Aktivnost

 

Reportaže

Reportaže

Knjige

Knjige

Ha, vrtnarim

Ha, vrtnarim

Male recepture za velike mojstre

Male recepture za velike mojstre

Nasveti vse sorte

Nasveti vse sorte

Žur

Žur

Jedi naših non

»To so jedle naše none in nonoti« ali pa so vsaj prispevali ideje, recepte in nadzirali vadbeni del postopka, da je na zadnjem regijskem tekmovanju v obujanju kulinarične dediščine izpod rok slovenskih osnovnošolcev, danes, 2.4.2015 v Hotelih LifeClass v Portorožu, v priljubljeni sončni kavarni in slaščičarni Cafe Central, bilo vse tako, kot mora biti ali kot smo že skoraj (raz)vajeni vsi mi, ki spremljamo to čudovito otroško karavano, ki s popolno predanostjo brska po zgodovini kulture v povezavi s kuhinjo, uri kuharske veščine in se z veliko tremo znajde pred komisijo, saj so nalogo vzeli spoštljivo in s popolno resnostjo.

 

Kadilo se je, a ne le iz vročih loncev! Skupine osnovnošolcev iz Sežane, Škofij in Izole so snovale načrt, kako na čim bolj pospravljeni kuhalni mizi s čim več lokalnimi – in domačimi sestavinami, s prijemi velikih kuharskih mojstrov in razlago, ki so jim jo »podtaknile« none, navdušiti komisijo. Navdušili so tudi številne mimoidoče, turiste, ki si bodo, tako kot mi vsi, današnji dan zapomnili po izjemni slovenski kuhinji, pripadajoči omenjenim krajem, kar je seveda tudi eden izmed namenov našega delovanja. Dišeče, okusne jedi zelo vabljivega videza so ali pa naj bodo razlog za obisk, vabilo tujcem in predmet ponudbe naših gostiln. Zaslužijo si »v prvo vrsto«s ponosom ali spoštovanjem do slovenske kuhinje, ki je skoraj ne poznamo več.

Istrski štruklji (slano – sladki), pa bleki s šparglji, sipe, polnjene z blitvo, panada in špargljevi kolački, ajdovi žličniki in sardelni namaz s kozjim sirom, ješpren s kislim zeljem ali šelinka in še in še..nabrano, vzeto iz najbližje okolice ali pridelano na domači kmetiji ter vkomponirano v slastne jedi, ki jih znova in znova zavidamo tistim, ki so jih skoraj odnesli s seboj v pozabo.

Kdo naj zasede prvo, kdo drugo in kdo tretje mesto? To je bilo vprašanje, na katerega ni bilo lahko odgovoriti, še posebej zato, ker si ostalih (četrtega, petega,…) ni zaslužil nihče. Odlični, predani in zmage željni, so otroci z velikimi očmi strmeli v komisijo, ki so jo sestavljali strokovnjaki:

•David Sever, gostilna Stari Kaštel
•Saša Jankovič, slaščičarski mojster v Cafe Central, Hotelih LifeClass
•Štefi Videčnik, z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, oddelka za promocijo lokalne hrane
•Maja Križmančič, izvršni direktor za hotelsko operativo v Hotelih LifeClassu

In odločili so se, da v finalu ponovno srečamo:
•Skupino Škofijoti, OŠ Oskarja Kovačiča Škofije, ki so pripravili: sipo v omaki s polento, špargljeve kolačke in panado
•Skupino Izolanke, OŠ Vojke Šmuc Izola, ki so pripravile: polnjene kalamare, olivne kruhke in sardelni namaz


Čestitamo mentorjem za uspešno motivacijo in pripravo ter otrokom za okusno in poučno izvedbo!