Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Veliki finale tradicije, zdravja in mladostniških kuharskih podvigov

Veliki finale projekta Kuhnapato ali jedi prednikov v najsodobnejših oblikah in barvah pomladi...

 

Finale tradicije v povezavi z zdravjem, sezonskih sestavin iz okolice v privlačnih kreacijah..na krožnikih slovenskih osnovnošolcev. Vse to pa vpeto v zgodbe, ki jih je pisala zgodovina kulture prehranjevanja naših babic, z upoštevanjem potreb telesa v današnjem času in primerne vpetosti zelenjave kot nadomestka maščob.


18 skupin nadobudnih kuharjev iz Prestranka, Divače, Dornberka, Ajdovščine, Ljubljane, Dobrovega, Dobja, Središča ob Dravi, Sv. Jurija, Novega mesta, Škocjana na Dolenjskem, Gorišnice, Škofje Loke in Krope, ki so v letošnjem projektu Kuhnapato na pobudo Ministrstva za zdravje v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, kar nekajkrat prepričali komisije, se je 31.5.2017 v gostilni Pečarič v Ljubljani, s še bolj dodelanimi kulinaričnimi kompozicijami pogumno postavilo pred strokovno komisijo: dr. Janez Bogataj, Tanja Pintarič (Gostilna Rajh), Valter Kramar (Hiša Franko),Tomaž Bolka (Gostilna Krištof), dr. Katja Povhe Jemec (MZ), Drago Bulc. Pri sporočilu mladim ustvarjalcem so bili enotni: »vzemite iz domačega kraja ali naberite okoli hiše, upoštevajte letne čase in temelje zgodovine, spoštujte kulturo prehranjevanja in potrebe telesa, bodite drzni in kuhajte z ljubeznijo«. »Tako boste ostali zdravi in uspešni«.
Kar nekaj od tega je včeraj navdušilo strokovnjake svojega poklica, kot npr.: gorjanski poteček, loška mešanica, govnač, frtalja v culi, pa krompir v zevnici, zeljeva zloženka in jagodni napitek, pituralke in še marsikaj..
»Sem vaša največja podpornica. Rada jem tradicionalne jedi, ki si jih pripravljam z zelenjavo s svojega vrta. Nič koliko krat grem zvečer z baterijo na vrt po svežo solato. Rada kuham, ko mi le čas dopušča…« je mlade kuharske upe nagovorila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki se je z vsako tekmovalno skupino posvetovala o receptih in v večini iz domače okolice prineseni ter na inovativne načine obdelanim sortam zelenjave in sadja. 
Več: http://www.mz.gov.si/si/medijsko_sredisce/novica/article/670/7443/

 

Od novembra do marca so prav otroci v velikih šolskih kuhinjah v sodelovanju z načrtovalci šolske prehrane in šolskim kuharskim osebjem, bili glavni kuharji za svoje sošolce vsaj enkrat na mesec in tako željo po sendvičih preusmerjali v željo po zelenjavi in sadju. Z motivacijskimi prijemi spreminjamo otrokov okus in prepričanja. Ocenjujemo, da smo pripravili 50.000 obrokov, odvisnih od letnega časa in geografske zapovedi lokacije posameznih osnovnih šol. Akcije so postavile nove mejnike v sodelovanju otrok na vseh ravneh, povezale so raznolike skupine kjer namesto tekmovalnosti vlada spoštovanje in prijateljstvo.


Šolska kosila so kasneje v aprilu priredili v tekmovalne ali butične različice jedi. Na 6ih regijskih tekmovanjih v priznanih slovenskih gostilnah smo bili priča tradicionalnim jedem, ki so bolj ali manj zadovoljevala kriterije ocenjevanja.

Najpomembnejši letos je bil ustvariti zdrav obrok vpet v tradicijo svojega kraja, kar pomeni, da so maščobe v jedeh prednikov otroci nadomestili s sezonsko zelenjavo in sadjem ter se prilagodili današnjim potrebam telesa. Količine zelenjave v jedeh so bile odvisne od razumevanja načrtovalcev šolskih obrokov in spoštovanja pomembnosti uživanja zelenjave in sadja ter sposobnosti motiviranja otrok. Tako smo sledili ciljem kampanje Dober tek Slovenija. 
Posebno motivacijo nam je ponudil predsednik vlade RS dr. Miro Cerar s častnim pokroviteljstvom projekta in zaupanjem pomembne naloge: predstavitve slovenskih tradicionalnih jedi v Washingtonu.


Vriski sreče zmagovalcev in solze razočaranja vseh ostalih so zaznamovali sklepni dogodek. Ker žal gre za tekmovanje je ob koncu težko pojasniti mladostnikov, ki vlagajo velik trud, voljo in željo po učenju v pripravo jedi svojih babic in izvedbo po najsodobnejših standardih, ki bi jih zavidali tudi priznani kuharski mojstri.


»Še nekaj let nazaj ni vedela, da bo kuharica, in verjemite, šla je skozi veliko porazov, da je danes najboljša..na svetu!«, je v spodbudo dodal Valter Kramar, ki verjame v svojo Ano Roš in ji stoji ob strani.


Letošnji zmagovalci so: 
OŠ Dornberk, skupina Nonini vajenci z repinko in kakavovim pecivom s češnjami, 
OŠ Dornberk, skupina Polentarji s polentino prežganko z mladim grahom in skritki s šparglji, 
OŠ Središče ob Dravi, skupina Središke Antone z Antonovo župo s svinjskim repom in sirovim krapcem ter 
OŠ Kozje, skupina Kozjanski zmajčki s korejevcem in kozjansko kruhovo potico.

Vsem sodelujočim poklon za izjemen trud pri motivaciji celotne generacije mladostnikov k poseganju po bolj zdravih jedeh.