Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Mladostniško navdušenje prepričalo komisijo..na ptem regijskem tekmovanju

Včasih priljubljen in uveljavljen rek: »Mladost je norost«, ki ga radi uporabimo kot izgovor za razigranost, mladostniško razposajenost ali za nianso pretirano veselje..do dela, so tokrat, 14.4.2017 na Veliki petek, demantirali osnovnošolci osrednje Slovenije in Notranjske, ki so v Gostilni Pečarič, na Vrhovcih v Ljubljani, kjer je tradicija železna srajca, ne le na krožniku!!, postregli z navdušujočim kulinaričnim dogodkom, v celoti!

Kot gre za spoštovanje obredov, neizogibno povezanih s prijatelji omenjene gostilne ali dolgoletnimi gosti, druženjem ob najrazličnejših priložnostih ali kar tako, odnosih, vpetih v hrano, je potekal tekmovalni dan projekta Kuhnapato, pod okriljem MZ, v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija. Za vse nas morda še okusneje ali bolj doživeto, saj prav naše poslanstvo vzgaja spoštovanje do tradicije, jedi, vpetih v kulturo, zgodovino prebivalstva, kar je in še vedno narekujejo cerkveni ali posvetni prazniki. 
Da je treba spoštovati »zakone« pred-prazničnega obdobja, kot dni po praznikih, ko sprva skrbimo za čistost ali pripravljenost telesa na vnos zanj težje prebavljivih sestavin, kot kasneje, ko v ospredje pride gospodarnost ali: nič se ne vrže stran, so dokazali otroci OŠ Vižmarje Brod, OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana, OŠ Danile Kumar, mednarodna smer, OŠ Sostro, OŠ Notranjskega odreda Cerknica in OŠ Prestranek. Ni jih zmotilo, da so kuhalnice skoraj presegale njihovo višino, da so jim pod prste gledali strokovnjaki svojega poklica, da so se ne-nazadnje še tako mali, znašli v popolnoma »novi kuhinji«. Z vsemi gledalci v obliki obiskovalcev, sorodnikov in strokovne komisije, so delili znanje, izkušnje in si pustili svetovati pri piljenju svojih kuharskih veščin. Učni proces je bil izjemen, učili smo se vsi!

Ker je bila Ljubljana z okolico že od nekdaj stičišče različnih kultur ostalih slovenskih regij ali začasno pribežališče tujcev, križišče trgovskih poti in potnikov, se še danes vse to odraža na krožnikih, ki jim rečemo »tradicionalni« ali njihove različice najdemo v različnih koncih naše dežele z zametki preko meja.

Vseeno pa smo bili deležni tudi posebnosti, ki so zaznamovale okolico našega glavnega mesta, predvsem pa dobrot Notranjske, pripravljenih po postopkih, ki so jih zapovedale babice. Glede na dan, ki je v naši kulturi eden pomembnejših mejnikov kulinaričnih zapovedi, smo tudi mi bili deležni brez-mesnih različic, sicer jedi dediščine, z razlago. In ne glede na starost (ali velikost) ustvarjalcev smo bili presenečeni nad njihovim pogumom ali spoštovanjem svojega dela, ki so ga ponosno predstavili komisiji.

 

Sestavljali so jo:
•Marjeta Recek, Ministrstvo za zdravje
•Drago Bulc, predsednik svetovne turistične organizacije novinarjev, turistični novinar 
•Jure Pečarič, kuhar in ustvarjalec kulinaričnih novosti, tokratni gostitelj

 

Izbrali so tri skupine, ki so za nianso odstopale od vseh odličnih in ki jih bomo ponovno videli v finalu:
•Čežana in pol, OŠ Vižmarje Brod, z zelenjavno kašo ovito v postrv in peno prosene kaše z jabolki
•Prestranški krompirčki, OŠ Prestranek, z krompirjem v zevnici in kompotom
•Team Moškrič starejši, OŠ Jožeta Moškriča Ljubljana, z zeljevo pito in kakavom z medenimi hiškami

 

Čestitamo vsem nastopajočim in njihovim mentorjem!