Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

 

Otroci vstopijo v šolske kuhinje...

Vsaka izmed osnovnih šol, priključena letošnjemu projektu Kuhnapato pod okriljem kampanje Dober tek Slovenija, je na Dan slovenske hrane razpolagala z neko dodano vrednostjo, kot spodbudo in poklon svojim šolarjem in v podporo promociji lokalnih kulinarično kulturnih značilnosti posameznega kraja. Tako smo zabeležili sodelovanje z malimi proizvajalci lokalne hrane, z bližnjimi kmetijami, nabiranje še zadnjega sadja ali zelenjave z dreves pred šolo ali šolskih vrtov, povezovanje s krajinskimi parki, vabila občinarjev ali mestnih svetov na kosilo, pa mentorstva priznanih lokalnih kuharskih mojstrov, sodelovanje z lokalnimi čebelarji in sirarji.

S solzami sreče, z nasmeški do ušes in ponosom, so skupine mladih kuharjev opazovale uživanje svojih sošolcev ob obroku, ki so ga na podlagi raziskovanja dediščine, lokalnih zakonitosti in zdrave prehrane, zasnovali in pomagali skuhati prav oni. Otroci kuharji so navduševali in motivirali vse svoje sošolce z nastopi in prezentacijami kosil dan prej, vabili preko šolskih radijev, motivirali tudi tiste, ki na kosilo sicer ne hodijo. Jedi so pripravljali po principu zdravega obroka (v večini enolončnice) in prav vsi so pojedli vse ter želeli še. Kot kaže, bodo kuhali vsaj vsak mesec ali pa celo vmes. Kujejo jedilnike in načrte za izvedbo.

 

Očitno besede: «naj postane otrokov vsakdan ali samoumevno« dobivajo podobo v praksi. Ustvarili smo pravo evforijo in spletli vezi novih dimenzij: med otroci izven razredov, kjer tekmovalnost popusti, med otroci in kuharskim osebjem, učitelji. Dokazali smo, da se zmore, na kakršen koli način že pač (s kuhinjo ali brez). Vključili smo naravne danosti okoli šol ali šolske vrtove, postregli z jedmi, ki si zaslužijo poklon. Skupaj smo naredili velik korak k spoštovanju dela ostalih, zdravi hrani, prisluhu in so-pomoči, kar vodi v samospoštovanje.

Imeli smo prave kulinarične dogodke!
Pa šele začetek je.