Če se morda še kdo sprašuje ali so pri projektu Kuhnapato vidni rezultati, lahko po nekaj letošnjih, tudi tekmovalnih etapah z veseljem potrdimo dejstvo, da delamo korake k uresničevanju poslanstva v celoti. To so dokazali osnovnošolci Dolenjske in Posavja tudi danes, 11.4.2017 v Gostilni Jakše v Novem mestu, kjer se tradicija piše že 60 let. Morda je le treba malce bližje pogledati ustvarjalnost otrok, jim prisluhniti in uživati v izjemnih okusih, ki jih je narekovala zgodovina prehranjevanja njihovih prednikov in ki so jih v letošnjem šolskem letu še bolj, kot doslej prilagodili potrebam telesa ali posledično zagotavljanju zdravja. Otroci OŠ Drska Novo mesto, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Krmelj in OŠ Marjana Nemca Radeče so šolska kosila, ki so jih v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija na pobudo MZ, v velikih šolskih kuhinjah skoraj samostojno, nekateri izmed njih kuhali tudi dvakrat na mesec (saj je bilo kuhanja željnih veliko otrok), pripravili za oči in okuse komisije. Spoznali smo del knapovske košte, izvedeli od kod ime gorjanski poteček, ali zakaj »pristavljenka«, zakaj je treba krompir pred kuhanjem popražiti in kako se tomerl lahko ponudi v sodobni različici, okusili z zdravimi sestavinami oplemenitene ocvirkove kroglice in podoživeli belokranjsko povitico, ki so jo decembra zvijali po vsej šolski kuhinji in malo tudi izven nje. Tisti, ki otroke spremljamo skozi leta ustvarjanja, smo bili presenečeni nad napredkom, vidnem v celotnem procesu. Za to so nedvomno zaslužni mentorji posameznih skupin, ki jih že nekaj let spodbujajo, motivirajo in jih usmerjajo k verodostojnim informacijam, pravilnim kombinacijam okusov in zagovorom vzrokov priprave včasih v odnosu do danes. Spoštovanja vredno pa je dejstvo, da jih znajo pustiti same takrat, ko otroci zmorejo vključiti svojo domišljijo in sposobnosti, saj se vendar učijo. Učimo se eden od drugega in tudi temu je namenjen naš celoten projekt, ki skozi leta vključuje ali povezuje raznolika znanja in veščine. Za nadgradnjo le-teh pa skrbijo strokovnjaki, ki nam stojijo ob strani in na tekmovanjih nastopajo v vlogi komisije.
Tokrat so komisijo sestavljali: •Tea Kordiš, Nacionalni inštitut za javno zdravje •Rok Vovko, Gostilna Vovko •Borut in Kristina Jakše, Gostilna Jakše, gostitelja
Odločili so se, da bomo v finalu ponovno priča: •Škocjanskim kuharcam, OŠ Frana Metelka Škocjan z repo in fižolom v juhi in gorjanskim potečkom •Beljačkom, OŠ Drska z zeljem in krompirjem v obliki enolončnice ter jabolčno pito z orehi Čestitamo vsem mladim nadobudnim kuharjem in njihovim mentorjem. |