Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Knapovska malica..

Odsev kulture bivanja v Zasavju ali trdo knapovsko življenje, kjer je delo v rudniku ali v steklarni narekovalo urnike in pogoje bivanja vsej družini, skupaj z geografsko lego ali v večini strmimi pobočji, ki so pogojevala pridelavo redkih sestavin, smo okusili včeraj, 18.3.2015, v gostilni Rakar, v Gornjih Ponikvah pri Trebnjem.

 

Zastopane so bile vse »tri krasne«, kot jim pravijo domačini, Trbovlje, Hrastnik in Zagorje, pridružile pa so se tudi skupine iz okolice Kočevja, Kostela. Izjemno in pisano! S knapovskim življenjem, v večini med obema vojnama ter priseljevanjem delavcev iz severnih sosed, tesno povezane jedi, zavite v zgodbe jutranjih obredov, malice v žepu, dokler je niso našle podgane v rovih, obilnega obroka po delu, kunčereje, saj so morebitni majhni hlevi ali kar barake bili ob hiši, strmih pobočij, ki so dovoljevala pridelavo redkim sestavinam, so na visokem nivoju vizualne prezentacije in okusa, očarale vse prisotne. Jetrnca, vpeta med različne jedi, deli kunčjega mesa, tudi jetrca med kruhovim funštercom, pa žlinkrofi iz ostankov mesa, špehov regrat in še mnogo dobrot, ki so zaznamovale dediščino skritih, a kulinarično bogatih krajev.

In na mizo so padali argumenti, pomisleki, mnenja, tehtne besede,…ko se je bilo treba odločiti med odtenki na eni strani lokalne hrane v izjemni obliki, povezane s praznovanjem »Abrahama« svoje OŠ, preproste, a okusne knapovske kuhinje, ki je krojila njihov vsakdan in tradicije izjemnega okusa v kompletu z vizualno predstavitvijo tistih škratov, ki so že od nekdaj radi »mešali štrene rudarjem« in so jo ta dan zagodli komisiji..

 

Pod prste otrokom so gledali strokovnjaki s treh področij, ki so vpeta v projekt: ga. Štefi Videčnik, predstavnica Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, oddelka, ki je odgovoren za uspešno promocijo lokalne hrane z imenom Lokalna kakovost, ga. Jana Mlakar Adamič, etnologinja Zasavskega muzeja Trbovlje, avtorica knjige Teknilo nam je in posledično ta, ki je veliko pripomogla k ponovni razpoznavnosti knapovske kuhinje ter g. Boštjan Rakar, lastnik gostilne Rakar, kulinarični ustvarjalec z lokalnimi sestavinami, ki je svojo gostilno popeljal tudi do naziva Jeunes Restaurateur in eden redkih, ki je postregel z opisom nekaterih napak, seveda v dobro nadaljnjega ustvarjanja mladih mojstrov.

 

In izbrali so zmagovalca, ki je (tudi) tokrat skupina Perkmandeljci, OŠ Narodnega heroja Rajka Hrastnik in ki je v štirih letih sodelovanja v našem projektu zbrala najvišje število točk ter si prislužila nagrado za »življenjsko delo«, (skupina, ki je z istimi udeleženci bila pristona vsa leta, odhaja namreč v srednje šole) kar bo konec junija pot v London, ob državnem prazniku, nastop v okviru praznovanja slovenskega veleposlaništva v Združenem kraljestvu.

Čestitamo!

Ob enem pa čestitamo vsem udeležencem, ki so pripomogli k dodatni razpoznavnosti jedi, dediščine ali kulture okolja, kjer so doma.