del vsakdana. In prav tako je tudi letos, ko na pobudo Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija poskušamo motivirati čim večjo skupino mladostnikov za zdrav in odgovoren način življenja.


Na prvem letošnjem regijskem tekmovanju, v sredo, 5.4.2017 v Gostilni Rajh, smo bili priča novemu izzivu ali butičnim izvedbam zdravih tradicionalnih kosil, ki so jih otroci OŠ Središča ob Dravi, OŠ Sv. Jurija pri Rogašovcih, OŠ Juršincev, OŠ Križevcev pri Ljutomeru, OŠ Gorišnice in OŠ Bogojine pripravljali vse od novembra 2016 svojim sošolcem. Snovanje in sodelovanje otrok z načrtovalci šolske prehrane je v šolske kuhinje od novembra 2016 do marca 2017 postavilo preko 150 izvedb uravnoteženih jedilnikov, pogojenih z letnim časom ali prihajajočim praznikom in lastno okolico ali preko 52.000 obrokov.


Okusne polnovredne obroke iz ogromnih šolskih loncev so mladi kuharji tokrat priredili v tekmovalno izvedbo, brez šale! Profesionalnost, ki bi jo zavidal marsikateri kuhar, se je kazala sprva v izjemno privlačnih, likovnih zasnovah krožnikov, okusih, ki so temeljili na sestavinah, v večini prinesenih z domačih kmetij ali malih lokalnih pridelovalcev iz najbližje okolice, dodani zelenjavi ter na ta račun odvzeti maščobi, sadju v poobedkih in sezonskih dodatkih, nabranih na okoliških travnikih, ki so jedi naredili še privlačnejše. Kot običajno pa poseben čar ali piko na »I« doda otroška razlaga vzrokov za izbiro jedi, izvora sestavin in pomena zelenjave v hrani ter njihovega kulturnega ozadja, kar vzamejo z resnostjo in odgovornostjo za končni rezultat.


Ker so prazniki krojili raznolikost slovenske kuhinje v zgodovini ali jedem dali poseben pečat, imamo tudi tokrat opravka s prihajajočimi velikonočnimi običaji, barvami, okusi, sestavinami in tehnikami priprave jedi, ki so slovenski kuhinji pustili morda enega značilnejših pečatov tudi na krožnikih. Kot slike so se vrstile jedi pred nami v obliki kaše z dodatki, pa mačiklnov v barvah, seveda naravnih, s pomočjo čemaža, korenčka, buče in podobnih »barvil«, v kombinaciji s hrenom, posebej obdelano šunko, domačo klobaso, ki seveda ne manjka in ni smela manjkati tudi tokrat, v znak bogate velikonočne pojedine. Ob tem smo slišali tudi o Antonovanju, prazniku Sv. Antona puščavnika, ki naj bi kot menih pomagal umsko manj sposobnim otrokom. Pisano, drzno, saj se je v juhi znašel svinjski rep; in ne le na tekmovalnem krožniku! Priznanje ali poklon si zaslužijo jedci ene izmed osnovnih šol, ki so z veseljem in na začudenje vseh učiteljev z užitkom pospravili vse do zadnjega grižljaja.


In tako je strokovna komisija, ki je delo otrok opazovala iz raznolikih zornih kotov, imela izjemno težko delo pri ocenjevanju podrobnosti, ki bi jih razumeli le profesionalni kuharji.


Sestavljali so jo:
•Marjetka Škafar, Vinarstvo Marof
•Gordana Toth, Nacionalni inštitut za javno zdravje
•Tanja Pintarič, Gostilna Rajh


Odločili so, da bomo v finalu ponovno priča zdravim tradicionalnim kosilom, ki so jih skuhali:
•Skupina Goričke kujarce, OŠ Sv Jurij pri Rogašovcih, ki so pripravili: pogačo iz kislega zelja in ajdove kaše ter kremo prosene kaše z medenjaki in jabolki v kozarcu
•Skupina Središke Antonke, OŠ Središče ob Dravi, ki so pripravili: Antonovo župo in sirov krapec z jabolki. 
Tretje mesto in možnost nastopa v finalu so dosegli skupina Veseli piskri, OŠ Gorišnica s Ptujskim piskrom in jabolčnimi napihnjenci.


Ponosni na vse, kar so raziskali in skuhali, so podelili med svoje so – sošolce in prav tako ponosni smo bili vsi, ki smo jih opazovali, saj se za zdravje v povezavi s tradicijo tudi v bodoče ni bati. Čestitamo vsem udeležencem tekmovanja in predvsem vsem snovalcem, kuharjem v šolah, tistim, ki so jim to omogočili, mentorjem, ki so jih usmerjali in pomagali do tako izjemnih rezultatov.