Tradicionalna, a bolj zdrava pustna kosila.. | "Prihajajo debeli četrtek in še debelejši petek, da o soboti, vse do torka, ne govorimo", so hiteli pripovedovati otroci slovenskih osnovnih šol, ki so v šolskih kuhinjah s pomočjo kuharskega osebja in svojih mentorjev, v okviru letošnje nadgradnje projekta Kuhnapato, v sklopu kampanje Dober tek Slovenija, pripravljali lokalno značilna, tradicionalna in ob enem čim bolj zdrava pustna ali kosila za svoje sošolce, podružnične šole in vrtce. "Dovolj je sive zime, naj bo pisano! Čim bolj moramo pogostiti pusta hrusta, da bomo zimo uspešno pregnali in da bo letina dobra!" Gre za enega najpomembnejših praznikov, ki je veljal kot podlaga ali mejnik v letu (včasih so namreč prihod novega leta ali prebujanja narave, častili prav v dneh okoli pusta) in seveda kot vzvod za bogato kulinarično bero, ki so jo iz več ali manj le še ustnih virov svojih prednikov iztrgali osnovnošolci. Načini uskladiščenja mesa in mesnih izdelkov po zimskih kolinah, so morali omogočati uporabo nekaterih kosov vsaj do tega pomembnega praznika, ko je klet običajno bila dovolj hladna. Skoraj bi lahko govorili o pretiranem vnosu beljakovin v telo, ki pa ob brskanju po prehranski in predvsem kulturni dediščini, dobiva svoj »zato« ali odgovore na vzroke priprave jedi ali uporabe posameznih sestavin ob določenem času. Vse ima smisel in vse to je v času naših prednikov pomenilo logičen ali samoumeven način prehranjevanja in vzdrževanja telesne kondicije skozi vse leto, kar bi z drugimi besedami lahko opisali kot zdravje. Ker, kot vemo, meso skozi leto ni bilo na jedilniku vsak dan, tudi pozimi, razen v času kolin, zelo redko, si je telo od zime moralo opomoči, si nabrati energije in se pripraviti na delo v gozdovih, na njivah,… Ob tem ne smemo pozabiti, da seveda takoj po pustnih razvadah, s pepelnično sredo prične post, ki nas očisti vseh nepotrebnosti, viškov ali odvečnih dekagramov. Ker je danes (žal) v obilju vsega ob vsakem letnem času ali priložnostih, četudi bo pust masten okoli ust, nismo pozabili na zelenjavno – sadno protiutež, ki v nasprotju s tezami včasih, telesu zagotavlja energijo in zdravje. |
|