Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Od Maribora do Ptuja in naokoli

Svečano, dišeče in okusno smo otvorili letošnjo, že 5. sezono tekmovanj Kuhnapato, kjer otroci raziskujejo po prehranski kulturni dediščini lastnega kraja. Zapleteno nalogo imajo, saj se letošnje tekmovalne kategorije glasijo: pripraviti jed svojih prednikov po postopku, ki je veljal v tistih časih in enako jed z malenkostnimi prilagoditvami adaptirati v sodobno obliko in temu prilagoditi način priprave. Kot pika na »I« je na sporedu še pozdrav ali dobrodošlica, ki prav tako, kot že omenjene jedi, mora vsebovati lokalno hrano, morda celo kako avtohtono posebnost kraja, od koder prihaja skupina mladih kuharjev.

 

Prvo letošnje regijsko tekmovanje se je odvijalo 16.2.2016 na vinskem posestvu Steyer v Apačah. Lokacija pove, da so kuhalnice prekrižale skupine Podravja: OŠ Ludvika Pliberška Maribor, OŠ Kamnica, OŠ Ljudski vrt Ptuj, OŠ Olge Meglič Ptuj, OŠ Gorišnica, OŠ Juršinci in OŠ Velika nedelja.


V prijaznem sodobnem okolju so otroci na pragu odlične znanja kuharskih veščin predstavili skrbno dodelane jedi, ki so sicer z veliko mero iznajdljivosti zaznamovale revščino tamkajšnjega prebivalstva v preteklosti. Skoraj nepogrešljivo ajdo smo našli tako v gobovi juhi z jabolki, v kombinacijah s fižolom, tudi v kurentovi pojedini, ki je ena izmed »novosti« na tekmovalnem jedilniku ter seveda v raznolikih testenih različicah, kot podlagah tradicionalnim nadevom ali namazom. Da je naša prehranska dediščina domala brezmejna, dokazujejo številne tradicionalne, med njimi avtohtone jedi, ki jih skozi 4-letna tekmovanja še nismo srečali in katerim priča smo bili.


Ena izmed tradicionalnih zanimivosti je bila repjača, ki je zraven bujte repe in repnih retašev, ki sicer segajo globlje na SV Slovenije, ena bolj značilnih, lahko bi rekli tudi avtohtonih jedi SV Podravja. Izpeljanka iz številnih krapcev, ki ponosno nastopajo kot slovenski »promotorji« kulinarike na različnih turističnih in gastronomskih prireditvah, s skoraj obvezno ajdovo podlago. Ali pa tipičen in tradicionalen prigrizek naših prednikov, »postržača«, ki ga z različnimi imeni (tudi testenimi podlagami) in premazi ter običajno bolj enostavnimi oblikami najdemo domala v vseh slovenskih regijah. Že ime pove, da so v času, ko so shrambe bile prazne, na kos testa, ki je morda občasno ostal od peke kruha, iz shrambe »postrgali« tisto, kar se je dalo, z namenom oplemenititi dnevni obrok ali pa postreči ob kozarcu vina.


Komisijo so sestavljali strokovnjaki z različnih kulinaričnih področij:
Marjana Firbas, s turistične kmetije Firbas
Dr. Blanka Vombergar, ravnateljica izobraževalnega centra živilstva Piramida iz Maribora
Darinko Kores, kulinarični novinar časopisne hiše Večer
Danilo Steyer, vinar in gostitelj


To, da je komisija imela težko delo, ni treba posebej poudarjati. Izbrali so 2 skupini, ki jih bomo videli v finalu:
OŠ Gorišnica, skupina Margetnčari, ki so pripravili: repjačo na način nekoč in danes ter prekajen goveji jezik v solati
OŠ Ljudski vrt Ptuj, skupina Ptujske kmetice, ki so pripravile: gobovo juho z jabolki in ajdovo kašo, pogačice iz ajdove kaše in krapec z ocvirkovim namazom s čebulo

 

Čestitamo vsem skupinam in se zahvaljujemo njihovim mentorjem za skrbno opravljeno delo.