Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Hrana združuje ali povezuje...

Hrana združuje ali povezuje na videz različne skupine ljudi, vendar včeraj, 6.3.2017 v OŠ Šturje Ajdovščina, vse z istim ciljem: dodatno motivirati mladostnike k poseganju po zdravi prehrani, vzeti iz lastnega okolja in pogojeni z letnim časom ter se jedi naučiti pripraviti v skladu s tradicijo. 
Da že uspešno to počno tudi osnovnošolci Vipavske doline, so se prepričali ministrica maja Makovec Brenčič, državni sekretar Tomaž Boh, direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Gregor Mohorčič, vsi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, državna sekretarka Nina Pirnat in gen. direktorica Direktorata za javno zdravje Mojca Gobec, Ministrstvo za zdravje. 
S finančno in vsebinsko pomočjo Ministrstva za zdravje smo v letošnjem šolskem letu številne otroke postavili v šolske kuhinje, ob bok kuharskemu osebju, ki v sodelovanju z načrtovalci šolske prehrane in učitelji gospodinjskega pouka na mesečni ravni, vse od novembra, pripravljajo zdrava, za njihovo okolje značilna, tradicionalna kosila in jih nudijo svojim sošolcem, podružničnim šolam in vrtcem. In to ne glede na dejstvo ali šola ima lastno - pravo ali le razdeljevalno kuhinjo. 
Osnovnošolci različnih starosti so navdušili s kulturno-kulinaričnim dogodkom, predvsem pa pojasnili zakonitosti izvora posameznih jedi, vzroke za uporabo določenih lokalno značilnih sestavin, ki so jih smiselno vpletli v atraktivne jedi prednikov (ali svojih non), ki so jim po obliki, kombinaciji okusov in obdelavi nekaterih sestavin dodali pridih sodobnosti. Strinjali smo se, da je potrebno »zdravo včasih« prilagoditi na »zdravo danes«, saj se fizične dejavnosti v zgodovini razlikujejo od današnjih, čeprav si z Nacionalnim programom Dober tek Slovenija vsi skupaj prizadevamo mladostnike spodbuditi tudi k večji fizični aktivnosti, za uspešnost katere je pogoj zdrava uravnotežena prehrana. 
Pomemben del pri celotnem procesu je priprava hrane, predvsem ko gre za vzpostavljanje odnosov, vezi, komunikacije in ne-nazadnje organizacije skupine kuharjev. To smo doživeli ob mini kuharski delavnici, za predstavnike vlade RS, katere rezultat je bilo okusno kosilo: figova kava za dobrodošlico (skuhana iz praženih suhih fig) z lešnikovimi piškoti brez sladkorja, kruhov cmok z regratom v omaki iz fižola in šjelne (zelene) ter hrenov sladoled (bela polenta s hrenom, primerno ohlajena) ter jabolčna čežana v blekih (testenih mošnjičkih). 
Nič manj vneto in uspešno zdrava tradicionalna kosila kuhajo po osnovnih šolah širom Slovenije. V mesecu marcu boste lahko priča še prenekaterim, ki jih bomo v aprilu videli na regijskih tekmovanjih v priznanih slovenskih gostilnah.